Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Stora förändringar av portföljen står för dörren!

I närtid kommer jag göra en ganska stor omstöpning av vår aktieportfölj för att vara fullt transparent har jag nedan försökt skriva lite om hur jag tänker kring detta och vad som föranleder dessa förändringar. 

Min övertygelse är att det inte finns EN strategi som fungerar för att skapa bra avkastning. Istället tror jag att flera strategier kan fungeras om de anpassas till personen och förutsättningarna. Min tro är också att man har mycket lite att vinna på att spendera tid med det dagliga bruset på börsen utan det är de långsiktiga trenderna som betyder något och dem ser man bättre med lite distans. (Nedan portföljen per 7:e December - 2016)

När jag hade ett reguljärt arbete så var min tid begränsad och därmed höll jag min insats på börsen på en rimlig nivå. Dock sedan jag har blivit fri så har jag fått ett oönskat beteende att lägga på tok för mycket tid med börsen och det dagliga bruset av nyheter. Detta trots att jag egentligen är långsiktig och väldigt sällan gör några affärer baserat på den information som jag sitter och läser eller tar del av på annat sätt. På grund av detta kommer jag göra ganska stora förändringar i portföljen 

  • Kommer sälja av flera mindre innehav då detta bör kunna hjälpa mig att spendera tid med annat. (Har i inget fall ändrat min långsiktiga syn på dessa bolag men det handlar om hur det passar oss just nu)
  • Lägga till Kinnevik i portföljen och därefter kommer  Kinnevik, Investor och Ratos forma basen i portföljen och utgöra cirka 50% tillsammans. 
  • Utöver det skapa 3 lika stora kluster av bolag inom de brancher som jag tror är mest framtidssäkra nämligen Livsmedel, Energi, Boende. Dessa kommer utgöra resterande 50% av portföljen i 9 bolag.  
  • Med dessa 3 + 8-9 = 11-12 bolag i portföljen SLUTA titta på börsen dagligen och istället fokusera mer kraft på att läsa, skriva, utveckla boendet, laga mat, baka kanske föreläsa och/eller podda eller vad som faller mig in. Kort sagt sådant som är roligt och/eller adderar värde. 

Storleken på formerna nedan indikerar storlek på innehav (slutpunkt sommar 2017). Detta är ingen exakt vetenskap utan en indikativ ambition. Utöver denna portfölj så ska vi då ha cirka ett års utgifter i likvida medel hos SBAB och motsvarande drygt 3 månader placerade hos Lendify.  

Ut ur portföljen blir då preliminärt SJR, MQ, Northwest Healthcare REIT, Mekonomen, Tele 2, Millicom, Aktia 

Om du vill följa detta i realtid så rekommenderar jag att du signar upp dig hos Nordnet (affiliate länk)och följer via Shareville  men i efterhand kommer jag kommentera vad som händer i portföljen här på bloggen. Tanken är att den nya portföljen ska ta form under de kommande 2-4 veckorna. 

Är du nöjd med din portfölj eller planerar du några större förändringar framöver? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Leva drömmen (ej registrerad)

Intressant. Håller själv oxå på att försöka sätta ihop den "exemplariska" portföljen som jag ska slippa fundera och lägga allt för stor möda på. Hur funderar du på KOBR och WALL som har låg DA om du ska leva på utdelningar? Har själv satt en minimi gräns på ca 3,5 i DA/bolag. Kommer att ha ca 25% i preffar, 25% finans, 20% konsument, 20% fastighet, 10% energi.

 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Tycker det är smart.

Jag gjorde något liknande för några år sedan. Jag gick över från många innehav och bevakning i princip dagligen till en bas bestående av billiga globala indexfonder, investmentbolag och  defensiva aktieplaceringar i Axfood, ICA, Fortum. Jag minns efter min omläggning att jag slentrianmässigt loggade in på depån av gammal vana. Väl där kunde jag konstatera att "här finns inget att titta på"  och loggade ut gick och gjorde något annat. En ganska tudelad känsla eftersom det handlade om att bryta en gammal vana men samtidigt på väg till något mindre tidsslösande.

Jag tror man kan hitta många vanor och beteenden som egentligen inte skapar värde utan mest är slöseri, t.ex. letande efter förlagda prylar, bortglömda lösenord, få räkningar på papper för att ha "kontroll", åka till biblioteket för att låna fysiska böcker istället för att låna e-böcker, bila till olika butiker för att jaga extraerbjudanden, googla ihjäl sig för att hitta lägsta priset m.m.

Tid tror jag är min största bristvara så allt som kan ge mig mer tid till att göra det jag brinner för så är det bra.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Leva drömmen och Kilo och tack för era kommentarer,

Leva drömmen - vi planerar att leva på avkastningen men inte nödvändigtvis bara på utdelning däremot har jag ett absolut krav att alla bolag i portföljen ska vara utdelande. Wallenstam teamas upp med SHN som har en direktavkastining på över 8% och när det gäller Kopparbergs så tror jag på en fortsatt höjd utdelning år efter år samtidigt som Kesko och Axfood har högre direktavkastning. Det ger balans enligt mig. 

Kilo - Ironiskt nog så finner jag att jag behöver vara mer mån om tiden nu när den är enbart min. När jag hade ett (mer än) heltidsjobb och skulle hinna med familjen också så var jag tvungen att vara effektiv..nu måste jag bygga system. 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Intressant att du känner att du måste vara mer mån om tiden nu. Spontant känns det som att ett heltidsjobb som tar en massa tid tvingar fram just system för att utnyttja den fria tiden på ett så effektivt sätt som möjligt medan är man fri kan man kanske tillåta sig att "slösa" lite mer med tiden och låta uppgifter ta mer tid. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tackar för din kommentar,

Tid är lite som pengar på det viset att det spelar ingen roll hur mycket man har om man inte har koll på "utgifterna". Om jag sätter mig framför TV'n å blir kvar där i flera timmar när jag egentligen skulle ha velat läsa en bok eller laga mat så har jag slösat med tiden på ett sätt som jag inte vill. Jag har absolut mycket mer gott om tid nu men också större möjligheter att slösa bort den på fel saker. Skillanden mot att vara anställd är att jag bestämmer vad som är rätt och fel saker.  

Anonymous's picture
Tobias (ej registrerad)

Hej, det verkar vara en väldigt bra portfölj.

Jag har insett att det lättaste och för mig bästa alternativet är att ha en bas av investmentbolag på ca 70-80% av portföljen sedan köpa några få andra bolag.

Investmentbolagen(nästan alla har jag för mig) har ju enligt Avanza slagit OMXS30 öven en lång tidsperiod så varför inte köpa en blandning av investmentbolagen och bara känna lugnet.

Det fungerar för mig, jag känner inte alls lika stort behov av att hålla mig lika uppdaterad och det känns tryggt.

Mvh Tobias

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Tobias och tack för din kommentar, 

Ja det gäller att hitta det som passar en själv. Det finns många som lyckas bra med en portfölj av små obskyra bolag och även dom som lyckas bra med endast indexfonder...det handlar om tid, intresser och målsättning. 

 

 

Anonymous's picture
Jägerbrand (ej registrerad)

Jag har gjort en portfölj som har 50 bolag där varje bolag väger 2% av totala innehavet, nu när jag gjort detta så känner jag mig mycket lugnare och känner inte samma behov av att kolla börsen hela tiden, men är lite kluven till om det är bästa strategin att ha så många innehav, det är en utdelningsportfölj med blandat av high yield och dividend growth. 

Gillar dina innehav starkt och äger flera av dem själv, ska dock kika lite närmare på SNH som jag helt har missat.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Järgerbrand och tack för din kommentar, 

Vad tror/tycker du att du vinner på att ha 50 bolag istället för att ha en mindre korg av investmentbolag alternativt billiga fonder? Jag säger inte att det är fel men jag tänker att om man har väldigt många bolag så hamnar man tillsist väldigt nära index ändå? 

Senior Housing Properties trust har varit en riktigt bra investering för mig. De är känsliga för ränteförändringar så just det senaste halvåret har de inte gått så bra men så länge som de kan behålla utdelningen på 0.39 USD per kvartal så är jag nöjd:-) 

Anonymous's picture
Jägerbrand (ej registrerad)

Hej

Mot just investment bolag så tror jag inte att jag vinner mycket, har en del investmentbolag i min portfölj, Jag misstänker att jag kommer hamna nära index och för tillfället känner jag att det är okej (självklart vill man ju slå index).

Men största anledningen är väll det att jag är ganska ny på börsen (började i april i år) och är lite rädd för att göra fel, så vem vet när jag lärt mig mer kanske det slutar med en portfölj på 10-15 innehav.

Tack för en bra blogg, är inne och läser ofta :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar