Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spartipset - sätt ett absolut minimum och bygg uppåt!

En vanlig missuppfattning när det gäller sparsamt liv är att man måste avstå från allt för att vara sparsam. Anledningen till att det är lätt att tänka så är att vi ofta börjar tänka besparingar från en slösaktig nivå och sedan tar bort saker. Vi utgår ifrån en nivå där vi gör av med 99% av lönen på boende, bil, resor, mat, restaurangbesök, nöjen, båtar, fritid etc och sen försöker vi skära ner. Och det känns jobbigt därför att det är alltid svårt att ta bort. 

Därför föreslår jag att man istället börjar från helt andra änden, nämligen vad är det absolut minimala jag behöver? Tak över huvudet..hyr ett rum 2 000 kr, mat för dagen 1 000 kr lite kläder, telefon etc 1 000 kr = 4 000 kr skulle jag tro är en bra bas för en vuxen människa. Om ni är en famlj så kan det gå att leva på mindre per person eftersom vissa saker som mat, boende, telefon med mera kan sammordnas.  Så där väldigt asketiskt behöver inte detta liv vara heller utan du har fortfarande fri tillgång till skogen, bibiloteket, parkerna, havet, idrottsplatserna och allt annat underbart vi har runt omkring oss. Vår familj kan till exempel leva ett ganska lyxigt liv 5 personer för cirka 20 tusen i månaden.

Inte så att jag förespråkar att alla ska leva ett maximalt spartanskt liv men man kan börja där som en startpunkt och sen lägga till de saker som man verkligen uppskattar. Låtsas att du inte har hus, bil, båt och sommarstuga...skulle du då skaffa dem idag? Om ni inte redan bodde i villan skulle ni köpa den eller skulle ni bo kvar i lägenheten?  Handen på hjärtat behövs bilen? Skulle du inte kunna gå eller åka buss till jobbet om det innebar att du kunde jobba 5 år kortare innan du blir fri? 

Ett sätt att göra detta är genom månadsutmaningar.  Några tidigare utmaningar, vi har kört är Super Spar September där vi förökte leva maximalt sparsamt i en månad och även Maniskt Måttliga Mars där vi tog bort all lyx i form av goda ostar, vin och annat bara för att se vad detta var värt för oss. Att sätta en ny lägsta nivå från vilket vi sedan valde att lägga tillbaka vissa utgifter. 

Vad tror du? Skulle du kunna sätta dig själv i ett annat tillstånd genom att låtsas börja från en minimal nivå och lägga tillbaka lyxen istället för att välja bort? Hur skulle det påverka ditt sätt att tänka? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Per H (ej registrerad)

Gjorde av med omkring totalt 4200kr/mån i genomsnitt under 2015, så visst går det alldeles utmärkt att leva billigt:

* Inga lån på bostadsrätten endast månadsavgift till föreningen, el, internet, försäkring omkring 2000 kr/mån
* Mat en vuxen person omkring 1500 kr/mån
* Övrigt ca 700 kr/mån (cykel underhåll, Skype för att ringa kontant, resor, etc.)

Dock vet jag inte om jag skulle vilja fortsätt leva på den extremt låga nivån resten av livet.

Den stora vinsten är dock att jag nu är ekonomiskt fri efter 8 år och råder helt över min egen tid med ca 10000 kr/mån under resten av livet, vilket känns som en oerhörd lyx jämfört med tidigare nivå. Mycket är ju som bekant relativt utifrån referensramen ;-)

 

Anonymous's picture
Elsa (ej registrerad)

Att dra åt svångremmen, därtill är jag nödd och tvungen. Finns inget över till sparande. Har levt såhär i ett antal år nu, lider inte nämnvärt mer, än när jag hade gott om pengar. Så länge man kan äta sig mätt, har tak över huvudet och kan sätta en liten strimma guldkant på tillvaron i form av en utelunch eller ett biobesök ibland, så är det bra. Latte och shopping på stan är inget jag saknar längre. Förr skulle jag aldrig komma på tanken att erbjuda kaffe på termos och en promenad i skogen när umgänge kommer på tal. Det som i ett annat skede av livet skulle ha varit pinsamt, är efter ett tag med andra omständigheter, förvånandsvärt lätt övervunnet. Tacksam över att jag inte behöver göra värre saker för att kunna överleva. För mig har det inte varit något större problem att sänka min materiella standard, så länge som den inte har inskränkt på min självständighet och frihet, vilket det inte har, snarare tvärtom. Som sagt, det är mycket som man inser att man klarar sig förutan och livet är minst lika bra. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Per H och Elsa och tack för era kommentarer. 

Kul att höra era två exempel på hur man kan leva på lite. Det är inte kul att leva helt utan marginaler men efter en tid med mycket tighta förutsättningar kan även en mycket liten lyx/guldkant vara helt fantastiskt. Det gäller att inte hela tiden höja ribban. 

Anonymous's picture
Karin (ej registrerad)

Bra tips! Att förändra sitt tankesätt underlättar sparandet. Jag gillar dina frågor att ställa sg i ditt tänkande kring de fyra sparnivåerna också. Jag tror att jag ska länka till dig i min blogglista.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Karin och tack för din kommentar. Får jag fråga vad din blogg heter? 

Anonymous's picture
Karin (ej registrerad)

Ja, den heter Frivillig och ofrivillig enkelhet.

Anonymous's picture
Karin (ej registrerad)

Det var himla svårt att länka till Tradevenue. Jag får det inte att funka- Blogger vill inte gå med på att webbadresse mläggs till. Jag ger upp. Men jag tycker fortfarande att din blogg har ett bra innehåll! 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Ska kolla med Tradevenue folket..verkar som även andra som kör blogger har haft liknande problem...tack för att du berättar så att det går att åtgärda. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar