Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Super Spar - Ett roligt experiment på fullt allvar!

Vi annonserade ju förra veckan att vi kommer köra Super Spar Spurt (SSS) fram till sommaren då frun också ska kliva av det reguljära arbetet, bli fri och testa sina vingar med lite egna små verksamheter. Bakgrunden till detta beskrev vi i förra veckans inlägg och också vad vi förväntar oss kunna spara extra på. De extra besparingarna rör sig i storleksordningen 4000-5000 i månaden vilket ger 24-30 000 över sex månader vilket är rätt lite med tanke på vårt totala kapital och också i förhållande till vår redan höga sparkvot. Så varför gör vi detta?

Det bästa sättet att beskriva super sparandet är att se det som ett roligt experiment men på största allvar. Det är roligt och se hur lite man kan leva på och vad man faktiskt saknar när man drar åt svångremmen lite ytterligare...från andra liknande experiment så visar det sig att det faktiskt är ganska lite vi saknar...men då har vi inte kört hela 6 månader tidigare. 

Våra levnadsomkostnader när vi båda jobbade var cirka 25 000 i månaden och när jag slutade tog vi ner dessa till 22 500 och när frun också slutar så väntar vi oss att ta ner dessa ytterligare till 20 000. Detta är ingen asketisk nivå för oss utan en rätt stor del av dessa pengar går till saker som vi praktiskt skulle kunna leva utan men däremot inte vill leva utan så som fritidssysselsättningar, resor, bil för att träffa vänner/familj, kläder, nöjen, snacks, vin och annat. Vi har alltså inte supersparat oss rika för att nu öka omkostnaderna utan vi förväntar oss att leva på ungefär den här nivån (justerat för inflation) under "all framtid" och skulle vi få mer pengar är det inte säkert att vi skulle förändra så mycket alls förutom möjligen att börja fundera över någon kul välgörenhet att engagera oss i. 

Dock eftersom vi valt att prioritera frihet framför att bli rika så kommer vi nu gå i "pension" med minsta möjliga marginal och därför är det intressant att fundera över vad som är möjligt. Detta är vår säkerhetsmarginal. Så här tänker jag i grova drag.

"Normal" månadskostnad 20 000 kr och möjliga besparingar/extra inkomster:

  • Icke nödvändig konsumtion/nöje/egna pengar 5 000 (20 -5 = 15 000kr)
  • Extrainkomst via uthyrning av stuga 3 000 (15-3 = 12 000kr)
  • Skippa barnomsorg för barnen 2 000 kr (12 000 - 2000 = 10 000 kr)
  • Skippa bilen 1 500 kr (10 000kr - 1 500 = 8 500 kr) 

Vi hyr idag ut stugan för 3 000 kronor och vi kommer att under våren testa om vi kan leva på 5 000 kr minder. Det blir en övning i att se om vår säkerhetsmarginal håller. Under de allra flesta månader framgent så kommer vi troligen att leva på 20 000 men säkerhetsmarginalerna kan utnyttjas på tre sätt. 

1. Minska uttagen ur portföljen genom att till exempel stugan genererar kassaflöde vilket ökar sannolikheten för att kapitalet räcker.  

2. Möjlighet att leva på mindre under perioder då avkastningen är låg för att bevara kapital

3. Möjlighet att under kortare perioder framgent leva super sparsamt för att sedan göra något tillsammans med familjen. tex spara till en vistelse på annan ort ett helt sommarlov. Något som vi tror ger barnen en helt annan respekt för pengar vilket är något av det viktigaste vi som föräldrar kan ge dem. 

Så som sagt, Super Sparandet är just nu mest ett roligt experiment men som med de flesta experiment finns det ett visst allvar bakom. Det handlar om att testa säkerhetsmarginalerna och att se vad som är möjligt. Det handlar också mer om förståelse för de egna prioriteringarna och gränserna än vad det handlar om pengarna i sig. 

Hur ser ni andra på Super Spar och Snål perioder? Är det meningslöst eller kan det ge något? Gör ni det för pengarna i första hand eller för förståelse för era egna prioriteringar? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Jag som du, anser att jag lever ett anspråkslöst liv men visst finns det mycket fett att skära bort på kanterna!

Jag har ju lagt mig på en nivå under ackumuleringsfasen som jag också vill leva på nu under uttagsfasen.

Jag planerar inte för någon höjning med inflationen, utan tror att jag kommer bli mer effektivt i mitt ekonomiska liv, med ökad ålder och erfarenhet.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tackar för din kommentar, 

Hade det bara varit jag och frun så tror jag att vi också hade skippat tänken på inflation men eftersom vi har tre växande barn hemma så tror jag att vi kommer ha en sakta ökande kostnad under de närmaste 10-12 åren innan det börjar gå ner igen när de flyttar ut och ta eget ansvar. Hittils har jag dock alltid överaskats över hur mycket effektivitet det går att ta ut så möjligen så blir det ingen inflation ändå...

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

För oss som gillar att kalkylera!
Den gamla tumregeln att kostnaderna sjunker med ca 3% om året, har stämt riktigt bra för mig!
För dig med huset fullt med kottar, borde det vara bra att göra en sådan här räkneövning!

https://www.bogleheads.org/wiki/Models_of_spending_as_retirement_progresses

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för tipset på din sidan,

Jag har gjort lite olika projektioner och de flesta tyder på att kostnaderna borde kunna vara rätt oförändrade för oss över tid. Nuvarande barnomsorg blir lite mer kläder och mat till barnen när de blir äldre. Vi tänker också att vi ska försäka hitta sätt där barnen själva kan tjäna lite pengar när de blir äldre...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar