Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sparsamhet är miljöns bästa vän!

Ibland får jag frågor här på bloggen hur jag ställer mig till vår sparsamma livsstil och om inte ett fokus på låga priser leder till ett liv som är ohållbart ur miljöperspektiv. Min generella kommentar till det är att vi för det första fokuserar på total kostnad (inte på pris) varför vi ofta väljer lite dyrare produkter med högre kvalitet. Vi har även vissa principer som vi följer nämligen att så mycket som möjligt bidra till det lokala närings- och föreningslivet. Det innebär att vi handlar så mycket som möjligt i byn där vi bor eller i det närliggande större samhället på 1,5 mils avstånd. Det innebär också att vi de gånger vi går på kafé eller restaurang (vilket är rätt sällan numera) hellre väljer ett lokalt företag (eller förening) än en större kedja. Vi väljer hellre att laga ett par gamla skor eller klädesplagg än och vi söker alltid efter begagnade alternativ innan vi överväger att köpa nytt. Vi åker ganska sällan på längre resor (2-3 år mellan gångerna) men när vi gör det ser vi till att vara borta länge för att slå ut både kostnaden och miljöpåverkan över längre tid.   

Den största miljövinsten med vårt leverne är vår låga konsumtion och fokus på att använda så lite motoriserad transport som möjligt. För trots att många vill marknadsföra miljövänliga produkter så är det produkten som aldrig produceras som är den mest miljövänliga. Som Jeff Yeager (The ultimate Cheepskate) sagt vid något tillfället "det mest miljövänliga är inte att välja "hållbart" material till badrumsrenoveringen..utan att avstå och lära sig att älska sin gamla linolium matta". En liknande reflektion gjordes av en konstnär som vid en av Stockholms tunnelbanor satte upp en banderoll där det stod "Ekomjölk och Thailandsresa" vilket också tydligt sätter fingret på problemet. 

För några veckor sedan rapporterades också att att miljöbilen (hybrid-/elbilen) kan vara en "miljöbov" eftersom det går så mycket energi och mineraler för att producera den att det är tveksamt om det går att få igen under dess livstid även om den då släpper ut mindre  vid användning. Att helt enkelt köra betydligt mindre med sin vanliga bil eller helt göra sig av med den visar sig vara det bästa alternativet för miljön..och för plåboken..tvärt om vad marknadsföringen vill få oss att tro. 

Sammanfattningsvis miljövänlighet är inte något man köper utan något man uppnår genom att avstå från att köpa mer än nödvändigt! Eller vad tror du är det så enkelt? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Jag tror du har helt rätt. Det handlar inte bara om att köpa ekomat (som ofta är dyrare) utan om hela livsstilen. Man kan sammanfatta det med ordet hållbarhet. Också viktigt är att det kam betyda olika saker för olika personer och därmed inte vara bättre eller sämre hållbarhet. Vi köper mycket eko men kanske reser lite mer än ni. Det är inte bättre eller sämre, bara vårt sätt att balansera en hållbar livsstil. Den utmärkta bloggen ekoenkelt.se har ett bra inlägg om detta uppe nu!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Händelsevis och tack för din kommentar. 

Skulle vilja dra det så långt som att säga att ekomat nästan inte spelar någon roll alls om man inte ändrar resten av livet också. Bra tips on inlägget på ekoenkelt.se...mycket tänktvärt där. 

 

Anonymous's picture
Matilda (ej registrerad)

Fast där håller jag inte med - utöver att ekomat är bättre för miljön finns det ju en hälsoaspekt också att ta hänsyn till. Ok, ur miljösynpunkt kanske det kvittar, men för egen del är faktiskt det viktigaste skälet till att jag väljer mycket ekomat ren egoism - jag vill ha bra och näringsrik mat till min kropp. :-)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Matilda, egoism argumentet säger jag inte direkt emot då jag inte är tillräkligt påläst på ämnet. Men som miljövän är jag relativt övertygad om att du gör miljön en bra mycket större tjänst om du skippar bilen och thailandsresan än om du köper ekomat...

Ekonomiblogg's picture
389
578
81
0
Ekonomiblogg

Fantastiska Farbror Fri: Ibland får jag frågor här på bloggen hur jag ställer mig till vår sparsamma livsstil och om inte ett fokus på låga priser leder till ett liv som är ohållbart ur miljöperspektiv. Min generella kommentar till det är att vi för det första fokuserar på total kostnad (inte på pris) varför vi ofta väljer lite dyrare produkter med högre kvalitet. Vi har även vissa principer som vi följer nämligen att så mycket som möjligt bidra till det lokala närings- och föreningslivet. Det innebär att vi handlar så mycket som möjligt i byn där vi bor eller i det närliggande större samhället på 1,5 mils avstånd. Det innebär också att vi de gånger vi går på kafé eller restaurang (vilket är rätt sällan numera) hellre väljer ett lokalt företag (eller förening) än en större kedja. Vi väljer hellre att laga ett par gamla skor eller klädesplagg än och vi söker alltid efter begagnade alternativ innan vi överväger att köpa nytt. Vi åker ganska sällan på längre resor (2-3 år mellan gångerna) men när vi gör det ser vi till att vara borta länge för att slå ut både kostnaden och miljöpåverkan över längre tid.   Den största miljövinsten med vårt leverne är vår låga konsumtion och fokus på att använda så lite motoriserad transport som möjligt. För trots att många vill marknadsföra miljövänliga produkter så är det produkten som aldrig produceras som är den mest miljövänliga. Som Jeff Yeager (The ultimate Cheepskate) sagt vid något tillfället "det mest miljövänliga är inte att välja "hållbart" material till badrumsrenoveringen..utan att avstå och lära sig att älska sin gamla linolium matta". En liknande reflektion gjordes av en konstnär som vid en av Stockholms tunnelbanor satte upp en banderoll där det stod "Ekomjölk och Thailandsresa" vilket också tydligt sätter fingret på problemet. För några veckor sedan rapporterades också att att miljöbilen (hybrid-/elbilen) kan vara en "miljöbov" eftersom det går så mycket energi och mineraler för att producera den att det är tveksamt om det går att få igen under dess livstid även om den då släpper ut mindre  vid användning. Att helt enkelt köra betydligt mindre med sin vanliga bil eller helt göra sig av med den visar sig vara det bästa alternativet för miljön..och för plåboken..tvärt om vad marknadsföringen vill få oss att tro. Sammanfattningsvis miljövänlighet är inte något man köper utan något man uppnår genom att avstå från att köpa mer än nödvändigt! Eller vad tror du är det så enkelt? 

 

Ett bra inlägg,,,,,,

/Ekonomiblogg

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

"Vi har även vissa principer som vi följer nämligen att så mycket som möjligt bidra till det lokala närings- och föreningslivet. Det innebär att vi handlar så mycket som möjligt i byn där vi bor eller i det närliggande större samhället på 1,5 mils avstånd."

Tror det är här man får fundera på vinst/förlust för miljön lite. Om vi tar extremen:

A) Den lokala handlaren köper in brasilanskt "ful-kött" (även kallat naturkött)
B) Handlaren 1,5 mil bort köper in svenskt lokalproducerat ekologiskt

Är transportkostnad för miljön större i A än i B? Jag kan inte svaret eftersom A kanske åkt båt medans B åkt "miljödiesel-lastbil". Vidare så vet man inte ett skräp kring detaljerna i A;s produktionskedja kontra B;s. Säg att arbetarna i fall A har 2 mil till jobbet i en skruttig bil kontra att arbetarna i B bor på gården, och tvärtom.. Hur f-n ska man som konsument kunna värdera detta? Det kanske även förhåller sig så att B;s arbetare i sin tur äter vad-nu-som-är-sämst för miljön kontra A? Vilka faktorer skall påverka?

Är produktionsmetoden A tillräckligt lite sämre än i B och tvärtom?

Spontant så känns det som något som sorteras in under religon. Man väljer att filtrera ut de premisser som talar i ens sak och filtrerar bort de övriga.

Själv är jag idiot nog att se max ett steg bort.. "Jaha, detta är ju producerat i närheten, det måste ju vara bäst, dessutom är det dyrast".. 

Detta påminner lite om kärnkraftsdebatten..  - "Detta är helt miljövänligt!!" kontra "Nej, det förstör ju vid brytning och tänk på ..."

 

 

Anonymous's picture
Fredrik (ej registrerad)

Visst är det så. Det absolut bästa man kan göra för miljön är att äta veganskt. Då boskapsskötsel är den största miljöboven av alla industrier i världen så påverkar man mest miljön med att inte stödja boskapsindustrin. Boskapsindustrin släpper ut mer växthusgaser än all transport på jorden. Allt annat man gör eller inte gör, bleknar i jämförelse. Kan rekommendera dokumentären Cowspiracy för den som verkligen ser sig själv som en miljövän.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer ekonomiblogg, Olf och Fredrik,

Ekonomiblogg - tack för berömmet:-)

Olf - visst man kan alltid ta in ännu en aspekt på allt men generellt sett så är de minst effektiva transporterna i hela kedjan för mat de som sker från butik till hem. Sen (vilkte ju inte du kan veta) så har vår lokala handlare helt avstått från att sälja "fulkött" så just det är inget stort problem. Min poäng är inte att vi är vita som snö min poäng är att den sparsamme ofta är en mindre miljösyndare än den slösaktige normal konsumenten. 

Fredrik - tror även denna fråga är lite mer komple än så. Ska vi ha mycket lokalt jordbruk i nordliga klimat så kommer vi (precis som förr) behöva en mix av grödor och djurslag för att utnyttja våra förutsättningar väl för produktion. Sen håller jag med om att köttfabriker och skogsskövling inte är något man vill bidra till. Så mindre kött absolut...inget kött...vete faaan...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar