Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ställa rätt frågor - kaffe?

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om att ställa rätt frågor och de potentiella besparingar som man kan få genom att ställa rätt frågor. Det handlar om alla områden i livet men idag ska vi ta ett litet exempel nämligen kaffe.

Nivå 1 (sparande upp till 100%) - Behöver jag verkligen dricka kaffe? Uppskattar jag det?

Nivå 2 - (sparande upp till 75%) Behöver jag köpa kaffe när jag är ute på stan eller räcker det med att dricka hemma och på jobbet?

Nivå 3 - (sparande upp till 50%) Vilket typ av kaffe ska jag välja? Kapslar eller brygg kaffe? Vilken typ av bryggare ska jag välja? Ska jag dricka svart eller med mjölk och/eller socker? 

Nivå 4 - (sparande upp till 20%) Var kan jag få bästa priset på det kaffe jag har valt? Hur snabbt kan jag stänga av bryggaren? Om jag väljer att dricka kaffe på stan kan jag få någon form av klippkort eller rabatt? Är det billigare på kafé A jämfört med kafé B? 

För egen del har jag i nivå 1 tagit beslutet att jag tycker om att dricka kaffe och skulle gissa att jag dricker 5 svarta koppar per dag i snitt. Om jag väljer att dricka dessa  på den stora amerikanska kafékedjan så blir kostnaden för 5 koppar bryggkaffe 165 kr om dagen. Om jag istället väljer det vanliga kafét på hörnet så blir kostnaden istället 100 kronor. Om jag väljer att brygga hemma i en kapselmaskin så blir kostnaden cirka 15 kronor och om jag köper vanligt bryggkaffe till ordinarie pris och använder i min perkulator eller mockabryggare (som inte kräver engångsfilter)  så blir kostnaden 3 kronor om dagen för 5 koppar. Om jag köper samma kaffe när det är erbjudande så kan jag få ner kostnaden till 2 kronor om dagen. För att ytterligare effektivisera bryggandet kan jag snabbt hälla upp kaffet i en termos och stänga av bryggaren så snart kaffet är klart vilket sparar energi men besparingen handlar om mycket små pengar. 

Poängen här även om detta är ett nästan löjligt litet exempel jämfört med valet av bostad eller transportmedel är att det är i de två första nivåerna som den stora besparingen avgörs. Att hitta rabatter är aldrig en dum idé men det är inte vad som avgör utan det som avgör är de initiala besluten kring om man vad man ska konsumera och på vilket sätt. Ska jag dricka kaffe och i så fall om man tycker att det är OK att köpa detta på stan?

Hur tänker ni kring dessa frågor? Kan ni se hur detta kan vara användbart i era liv? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag har en till som kan hamna i Nivå 3 angående kaffe. Gör du 6 koppar för att du tror att båda vuxna vill ha påtår (som inte blir av) eller bestämmer du att tre får räcka? Sparande upp till ca 50%

Anonymous's picture
tant Hannele (ej registrerad)

svårt att naturligt umgås med folk som inte dricker kaffe, bantar när man bakat och är vegetarianer... det var enklare förr. Och kapslar och pappmuggar...ingen bra miljögrej (Och en slurk vispgrädde ska det vara till kaffet - i en vanlig kopp, inga baljor)

http://hannelesbibliotek.blogspot.se

Anonymous's picture
elsa (ej registrerad)

I början på sextiotalet så var kaffet dyrt. Ofta kom grannarna in på en slurk, då vankades det nykokt och skvaller kring köksbordet. Men utan gäster, så kokades det på kaffesumpen både en och två gånger, bara för att det skulle sparas på det dyra dropparna.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer. 

Kilo - jag ogillar så mycket att hälla ut något så ibland (inte särskillt ofta) så brukar jag straffa mig själv med att dricka en kopp kaffe uppvärmd i mikron dagen efter...bara för att jag ska lära mig att brygga lagom mycket:-) Något i stil med de hårda slag i sitt eget ansikte som MMM rekomenderar för icke sparsamt beteende;-) 

Hanele - det var verkligen inte allt som var bättre förr..men i det här fallet är jag beredd att hålla med dig:-)

Elsa - kul observation kommer ihåg att min farmor ibland (på 80 talet) brukade brygga en ny kanna med sumpen och några skopor nytt kaffe...kanske mellan läget mellan då och nu....

Anonymous's picture
Karin (ej registrerad)

Jättebra tänkesätt! Mycket användbart när man funderar på sina utgifter och vad som går att sparas på.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Karin och tack för din kommentar. Kul att du gillar detta..jag tycker att detta tankesätt hjälper mycket både i reelt sparande men mer viktigt är att man verkligen prioriterar det man uppskattar. I vårt fall går nästan alltid tid och frihet framför allt materiellt. 

Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Detta med kaffe är ett populärt sett att visa hur mycket pengar man kan spara. Jag stör mig alltid lite på tidningar som i januari (årets fattigaste månad enligt tidningarna) skriver om vilka förmögenheter du kan spara på att byta star bucks mot eldorado i egen bryggare. Men vem gör den övergången eller väljer mellan dessa två ytterligheter? För mig handlar det snarare om skolans café där det kostar 15 kr koppen mot att göra hemma och ta med, med mjölk och filter och inte är det eldorado heller utan ett fairtradekaffe vi har hemma. Roade mig med att räkna ut vad skillnaden är och fick det till ca 10 kronor koppen. Det blir inga förmögenheter det på ett år. (en kopp om dagen räcker för mig eftersom skolans är stora som två och jag alltid måste brygga två hemma för mindre går inte i maskinen) 

Gillar din uträkning dock, kändes realistisk även om vårt kaffe inte kostar så lite som ert? Kanske letar vi på fel ställen...

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Händelsevis och tack för din kommentar. Den stora besparingen kommer ju av att göra kaffet själv...sen kan man alltid hitta lite bättre priser men det är "grädden på moset". Själv brukar jag passa på att köpa eko kaffe (Gevalia Eko Mörkrost)  när man får ett 450g för 25 kronor eftersom jag vet att det är svårt att köpa mycket billigare än så och kaffe har lång hållbarhet så köper jag så mycket jag får när priset är bra. Men med kaffe har man ju ofta väldigt olika smak på vad man gillar..

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar