Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Större utrymme för flexibilitet i budgeten när jobbet inte sätter gränserna!

Förra veckan släppte Onkel Toms Stuga ett nytt avnitt av sin podcast och denna gång är temat matematiken bakom ekonomiskt frihet och det enligt mig ännu viktigare filosofin och behovet av att kunna vara flexibel med kostnader och det fick mig att återigen ta en titt på hur det ser ut med flexibliteten i vår budget. 

Vår frihetsplan bygger på att vi lever väl på 20 000 kr i månaden men vi har alltid vetat att vi klarar oss på betydligt mindre än så. Detta är också den trygghet som gjort att vi känner att det är OK att sluta jobba båda två trots att vissa tycker att vi har ganska tight med kapital. (läs även detta gamla inlägg)

När vi jobbade försökte jag göra en analys på hur lite vi skulle kunna klara oss på och kom då fram till att runt 15 000 kr skulle vara ett minimum och mentalt har jag fortfarande tänkt på detta som en nivå. Detta skulle innebära att vår budget utöver det nödvändiga har 5 000 kr (25%) "luft" som används till lyx, nöje och övrigt. 

I och med att vi blir fria sänks dock denna nivå betydligt, vi har redan gått ner från två bilar till en..och skulle vi verkligen vilja så skulle vi klara oss helt utan bil också eftersom vi bor så till att vi kan gå till det mesta. Om vi inte hade så många egna projekt som vi vill lägga tid på skulle vi även kunna säga upp all barnomsorg utom allmän skola och förskola. Behovet av kläder minskar också när man inte går till ett kontor. Mer saker kan dessutom köpas begagnat, repareras själva och man kan laga ännu mer mat från grunden, baka etc. Drar man det lite lägre kunde man även börja odla mer själv, plocka bär och svamp (och pantburkar:-). 

  • Bilarna har kostat oss cirka 4000 kr i månaden
  • Barnorsorg kostar drygt 2000 kr
  • Övriga besparingar är ganska små men sammantaget blir det kanske ytterligare 500-1000 kr. 
  • Totalt minst 6500 kr 

 

Detta skulle innebära att vår absoluta miniminivå efter att vi båda är fria har sänkts från 15 000 till 8500 kr viket innebär att vår "nya" budget som ändå ligger på 20 000 kr nu har 11 500 kr (knappt 60%) med "luft" som kan användas till självvalda saker. Vi kommer bland annat behålla bilen och ha viss barnomsorg även om den kommer minska något både i omfattning och avgift nästa termin.  

Vad är då poängen med detta? För det första så känner jag mig mer övertygad än någonsin om att vår budget inte bara räcker till utan springer frivarv runt "livets nödtorft". Den andra poängen är att det kostar rätt mycket att jobba, när vi båda jobbade var det i stort sett nödvändigt att ha två bilar (där vi bodde), barnomsorg är nödvändig och man behöver speciella kläder. Man behöver också köpa en del bekvämlighet när det kör ihop sig och båda har mycket på jobbet. Nu kan vi välja att fortsätta att använda viss av denna bekvämlighet men i och med vår frihet så blir detta självvalt snarare än påtvingat av livssituationen.   

Så för den som säger att fritid kostar pengar...har du någonsing funderat på hur mycket det kostar att jobba? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Barnomsorg får man normalt bara om båda föräldrar jobbar eller studerar så kan ju bli svårt att gå det om båda föräldrarna är "fria". Blir ju en automatisk besparing på så sätt.

Finns rättsfall där föräldrar som levde på sitt kapital och hävdade att de hade behov av barnomsorg pga att de behövde arbeta med förvaltning av sitt kapital nekades barnomsorg. 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Nu är vi två bara två vuxna men våra sammanlagda utgifter är också i trakterna av 20000 kr.

Långt över hälften är dock lyxkonsumtion. Charter resor, hyra av husbil, hyra av hus utomlands, sommarstugan, snus, alkohol, presenter, bensinslukande suv, jakt, resturang besök och häst!

Man rättar ju mun efter matsäcken! Så vid sämre tider skulle dom flesta posterna bytas ut mot billigare alternativ!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Anonym och Kalle56 och tack för era kommentarer,

Anonym - nu jobbar vi ju inte ens 1 timme i månaden med förvaltning av kapital däremot så kommer vi arbete med våra respektive verksamheter. I mitt fall den här bloggen och föreläsningar mm och i fruns fall en verksamhet inriktad på hållbar/långsam inredning. Vi har inget vinstmaximerande syfte i dessa verksamheter men det är likväl arbete i en vidare bemärkelse så där tror jag inte vi har några "problem". Vi har för avsikt att låta barnen vara i barnomsorg så mycket som vi tycker är bra för dem (alla kompisar är ju där så att vara hemma är inte så kul) och oss (vi har mål i livet trots att de inte är inriktade på att tjäna pengar per se)...Denna tid i barnomsorgen blir mindre när vi båda är fria till hösten men det blir något mer än den allmänna nivån på 15 timmar i veckan. 

Kalle56 - ja visst är det så och när man inte behöer åka till ett jobb med allt vad det innebär med barnomsorg, transportkostnader och kläder för arbetet mm så blir det en större del som blir flexiblet vilket jag konstaterat genom att räkna på detta från alla möjliga håll. 

 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Förstår om det kan kännas avlägset men du har inte funderat på hur en budget för er, skulle kunna se ut efter barn?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar, 

Intressant fråga, har inte tänkt på det så mycket men miniminivån skulle inte sänkas så mycket om vi utgår ifrån att vi vill bo kvar i huset...vilket i och för sig inte är helt säkert. Mat och kläder skulle ju bli till lite färre personer också så säga att 8 500 skulle gå ner mot 6 000 kanske. På totalen tror jag att skillnaden skulle bli större då ju alla i famljen har önskningar som styr vår övriga konsumtion och om det bara var vi två tror jag att det skulle vara nära nog omöjligt för oss att göra av med mer än 15 000.....

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Bra att du tar upp frågan kring flexibilitet för jag tycker ibland att diskussionerna om sparkvot, 4%-regeln och hur mycket kapital man behöver för att sluta jobba ibland glömmer bort just att man kanske har/vill ha ett annorlunda konsumtionsmönster som "pensionär" jämfört med "lönearbetare" och att det kan förändras över tiden.

Vissa saker blir billigare som du skriver och då räcker pengarna längre.

Vissa kanske medvetet  vill ha högre utgifter när de slutat jobba och då räcker de inte lika länge.

Med tiden kanske orken tryter, barnen flyttar hemifrån, resorna önskas bli fler/färre och andra förändringar i preferenser och förhållanden gör att konsumtionen ökar eller minskar.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar, 

Tror att det du (och jag) säger kan sammanfattas med att när man inte behöver jobba så minskar de obligatoriska utgifterna medan friheten att designa sitt liv ökar, den designen kan innehålla mycket eller lite kostnader. Bara en enkel sak som att åka utomlands under långa perioder blir en helt annan fråga om man kan tänka sig att leva mer som lokalbefolkningen dit man reser samt om man kan tänka sig att hyra ut sitt boende på hemmaplan. Ska man bo på hotell och gå på spa varje dag i ett par månader samtidigt som huset hemma står tomt och drar kostnader så kan det bli väldigt dyrt att vara fri....

Anonymous's picture
ninni (ej registrerad)

Jag har definitivt funderat över detta. Jag vet att det går åt mindre pengar när jag har semester än om jag jobbar, i alla fall om jag semestrar på hemmaplan eller om jag gör som ni och lever som lokalbefolkningen om jag reser utomlands.  Jag har inga barn så det där med barnomsorg är en icke-fråga för mig. 

Anonymous's picture
Eva (ej registrerad)

Jag räknade ihop våra "fasta kostnader", alltså det som dras från lönekontot direkt när lönen kommer in och hamnade på över 21000 kr. Förutom det så ska vi äta, tanka bilen och köpa t.ex förbrukningsvaror. Vi hamnar lätt över 30000 kr/månad i  utgifter vilket är alldeles för mycket. Men man vänjer sig lätt vid en viss nivå. Men första steget är väl att man är medveten, för att sedan kunna ändra på något.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ninni och Eva och tack för era kommentarer, 

Ninni - vissa verkar tro att det är en naturlag att ledighet kostar pengar och då blir det nog en självuppfyllande profetsia. 

Eva - vet inte vad ni har för famljesituation men det låter som att ni framförallt ha en ganska hög nivå på fasta kostnader. Hur har ni planerat er boende (hur stort/dyrt bor ni) och transportsituation (bor ni nära jobb och andra aktivitieter tillexempel)? Det brukar vara det som drar mest pengar och det kan skilja väldigt mycket på hur man planerar...Som du säger så är det första steget att ta reda på hur det ser ut och nästa steg är att börja fundera på vad man vill...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar