Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spartipset - var MYCKET uppmärksam på förpackningsstorlekar!

När jag var yngre så fick man alltid höra att man skulle köpa storpack för det blev billigare. Prissättningen på de flesta varor baserade sig på den tiden framförallt på produktionskostnad och därför blev de stora förpackningarna generellt sett billigare. Sedan dess har de flesta företagen blivit mycket mer sofistikerade i sin prissättning och använder både prislappen och storleken på förpackningen mycket mer "kreativt". Det kan innebära att samma produkt skiljer mer än 100% i pris per enhet utan att det är direkt synligt för kunden.

Jag ska ta tre verkliga exempel för att illustrera vad jag menar...men problemet är långt mycket större än dessa tre exempel. 

  • Storpack är bra - nu börjar vi nå slutet av den perioden när våra barn dricker välling men så länge som de gjort det så har vi köpt denna i storpack. Ett storpack som ger 30 liter kostar cirka 125 kr (4,2 kr/liter) medan ett vanligt paket som ger 5 liter kostar 40 kronor ( 8 kr/liter) alltså en skillnad på nästan 50% på en identisk produkt. 
  • Storpack är tveksamt - med modern förpackningsteknik (förpackning i syrefri miljö) så har många matvaror lång hållbarhet i oöppnad förpackning. Ost, leverpastej, salami med mera kan hålla flera månader i oöppnad förpackning men har ibland kort hållbarhet när den är öppnad. Samtidigt är ofta inte storpacken billigare...eller så skiljer bara några kronor på kilopriset. Med tanke på risken att varan blir dålig så behöver skillnaden vara relativt stor för att det ska vara värt att köpa den större förpackningen. Många gånger förkommer också extrapriser där man får 2 eller 3 av den mindre förpackningen för ett bra pris vilket då ofta är lägre än storpacket.
  • Lurig förpackning - det finns många förpackningar som är luriga. Ett sådant exempel är tandkräm. Vi brukar köpa Colgate vilken kostar mellan 10 och 15 kronor i sig en ganska stor prisskillnad, men under ytan lurar något mer. Det är nämligen så att denna tandkräm som normalt säljs i 100 ml förpackning också finns i 125 ml förpackning och en 75 ml förpackning. Samma tandkräm kan alltså på samma butik kosta 10 kr för 125 ml (0,08 kr/ml) upp till 15 kr för 75 ml (0,2 kr/ml) eller 150% mer för samma produkt. Vanligen förkommer inte de olika förpacknigarna paralellt men jag har varit med om att den mindre och dyrare förpackningen står på en pall mitt i butiken som "erbjudande" medan den större och billigare finns på en annan plats...lurigt minst sagt!  

 

Detta ovan är endast några exempel och snart sagt alla varor finns i olika förpackningsstorlekar där prissättningen är långt ifrån tydlig så var uppmärksam om du vill spara pengar. 

Hur är det med er andra som läser? Har ni märkt några konstiga priser eller luriga förpackningar?  

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Jimmy (ej registrerad)

I våran lokala Ica butik är styckpriset på ägg 1.92:- om man köper 6pack men 2.12:- när man köper 12pack. Mycket lustigt...

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

"refill" av kryddor i pappersförpackning, t.ex grovmalen svartpeppar har jag sett dyrare än glasburken med d:o krydda (jämförelsepris).

Toalettpapper/hushållspapper är produkter som är svåra att jämföra.. Antal lager, längd per rulle osv.

Anonymous's picture
M (ej registrerad)

På ICA där jag bor är storpack med fryst kyckling, tror det är Kungsfågeln, dyrare än den mindre förpackningen. De ligger bredvid varandra så det är inte så svårt att notera... :)

Håller med ovanstående om att toapapper är väldigt svårt att jämföra!

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

I exemplet med vällingen är det väl nästan 100% dyrare och inte 50%...?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer!

Jimmy - precis sånt är det jag menar...nu finns i och för sig ägg i olika storlekar ( S/M/L) vilket man också måste kolla på. 

Olf - kryddor är lurigt..så billigt per burk men så dyrt per kg...där brukar jag vara väldigt uppmärksam och som du säger är ibland burkarna billigare än refilpåsar vilket är konstigt. Vad gäller toa/hushållspapper så har jag märkt att kvalitet är viktig för hur mycket man använder så där är jag hyfsat trogen Serla som jag tycker ger en bra balans mellan kvalitet och pris (är det super pris på något annat så kan jag fuska ibland:-)

M - precis som jag säger är det inte alltid säkert (till och med långt ifrån) att det är billigast med storpack...

Anonymous - fast besparingen är 50% när jag köper det billigare alternativet...

Anonymous's picture
Elisabeth (ej registrerad)

Toapappers jämförpris är väl vanligen kilopris?  För god kvalisort (Serla, Lambi etc.) är 20kr bra referenspris. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Elisabeth och tack för din kommentar.

Ja visst finns det ett kilopris (om affären gör rätt) men tror att kommentaren kring att jämföra hade att göra med kvalitet/pris. Många riktigt billiga sorter är så dåliga att de inte gör jobbet/det går åt mycket mer vilket gör det dyrare i längden. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar