Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spartipset - ställ rätt frågor!

Härom dagen pratade jag i telefon med en annan bloggare/twittrare vid namn dubbel utdelning under det samtalet så kom jag på att det här inlägget nog behöver skrivas...så tack för det dubbel utdelning. 

Om man vill spara mycket pengar och bli fri tidigt gäller det att ställa rätt frågor och att börja i rätt ände. Visst det går att spara en del pengar genom att omförhandla räntan eller hitta ett bättre elavtal och avstå från en kaffe på stan. Dessa marginanella besparingar är dock den sista nivån  om man verkligen vill spara mycket pengar. 

  • Nivå 1 (upp till 100% besparing) - Behöver jag verkligen ett eget boende? Kan jag klara mig utan bil? Hur få plagg kan jag minimalt ha i garderoben och forfarande hålla mig varm? 
  • Nivå 3 (upp till 75% besparing) - Hur litet/enkelt boende kan jag ha? Vilken bil är billigast att äga och köra? Hur bygger jag en effektiv garderob som funkar både på jobbet och fritiden? Varför äter jag mat på restaurang? 
  • Nivå 3 (upp till 50% besparing) - Kan jag köra bilen färre mil och mer bränslesnålt? Kan jag äta mindre kött?  Vilka grönsaker är i säsong? Behöver jag verkligen helförsäkra bilen? 
  • Nivå 4 (upp till 20% besparing) - Kan jag sänka temperaturen i huset och spara el? Kan jag få ett bättre elavtal? Kan jag förhandla boräntan med banken? Kan jag ta med mig matlåda någon gång i veckan? 

 

Väldigt många spartips i media är fokuserade på nivå 4. Det är inget fel på dessa besparingar men den möjliga uppsidan är relativt begränsad. Om du har ett för stort hus och en för stor bil så hjälper det bara lite på marginalen att jaga de bästa priserna på försäkring, el och bensin. Du har i designen av ditt liv byggt in en (för) hög kostnadsnivå och så justerar du den på marginalen.

Hur ser det ut hos dig? Vilka frågor ställer du dig och vilka svar får du? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Eva (ej registrerad)

Skrattade vid din första punkt. "Behöver jag verkligen ett eget boende?" Vad menar du egentligen?! Att man ska hålla sig vaken och vandra omkring med en ryggsäck med det nödvändigaste och leva luffarliv och ta in hos släkt då och då om  tröttheten skulle bli en övermäktig ibland? ;) :) Detta är stor skillnad mot att ifrågasätta eventuellt bilägande men som du satt under samma punkt. 

Men vet en bekant som aldrig egentligen flyttat till något eget boende och han fyller 35 i år. Sedan utbildningen var klar vid 24 flyttade han från barndomshemmet där han fortfarande är skriven och bor i olika städer i Europa. Ständigt i rörelse från plats till plats. Försörjer sig på programmeringsjobb på plats i någon stad i några månder, resten via nätet. Han äger bara det han rymmer i två resväskor.  

På så sätt förstår jag ju din fråga i början kring boendet. Men det är väl inte detta liv du syftar på som ett alternativ?

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Eva och tack för din kommentar,  

nej vad jag menar är behöver jag verkligen en egen lägenhet eller hus skulle jag inte kunna bo tillsammnas med någon annan. Finns det någon lösning där jag bidrar med min arbetskraft och därmed kan vara inneboende hos någon annan eller kan jag slå mig ihop med några kompisar och dela på ett boende. Hyra ett rum hos en äldre släkting och betala i arbetstid (klippa gräs/ skotta snö)? Det är bara fantasin som sätter gränserna och poängen är att vi har begränsat oss till två alternativ "eget hus eller egen lägenhet". 

Vad gäller bilägande är det lättare att se att den skulle gå att vara helt utan  (boende går möjlighen att hitta billigt/gratis men det är inte troligt att man kan vara utan). Om man dock ser på var många lägger sin energi så är det på att hitta den billigaste försäkringen på sin för dyra och möjligen helt onödiga bil...så även här ställ den viktigaste frågan först...

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag bor tillsammans med någon annan, min fru och mina barn... Rent ekonomiskt är det fördelaktigt att vara sambo jämfört med att vara singel. Två inkomster, dela på kostnader, storköpsfördelar.

En eller två bilar är en fråga vi ställer oss där vi ännu inte bestämt oss för om det är värt besparingen jämfört med den frihet två bil ger oss. Men en dag så kanske det slår över till singelbilens fördel.

Kläder är för oss en ickefråga. Ingen i hushållet är modeintresserade så vårt problem är snarare att när kläder blivit gamla och trasiga är vi tvingade att mot vår vilja slösa tid och pengar på att ge sig ut på stan och handla nya.

Restaurangmat är för oss något vi inte gör av slentrian utan för att vi vill unna oss något eller kanske fira, så det är aktivt val att göra av med de pengarna. I övrigt är det matlåda och veckohandel efter matlista. Inte främst för att spara pengar utan för att det sparar tid och ger oss tid som vi kan lägga på intressantare saker och vi kan välja mat som passar oss även till lunch. Att vi spar pengar är en trevlig bieffekt.

En fråga vi för närvarande ställer oss är ska vi skaffa värmepump och installera LED-lampor som tar 10-15 år att betala sig eller ska vi ha pengarna på börsen istället? Börsen ger troligen över tid större avkastning över tid, men å andra sidan är det en viss riskspridning att inte ha alla pengar samlade på en viss investering, dvs börsaktier.  Detsamma gäller renoveringar. Vi gör det mesta själva och vi kan välja att låta huset falla samman och kanske sen totalrenovera huset efter många år genom att ta ut pengar från börsen, eller spendera pengar löpande på  löpande underhåll och renoveringar (ej lyxrenoveringar) stadigt över åren istället. Låta renoveringspengarna vara på börsen så länge som möjligt ger avkastning i reda pengar, men samtidigt blir renoveringsbehoven med tiden kanske så omfattande att man köper in hela klabbet från hantverkare för att det annars blir oöverstigligt. 

Anonymous's picture
fruminimera (ej registrerad)

Kul analys, det är verkligen så att man ställer sig olika frågor beroende på hur mycket som ska sparas. En reflektion är dock att det spelar stor roll hur mycket man tjänar - någon som avsäger sig två bilar osv men inte tjänar så mycket kommer fortfarande ha svårt att spara en hög procentandel av sin inkomst. Desto viktigare då att ställa sig dessa frågor, men frågorna delas nog in annorlunda då. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och fruminimera och tack för era kommentarer. 

Kilo - många intressanta reflektioner i din kommentar, det du pratar om olika typer av investeringar kan liknas med de 8 kapitalen som bland annat Ethan Roland har skrivit om...något som jag tänker återkomma till här på bloggen vid tillfälle.

Fruminimera - du har helt rätt..besparing ovan utgår ifrån att ha eller inte ha bil till exempel där besparingen är 100% för den som klarar sig utan jämfört med att ha bil...det är inte i detta fall en "sparandegrad" som andel av inkomsten som jag hänvisar till. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar