Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spartipset - förstå hur bra du har det!

"Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket" heter det i det gamla ordspråket och det har aldrig varit mer relevant än i vår tid. Vi är många som gapar efter mycket till stor del för att vi inte förstår hur bra vi har det. Vi lever i en tid som trots sina brister är den bästa någonsin i historen och ändå vill vi hela tiden ha mer, mer, mer. 

Vår familj har under ett antal år lärt oss att till stor del ställa oss utanför konsumtionshetsen och titta på från åskådarplats men trots detta är vi inte imuna mot att vilja ha mer. Bara så här några månader efter att jag blev fri så börjar frun tycka att det är lite jobbigare att gå till jobbet "jag vill också vara fri" och jag känner att jag önskar mig flera timmar på dagen för mina projekt. Då gäller det att påminna sig om hur bra man faktiskt har det. Fram till och med januari i år så stressade vi båda två med heltidsjobb och hämtade barnen vid 5 på förskolan för att sedan springa hem och äta, fixa och sen lägga oss så att vi var redo ännu en dag. Nu är jag hemma och hinner ta relativt mycket av hemarbetet samtidigt som barnen kan hämtas i lugn och ro vid 15 tiden och vi hinner få mycket mer tid tillsammans. Kort sagt har vi det ganska lyxigt!! 

Varför tycker vi människor så synd om oss själva då, varför vill vi ha mer, mer, mer? Delvis tror jag att det ligger i människans natur men om det bara var vår natur skulle det precis lika gärna kunna vara fler skogspromenader, cykelturer eller fler timmar att träna på vår hobby. Marknadsföringen gör att vi tror att alla dessa problem ska lösas med något vi köper, antingen som en direkt lösning (jag är så stressad så jag köper en städtjänst till hemmet) eller som ett plåster på såren (jag är så stressad så jag är värd en ny väska eller en kaffe på stan). Problemet är att när vi försöker lösa våra problem på det här sättet så blir vi oftast inte lyckligare, däremot blir vi fattigare och när vi blir fattigare så blir vi mer stressade...och vad var det nu igen vi gjorde när vi var stressade och tyckte synd om oss själva...jo vi köper nått...och så blir vi fattigare...och så vidare...

Oavsett var du befinner dig i denna process så tror jag att det är bra att sätta sig ner och fundera över hur bra vi faktiskt har det. Vi lever i ett säkert land, vi har tillgång till utbildning, infrastruktur, sjukvård, vacker natur, ren luft, rinnande vattten i kranen, tak över huvudet. Våra barn är trygga och det finns ingen svält. I vårt fall så är vi även finansiellt friare än de flesta och har därmed ännu större makt över våra liv även om de flesta svenskar har betydligt större personliga möjligheter än den överväldigande majoriteten av världens befolkning.

Så min rekomendation är att ta ett steg tillbaka och inse hur bra du har det, inse att du lever i vad som troligen är den bästa av alla tider och att du har haft turen att befinna dig i ett av världens bästa länder. När du väl har konstaterat hur bra du har det kan du börja fundera på vad som skulle bli ännu bättre för det är klart att det kan bli men då är du i förarsätet och tar kommandot. Lycka till!

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Ett fattigt landskap (ej registrerad)

Ett jättebra inlägg vars budskap är värt att upprepas! Tror att det är en träningssak det här, att öva sig på att ta ett steg tillbaka och se sig själv utifrån. Då kan man lite mer nyktert analysera varför man vill ha mer så ofta. Tangerar också anpassningsfenomenet: Oavsett var man befinner sig så anpassar man sig till det. Därmed är lyckan inte avhängig standard i någon större utsträckning. Jag skrev ett liknande inlägg om reklamens makt, på samma tema för ett tag sedan.

https://ettfattigtlandskap.com/2015/08/18/frigor-dig-fran-reklamens-makt/

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej ett fattigt landskap. Jo ibland känner man sig som en trasig skiva när man återkommer till detta ämen i olika tappning men sen ser man sig omkring och inser att världen "inte riktigt" (OBS grov underdrift) har snappat upp budskapet ännu:-) 

Anonymous's picture
elsa (ej registrerad)

Allt det bästa i livet är inte gratis, men mycket är det. Föredrar en promenad i skogen istället för en runda på Ikea. När blev det såhär, att shopping verkar vara ett av det största fritidsintressena, och horder av människor invadera Ullared och liknade ställena. Lyssnade till en flyktig bekant, som lyriskt berättade att hon skulle åka till Ullared, (50 mil enkel väg) för att handla! För länge sedan, när jag var liten så åkte man till badstranden, var ute i skogen och traskade på sin fritid  eller umgicks med folk i all enkelhet, kunde räcka med en kopp kaffe hos grannen.

Jag har allt vad jag behöver, kunde inte ha det bättre. Om jag skulle önska någonting, så är det att utöka mina kunskaper och färdigheter på olika områden, lära mig snickra, gå en danskurs, kunna spela ett instrument, sticka strumpor eller göra något annat skoj,  som att bli bättre på att åka skidor.  

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Elsa och tack för din kommentar. Skulle nog vilja påstå att det bästa i livet (kärlek i alla dess former) är gratis men det finns en del som kommer strax där efter som kan vara värt att spendera lite pengar på:-) 

Hur i helsike "shopping" kan kvala in som fritidssysselsättning och hur man kan åka långa resor för att shoppa är helt vansinningt...vissa flyger till New York över helgen med "shopping" som huvudsyfte så Ullared är ju ingenting... 

Mycket insiktsfullt att vilja förvärva färdigheter och kunskaper istället för saker tror vi hade haft det bra mycket bättre om fler tänkte så! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar