Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spartipset - Noll-dagar året om!

Om du är ny på bloggen föreslår jag att du börjar här med lite läs och lyssningstips!

Nu är sommarlovet över och vi har i vanlig ordning varit ganska mycket på hemmaplan men även hunnit med en resa söderut med övernattningar i Västergötland, Skåne och Bohuslän. VI Kommer troligen att återkomma till den resan med ett senare inlägg men detta inlägg tänkte jag skulle handla om något större och en princip som funkar året om.  

Principen i fråga kallar jag för "noll-dagar" och det innebär att man under en eller flera dagar inte gör av med ett enda öre. För oss som har trimmat våra sparsamhetsmuskler i några år så kommer sig detta ganska naturligt men för den som är ny på detta kan det hända att man måste ta beslut om när dessa ska infalla. 

(Foton från en typisk noll-dag)

Under sommaren är bra nolldagar de där soliga dagarna när man kan hänga i trädgården eller vid sjön. Det enda som behövs är att göra en räd i kylskåp, frys och skafferi för att få ihop nått att äta...dessa dagar är så bra ändå och behöver inget annat för att vara superbra! Dessa dagar är också alldeles utmärka dagar för att inte röra bilen överhuvudtaget (vi körde tillexempel inte en enda mil med bil de första 10 dagarna på vår semester). 

Andra bra "noll-dagar" är den första dagen med lite sämre väder efter några fina dagar...perfekt att ligga å läsa, titta på film etc. sen kan man börja med gratisaktiviteterna så som besök på bibliotek och naturum etc som passar perfekt en regnig dag. Sen kommer det förstås dagar när man vill göra något som kostar pengar, om det är så enkelt som att köpa glass/fika, ta en tur med båt eller gå på museum och sådant ska man självklart också kunna göra. Skillnaden är bara att efter en radda med noll-dagar så blir ändå utgifterna relativt låga utslaget över alla dagar. 

Under hösten/vintern/våren finns också väldigt många tillfällen till noll-dagar, när isen ligger på sjön eller snön har kommit så gäller samma som ovan med att packa en matsäck och dra ut i naturen. Att sitta inne och elda i öppna spisen går inte heller av för hackor. 

När jag tittar på vår fritidsbudget och varför den är så pass mycket lägre än många andras så är det inte för att allt vi gör är super billigt utan därför att vi gör så många saker som inte kostar alls eller mycket lite mellan de dyrare aktiviteterna. 

Hur ser det ut för er? Har ni nolldagar eller några liknande tekniker för att spara pengar? 

Taggar (blogg): 
Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Det här har jag tänkt på! Det där tvångsmässiga behovet av pengar snudd på för att ta en promenad, och varje minut av väntetid kräver kaffe, glass, klädshopping, grejer...

Jag skulle gissa att jag ligger på 300 nolldagar per år. Veckohandlar mat, så där går 52 dagar bort. Eller åtminstone 48, ibland avvaktar jag en extra vecka. Ytterligare tio dagar av investeringar eller spontanköp, så återstår 300 härliga dagar fria från mammons ok.

Anonymous's picture
InteSåSparsamTyvärr (ej registrerad)

Typiska nolldagar är jobba-hemma-dagarna i veckan. Medhavd mat utgör nog min/vår bästa förbättringspotential. Vissa helgdagar är nog nolldagar också, eftersom det är skönt att företa sig något lugnt/njutbart, men dels bygger resonemanget lite på att man redan bunkrat saker man behöver (mat, bensin till gräsklippare/båt etc.) och dessutom är det mer volatilt på helgdagar då de också innehåller en del kostsamma aktiviteter och innehfattar bilresa, inköp till hushållet (hus, trädgård, barn m.m.) osv. Segelsemestern sticker troligen ut. Vi ligger nästan alltid i naturhamnar och mår bra på våra medhavda saker. Skön kombo av något som är rent njutningsfullt och inte speciellt kostsamt. Vi var ute nästan fyra veckor i år. Dock kostar båten en bra slant ändå per månad med tanke på rustning, båtklubbsavgift, reparationer osv. Resa utomlands, vilket vi gör med jämna mellanrum (och mår bra av att göra),  gör man bäst på annan tid, tycker jag. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo och InteSåSparsamTyvärr och tack för era kommentarer,

Sparo - det förvånar mig inte alls att du till och med slår oss i antal nolldagar på ett år...egentligen mer förvånad att du ännu inte hunnit komma på något sätt att helt undvika utgifter:-)

InteSåsparsamTyvärr - du har helt rätt när det gäller mat och möjligen bränsle till någon maskin men i övrigt så är "noll-dagar" väldigt mycket en fråga om inställning. Tar man naturligt med sig en flaska saft ner till badplatsen när solen skiner eller åker man direkt till glasskiosken. Tar man fram skidorna eller åker man till leklandet/shoppincentret osv. För oss handlar det nog väldigt mycket om att vi värderar vår fria tid mycket mer än det mesta annat men också att vi inser att en dag inte blir bättre för att han spenderar en massa pengar. 

Anonymous's picture
FortfarandeInte... (ej registrerad)

Tror också att jul-nyår (troligen vintern i allmänhet) innehåller fler nolldagar än sommar-dito. Blir en hel del snö-aktiviteter plus att man är mer inne och kurar. Allt taktar ner lite också.

Anonymous's picture
InteSåSparsam (ej registrerad)

Hej! Snabb respons. Kul! :) Man kan förledas att tro att du inte har ett jobb att sköta. ;) Förstår resonemanget, helt klart. Agerar nog rätt lika sett i handling, men har nog tyvärr lite för stor kostym för att kunna spara mycket av inkomsterna. Skall dock bli bättre, säljer ena bilen bl.a. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Fortfarandeinte.. - skulle nog säga att det trots allt har mycket att göra med ett personligt mindset. Varje år brukar det komma rapporter om hur vi har köpt mer för att vädret var fint och ingen orkade vara ute i den extrema värmen...och sen året efter att vi köpt mycket under sommaren för att vädret var så dåligt. Samma över jul och nyår, visst är det skönt att sitta inne mer då men om man väljer att göra detta på kostsamma platser som köpcenter, restauranger och cafén eller om man gör det hemma med en kopp te eller kaffe framför brasan. Det bevisas också av att många gör av med pengar som aldrig förr under sommaren då det finns alla möjligheter i världen att hitta på helt fantastiska och helt gratis aktiviteter i skog och mark. 

InteSåSparsam - Kostymen kan man sakta krympa..enda fram till det att man kan göra sig av med den helt när man inte längre behöver gå till jobbet:-). Det är skönt att kunna arbeta med att göra den här bloggen bättre och att sprida budskapet om sparsamhet till fler...och slippa ett jobb så klart:-) 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Ja idag blev det definitivt ingen nolldag! Köpte nytt pendlarkort och var tvungen att fylla på matkortet på närmsta lunchrestaurang (ja, jag äter nästan ALLTID ute med kollegerna det är nästan enda tillfället vi hinner ses o diskutera).

På sommaren blir det både och, vi storhandlar när vi ska till landet (med bil) men sen är det en hel vecka utan närhet till kontanter/kort. Att det bara är en vecka beror på att kyl&frys är små. Räknas dagar när man bakar eller kokar sylt som nolldagar? Sånt är också trevligt att göra. Men då måste det finnas lite plats i frysen också.

Anonymous's picture
srednq (ej registrerad)

nyfiken på var gränsen för nolldagar går, om man nu ska var så noga :-).

idag har jag kört till och från jobb, ätit frukost, lunch och middag. totalsumma på maten är uppskattningsvis 3+7+10=20:-. +bilen. däremot har jag inte köpt något idag. räknar du det då som en nolldag?

Tallpall's picture
1
3
1
0
Tallpall

Nu ska jag gnälla lite. :) Det här med "nolldagar" och "köpstopp" tycker jag känns som ett sätt att lura sig själv. Om man vill minimera sin konsumtion är det förstås irrelevant hur ofta man handlar. Det intressanta är hur mycket man totalt köper eller gör av med. Jag försöker ifrågasätta varje utgift istället. Behöver jag verkligen det här? Måste jag ta bilen? Ibland fuskar jag förstås, men då är jag oftast medveten om det. Det vill jag i alla fall tro. :)

Anonymous's picture
Mea (ej registrerad)

Försöker hålla mig till att handla en gång i veckan, men lyckas inte alltid med det. Sparo däremot han är obetalbar och karaktärsfast som få. Önskar att jag kunde vara lite mer som han. Kom att tänka på - plockar ni bär, där kan man tjäna in en rejäl slant.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar