Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spendera mindre på kläder - kom närmare friheten!

Vad behöver man efter ett års köpstopp på kläder? Det korta svaret är ett enda vilket är lite nya strumpor...jag har i stort sett inte ett enda helt par som funkar till vardags...än mindre till fest... (se status nedan...bild lånad/rånad från Mimimalisterna.se)

Däremot så är det några saker som jag vill ha:

När jag ska handla kläder lägger jag upp en lista på vad jag behöver (vill ha) och ett tänkt pris (ca 60% av ordinarie pris) och sen börjar processen för att hitta exakt det jag vill ha till billigast möjliga pris. 

  • Underkläder - 200 kr (150 kr - hade blivit 190 om jag inte fått gratis frakt)
  • Jeans - 1 par 500 kr (inköpta för 270 kr med 70% rabatt)
  • Skor/Sneakers - 1 par 600 kr (inköpta för 370 kr 60% rabatt)
  • Långärmad t-shirt - 200 kr
  • Långärmad varmare tröja med dragkedja - 500 kr 
  • Totalt: 2000 kr ( mer troligt under 1500 med tanke på bra pris på skor och jeans som redan är inköpta)

När detta är inhandlat så räknar jag med att klara mig utan att köpa några kläder minst ett år till. Erfarenheten från köpstoppet (som jag tycker var ett intressant experiment) var i huvudsak att man märker ännu tydligare hur lite man behöver. Man kommer på hur mycket som faktiskt finns i garderoben (jag har tillexempel börjat att i högre utsträckning använda skjortor till "vardags"). Men varför är detta viktigt...jo därför att man vill bli/vara fri! 

För ett par år sedan hade jag en klädbudget på 7 000 kr om året som sedan halverades till cirka 3500 medan jag jobbade och nu som fri ser jag att den kan halveras igen till runt 1500 per år. Då skulle jag ändå anse att jag är riktigt hyfsat klädd. 

Tidigare behövdes alltså ett sparat kapital på 175 000 kr för att täcka mitt klädbehov för ett år (beräknat enligt 4% regeln 7 000/0,04 = 175 000) och nu krävs "bara" 1500/0,04= 37 500 kr...vilka vi dessutom sparar ihop mycket snabbare eftersom det inte går åt så mycket pengar på kläder...den multiplikativa effekten av sparande är enorm!!

Hur mycket lägger du på kläder? Vad är din process för att handla? Har du en plan eller bara kör? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Helena (ej registrerad)

Har faktiskt inte riktig koll på exakt hur mycket jag lägger på kläder, har mer en "Lägg-undan-XXXXXkr-per-månad-och-resten-får-du-fördela-som-du-vill" typ av budget. Men jag handlar mycket på typ Tradera, av både miljömässiga och ekonomiska skäl och då gäller det att hugga när rätt typ av sak kommer upp.  De där höstskorna du behöver kanske kommer upp på auktion i juni och då kör jag.  Ofta blir prislappen ändå ganksa hög i och med att jag hellre köper kvalité än fast-fashion typ av produkter, tror att man vinner på det i längden. Totalt sett pratar vi uppskattningsvis 5000 kr per år. En annan instressant aspekt är vilken typ av arbete man har. Jag arbetar själv på kontor och förväntas representera mig själv på ett visst sätt medan min sambo har "landstingspyjamas" på jobbet och därmed kan välja sina kläder helt efter hur han vill klä sig privat. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Helena och tack för din kommentar,

Ja vi har lite av en sån budget också men kläder håller jag reda på därför det är något som är väldigt lätt att lägga lite för mycket på och sen ändå inte ha det man behöver. Det är helt klart en fördel att inte behöva jobbkläder även om även dessa går att köpa på ett kostnadseffektivt sätt genom att tänka efter lite. Hade jag behövt specifika jobbkläder skulle jag nog behöva gå upp från nuvarande cirka 120-150 kr i månaden till det dubbla skulle jag tro.  

Anonymous's picture
jeanette sandelin (ej registrerad)

Totalt köpstopp på allt sedan 1/10-15 undantaget skor och underkläder. Ett köpstopp som jag ska ha livet ut. Är 52 år och äger kläder för alla tillfällen.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Janette och tack för din kommentar, köpstopp resten av livet (om man är under 80 i varje fall:-) är imponerande!!

Anonymous's picture
Hemmapappan (ej registrerad)

Men hur mycket spenderar din hustru på kläder då. Nu när hon bytt jobb och allt?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Det var bara jag som testade köpstopp. Frun gör av med något mer på kläder då hon som du påpekar fortfarande jobbar och har därmed fler olika klädbehov...uppskattningsvis 3 000 om året lägger hon nog...även här ner från 7000 för några år sedan.

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag vet inte hur mycket jag lägger på kläder, ett par tusen eller så per år. Bra idé med att skriva upp vad man behöver och invänta erbjudanden, det ska jag testa.

Min process är annars att jag kör på med mina kläder till det inte går längre. Det är när skorna läcker in vatten, dragkedjan lagats med gem, byxfickorna har hål på insidan. Okej, inte så extremt som det låter, men jag kör verkligen slut på mina kläder. Mest pga ett fullständigt ointresse för kläder och för att det är så oerhört tråkig kostnad och att jag hatar att gå i klädaffärer.

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar intressant att läsa som vanligt. Jag tycker nog att det är marginellt roligare med kläder än vad du beskriver men har ändå lärt mig att genom att handla medvetet så har jag både mer luftigt i garderoben och ändå på något konstigt sätt mer att ha på mig. 

Vad gäller listan så tycker jag att det är ett bra system därför att för den sparsamme så är det största hotet vad gäller konsumtion att det är svårt att gå förbi ett erbjudande...då är det bra att ha klart för sig exakt vad man behöver så att man inte köper något annat!!

Anonymous's picture
https://miljonj... (ej registrerad)

OJ! hehe.

Jag tillhör nu högkonsument av just kläder, föredrar märkeskläder just pågrund av kvalitèn. Iår har jag jobbat upp en ordentlig basgaderob och hoppas under nästa år bara behöva fylla på lite där de behövs. Skulle tippa på att jag landar på cirkus 20 000K för året...Hoppas inte ni dog nu :) 

 

/MJ

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej MJ och tack för din kommentar. 

Jag är kanske inte så chockad som du skulle kunna tro för jag tror att mitt 23 åriga jag nog hade en klädbudget inte långt ifrån din. Skulle dock vilja utmana dig gällande kvaliten på märkeskläderna för om den är så hög som du säger så borde det räcka med att köpa något eller några enstaka plagg per år och då är 20 000 väldigt mycket. Tänkt på att det krävs en halv miljon i kapital för att finansiera denna (o)vana.....

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar