Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spartipset - stäng dina köpkanaler!

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

För ett par veckor sedan så tittade jag över min garderob och insåg att det nog kommer bli nödvändigt att köpa ett par jeans, en luvtröja och en skaljacka till hösten då de som nu finns i garderoben har sett sina bästa dagar...minst sagt. Direkt när jag insett detta så började jag se denna typ av varor överallt omkring mig både i verkliga livet och online. Det blir väldigt tydligt att jag har öppnat mina köpkanaler inom dessa områden och helt plötsligt strömmar det in förslag på saker jag borde köpa från alla möjliga aktörer. Dessa har naturligtvis funnits där hela tiden men när mina kanaler var stängda så kom deras budskap inte in. 

(Att ta den här promenadvägen ner till Siljan kostar ingenting och är bland det absolut bästa vi vet!)

En viktig del i att spara pengar och lyckas med detta över tid är att man köper de saker och upplevelser man verkligen uppskattar men att man avstår från allt annat. Helt enkelt att de allra flesta köpbeslut är genomtänkta och har ett syfte. 

Samtidigt utsätts vi dagligen för 1000-tals kommersiella buskap som säger oss att vi "behöver" allt från en ny bil till en kopp kaffe på pressbyrån på väg till jobbet. Företagen vet ju sååå väl att vi är lata och att vi ofta kommer välja den enkla utvägen vilket är att oövertänkt tacka JA till åtminstone några av dessa budskap varje dag. Plötsligt har vi en blank ny bil på uppfarten trots att den gamla fungerade utmärkt (och att vi faktiskt egentligen skulle kunna cykla eller åka buss till jobbet). Garderoben är full av kläder som inte passar ihop och plånboken är tom så när som på några sånna där bra stämpelkort som gör att man får var 6:e överprisatt kaffekopp gratis. 

För att motverka detta så har jag märkt att det fungerar väldigt effektivt att stänga av vissa köpkanaler. 

  • Köpstopp - för sällanköpsvaror så som kläder kan det vara effektivt att införa köpstopp. Att besluta sig för att inte köpa en enda grej under 6 månader eller 1-2 år beroende på hur mycket man redan har. Under den tiden blir det tydligare vad man redan har och man använder detta. Det blir också tydligare vad det finns för verkliga luckor i garderoben. Dessa kan med fördel skrivas ner på en lista efter vilken man handlar exakt det och inget annat efter köpstoppet är avslutat. När detta är avslutat kan man ta ett nytt köpstopp på ytterligare x månader. Köpstopp  kan också med fördel tillämpas på enskilda "svagheter" som kaffe i pappmugg vilket man helt enkelt beslutar att aldrig mer köpa. 
  • Lista - för andra saker så som livsmedel, mediciner men även godis, snacks och eventuell alkohol som man handlar lite oftare så kan det vara effektivt att utgå ifrån en lista. Att helt enkelt i förväg bestämma vad det är man ska ha och hålla sig till det. Eftersom matpriser varierar kraftigt med erbjudanden kan det vara effektivt att skriva "1 kg kött till grillen" eller "grönsaker till en sallad" på listan snarare än att skriva exakta varor. Detta gör att man köper rätt saker men samtidigt kan ta vara på erbjudanden. Listan stänger effektivt köpinpulser på saker som erbjuds men som inte har ett specifikt syfte. 

Inledningsvis på en resa mot ett mer medvetet, sparsamt och friare liv så kan det vara bra att stänga nästan alla köpkanaler under en period med ett kompeltt köpstopp på allt utom det mest nödvändiga. Det finns många som har testat köpstopp under ett år eller längre och även om det ibland är utskällt som en liten löjlig övning så skulle jag vilja påstå att det kan bli en väldigt bra ingång till ett nytt liv där man sedan selektivt återinför några få väl utvalda saker igen. 

Hur tänker ni andra kring det här med öppna respektive stängda köpkanaler? Har ni haft köpstopp eller gjort någon annat typ av konsumtionsfasta? Använder ni en lista när ni handlar mat mm? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Worldwidefunding (ej registrerad)

Vi är certifierade långivare utlåning till 2% för både privatpersoner och företag, kontakta oss idag på WORLDWIDEFUNDING2017@GMAIL.COM och få godkännande för våra snabba låntjänster.

whatsapp: +15184251167

Anonymous's picture
Mea (ej registrerad)

Jag har inte direkt haft köpstopp, men jag har hållt igen, så till den milda grad att jag drar mig för att köpa kläder, verkar bara jobbigt att gå in i affärer. Förr shoppade jag glatt. Tycker att det blir allt lättare att avstå  konsumtion. Att inte småhandla kan man spara mycket på. 

Lyssnade på plånboken idag. tyckte att hon verkade lite provocerad av era val. Klart att man ska ställa kritiska frågor som journalist, men jag tyckte mig ana en underton av aggressivitet. Många skulle behöva jobba mindre, och ha mer tid för reflektion i sina liv. Jag jobbar inte alls men har oftast fullt upp med äldre närstående, att sitta i bostadsrättsstyrelse,som väldigt få har tid med. Samt en hel del annat. Brukar tänka att jag skulle inte haft tid att vara där jag verkligen behövs om jag hade haft ett fast jobb.   

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Kanske funkar köpstopp för människor med shoppingberoende eller på annat sätt sjukligt köpbeteende. Annars tror jag att det bästa sättet är att skaffa en långsiktigt hållbar lösning, att sätta upp principer som funkar jämt. Lite grann på samma sätt som att man inte kan gå ner i vikt genom att sluta äta eller tokträna för på sikt kan det aldrig hålla.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo och tack för din kommentar, 

Jag tycker att köpstopp är bra om det leder till ändrade beteenden. För egen del så har jag aldig haft ett köpberoende men under många år så gick jag ändå och slökollade på kläder lite då och då om jag råkade befinna mig i en stad eller annan handelsplats. Trots att jag handlade sällan så var det klart att någon enstaka gång dök det upp något som var ett "fynd" eller som "behövdes" och trots min grundläggande sparsamhet så hade jag en ganska välfylld garderob...och inte med bara bra grejer som var användbara. Genom att införa köpstopp under en tid så slutade jag att titta både på stan och online på kläder och kollade istället vad jag hade. Nu har jag en bättre och mer ändamålsenlig garderob med mycket färre plagg. Dessutom har jag de senaste åren lagt kanke 50 spänn i månaden eller så på kläder.. 

Det är dock det ändrade beteendet där jag befinner mig nu som är målet..att bara köpstoppa ett tag och sen återgå som vanligt är ju helt meningslöst precis som du beskriver. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar