Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Svårt att sälja huset och bokföring enligt försiktighetsprincipen...

Tyvärr har det varit svårare än vi trodde att sälja vårt hus. Intresset har varit relativt OK och 14 familjer har varit och kollat vilket är ganska bra för en liten ort. Fyra av dessa har varit intresserade på riktigt men av olika skäl har dessa fallit ifrån, någon hade ett hus som de behövde sälja först någon annan fick nej från banken för lånet. På slutet kvarstod bara en familj som verkligen gjorde allt för att få till köpet men dem fick inte OK från banken på grund av att en av dem hade en lön som till stor del består av olika typer av tillägg med en låg grundlön...banken räknar på grundlönen och de fick nej. 

Den sista famlijen är så pass intresserade av huset att de nu frågade om de kunde få hyra huset och vi funderar på en lösning där de kommer att hyra under ett år och få tillgoräkna sig hyran mot ett köp om de väljer det senare. Fördelen med detta är att vi får bra hyresgäster som troligen kommer se sig själva som ägare varför det är troligt att de tar väl hand om huset. Vi kommer sätta en lite högre hyra för perioden om de backar ur för att ge incitament till att faktiskt köpa. Om köpet går igenom på den här vägen slipper vi även att betala till mäklaren så sammantaget blir detta en bra affär för oss om familjen senare köper men under tiden kvarstår vi med en risk som ägare av två hus. 

Alternativet till detta är att ta bort huset från marknaden nu och återkomma om ett par månader med en ny annons och försöka sälja igen. Då med ny beskrivning, nytt foto och ett lägre utgångspris och vi står också kvar med alla huskostnader under tiden samt vi behöver komma förbi ibland och sköta huset. Ingen av dessa alternativ är vad vi önskar oss så det är lite som att välja mellan pest och kolera just nu...ska föröka komma till beslut nu i helgen.

Eftersom allt kring flytten nu är osäkert så kommer vi att från och med nu tillämpa "bokföring enligt försiktighetsprincipen" vilket för oss i detta fall betyder att vi i juli kommer ta alla flyttkostnader (20-25 tusen) direkt som kostnad istället för att som vi tills nu har gjort tänkt oss att avräkna vid en försäljning det känns bättre att ligga på den sidan och vara lite extra försliktig snarare än att blåsa upp ett sparande och lura sig själv om luften går ur och vi tvingas sälja mycket billigare än vad vi tänkt. En eventuell hyra kommer vi oavkortat använda att amortera ner lånet på huset och kommer inte räkna som någon inkomst också det för att ta den försikta skola fram till vi vet vad som händer. 

Är det någon läsare som har några erfarenheter av likande situationer? Vad gjorde ni? Nått ni är nöjda med eller ångrar? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Madeleine (ej registrerad)

Vi hade samma problem när vi flyttade ifrån Stockholm till en mindre ort.

Min sambo hade en lägenhet i Sthlm och den blev "såld" 3 gånger om innan vi kom i mål, första gången så separerade paret som skulle köpa, andra gången fick de inte lån och 3:e gången så fick köparen ett arbetskontrskt utomland. Vi valde att ta bort annonsen och väntade ca 1 månad innan vi la ut den igen men vi la även ut en annons privat på blocket och det var så den blev såld tillslut. Han fick i slutändan 200´mer i betalt men det kändes verkligen läskigt då vi trodde vi skulle få den såld direkt. Men slutet gott allting gott..

Har ni testat att lägga ut den privat på blocket eller lokus? Kanske lägga ut en blänkare här men då röjer du lite av din anonymitet så...

Lycka till :)

Anonymous's picture
Utdelningsseglaren (ej registrerad)

Spontant tycker jag uthyrningsalternativet verkar vara riktigt attraktivt. Men om ni behöver pengarna just nu så är det förstås inte optimalt.

Med uthyrning så har ni ju säkert kassaflöde som tar hand om alla kostnader för huset + en marginal där ni kan få passiv inkomst. Dessutom blir det ju option på högre försäljningspris om marknaden fortsätter att stiga.

Vet inte vad ni har för kostnader för huset men några månaders omkostnader för lån, försäkringar och andra avgifter antar jag trillar iväg ganska snabb och tär på vinsten.

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Madeleine och Seglaren och tack för de stödjande orden.

Madeleine - det är konstigt det där med folk som kommer och kollar på hus utan att vara säkra på att vara klara med banken eller som har andra problem. Varför kollar man då på ny bostad?? Den sista familjen blev lite lurade på att de hade givit den "verkliga" lönen till banken...och sen sa banken...nej bara "fast lön" vilket jag kan förstå och det verkar ha varit en väldig överaskning för dem med men alla andra vete fasen vad som hände...

Seglarn - jo om vi kan få till ett bra hyreskontrakt så borde det vara fördelaktigt allt handlar om vilket hyra de är beredda att betala och hur troligt det är att de köper om något år? Det negativa är att vi fortfarande har risken kring om något större går sönder på i det gamla huset...vi är ju fortfarande ägare. Om vi behåller huset så kostar det väl oss cirka 4000 i månaden att dra runt så 4-5 månader med den kostnaden är inte att förringa för en idog sparare....:-) 

Anonymous's picture
Onkel Tom (ej registrerad)

Tat lugnt! :)

Varför denna brådska? Ett hus är inte självklart att man bara sätter ut och sedan blir av med. Om ni hade 14 spekulanter vid ett tillfälle så bör det ju rimligen finnas 14 till under ett kvartal framöver, eller?

Det samma gäller de som inte ordnat finansiering. De kanske kan anstränga sig lite extra, sälja en bil, låna lite av farfar osv.

Onkel Tom

onkeltomsstuga.se

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tom och tack för ditt tips vi tar det lugnt men är samtidigt lite besvikna över att det inte blev någon affär. Just nu jobbar vi (precis som du sa) med de itresserade köparna för att se om vi gemensamt kan få till en affär...de kan låna lite pengar från en släkting mm...fortsättning följer:-) 

Ekonomitankar's picture
13
30
0
0
Ekonomitankar

Vivalde att hyra ut vårt hus istället för att sälja.Inte för att det var svårsålt utan för att området skulle planläggas och när det är klart kan vi stycka till fler tomter och tjäna bra med pengar. 

Och det är verkligenen chansning. Våra första hyresgäster stack till Thailand med en hel del skulder till oss som inte ens bepositionen täckte. Lämnade också huset fullt med alla deras saker demontering med sig. Tog oss ett antal dagar tömma allt och återställa huset. 

Anonymous's picture
mary (ej registrerad)

Mitt namn är Mary LARRY En medborgare i USA. Jag har blivit lurad av tre olika Internet internationell långivare, de alla lovar att ge mig ett lån efter att göra mig betala flera avgifter som ger ingenting och uppgick till något positivt resultat. Jag förlorade min hårda tjäna pengar och det var totalt 10,000USD. En dag när jag surfar via internet med tårar på mitt öga jag kom över ett vittnesbörd om man som också lurad och så småningom fick kopplad till en legit lån företag som heter guld Loan Company där han äntligen sitt lån, så jag bestämde mig för att kontakta samma lån företag och sedan berättade för dem min historia om hur jag har blivit lurad av 3 olika långivare som gjorde ingenting men naturligtvis mig mer smärta. Jag förklara för bolaget per post och alla de berättade för mig var att gråta mer eftersom jag kommer att få min lån i sitt företag och även jag har gjort rätt val att kontakta dem. Jag fyllde låneansökan formulär och fortsatte med allt som begärdes av mig och jag fick ett lånebelopp på $ 85.000 dollar av denna stora Company (Gold Loan Company} förvaltas av fru Sarah Cruz och här är jag idag glad eftersom Gold Loan Company har gett mig ett lån så jag gjorde ett löfte till mig själv att jag kommer att hålla vittna på internet om hur jag fick mina lån behöver du ett lån snarast vänligt och snabbt kontakta Gold Loan cpmpany nu för ditt lån via e-post:. goldloancompany1234@gmail.com Tack för din förståelse,

MRS.MARY LARRY

Anonymous's picture
oceanicfinance (ej registrerad)

Behöver du ett lån för att betala dina räkningar? behöver du ett lån för att starta verksamhet? Vi erbjuder alla typer av lån om du är intresserad av att få ett lån till en billigare ränta på 3% av något slag. E-post: Oceanicfinance113@gmail.com hemsida: https://oceanicfinancialhome.wordpress.com

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar