Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tankar om pension...

Nyligen ställde jag en fråga till pensionsmyndigheten kring hur stor pensionskapital den genomsnittliga nyblivne pensionären har. Det är inte en helt enkel fråga att besvara då pensionssystemet har förändrats över tid och det finns en mix av gammalt (ATP) och nytt system för dem som går i pension idag. (För nedanstående resonemang utgår jag ifrån att detta är ett "verkligt kapital" då det i sjäva verket är en ofinansierad skuld från staten till den individen utom ca 10% av kapitalet som finns i PPM systemet och är "riktiga" pengar)

Sammanfattningsvis kan man dock säga att det genomsnittliga kapitalet är cirka 2,2 miljoner per person vid pension. Om vi leker med tanken att man tar ut pension från 65 och förväntas leva till 83 så skulle det innebära en pension före skatt på 10 000 kr i månaden vilket torde bli cirka 8 500 kr i månaden efter skatt med en genomsnittlig skatt (tabell 33).  Till detta kommer eventuell tjänstepension (kan vara mycket speciellt för höginkomsttagare, och privat pension).

Tror att detta pensionsbesked är en chock för många medan för mig och frun skulle det inte vara någon som helst problem att leva på 17 000 i månaden som pensionärs par...snarare låter det lite fett. Om någon av oss blev ensam kvar skulle det bli lite tightare men då skulle å andra sidan huset kunna säljas och en billigare bostad inköpas vilket både kunna frigöra kapital och minska kostnaderna. 

Här finns kanske också hemligheten kring varför många inte tror sig kunna gå i pension någonsin medan vi tycker att 39 är en lagom ålder. Vi har nästan lika mycket i tjänstepension (till stor del på grund av löneväxling) som i allmän pension. Vi har dessutom över 2 miljoner i aktier och likvida tillgångar samt ett lågbelånat hus som löpande ger oss en hyresintäkt. Vi är arbetsföra och skulle behöva anstränga oss för att inte få inkomster av något slag även framgent och sist men inte minst vi vet hur  man lever ett bra liv med lite pengar. 

Tror för egen del inte en sekund på politikernas tal om att vi "behöver jobba längre" vad vi behöver är att spara och investera mer...vi behöver mer frihet och en bieffekt av den friheten är att vi kommer skapa medvärde för oss själva och våra medmänniskor dock inte alltid i form av pengar. 

Hur ser ni på pension? Är ni oroliga eller känner ni tillförsikt?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Ove (ej registrerad)

För min del är det bostaden som ger mest trygghet, jag byggde 1985 och har inte så mycket lån kvar, ca 400 000 SEK. Relativt högavlönad med skaplig tjänstepension, är 55 år snart.

Jag vaknade dock alldeles för sent när det gäller spara och investera, numer sparar jag 4000 i mån med extra inbetalningar  ibland, har som mål att ha 1Mkr i kapital vid 65. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ove och tack för din kommentar. 

Jo det är nog ganska vanligt att man vaknar lite sent när det gäller pension men samtidigt tror jag att den äldre generationen ändå har det något bättre förspännt med (i många fall) lågbelånade hus med mera..precis som du beskriver. Är mer orolig för mina generationsfränder 70/80-talisterna som i många fall sparar dåligt och har höga lån...

PerPenning's picture
252
546
54
0
PerPenning

Tillförsikt är kanske fel ord men jag känner ingen oro. Kostnadssidan kan krympas rejält framöver när barnen lämnat boet och boet i sig kanske växlas ned.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Per och tack för din kommentar! Kostnaderna kan helt klart minskas när man inte har barn i huset, samtidigt återkommer ju friheten att göra det man själv vill så det gäller att ha lagt sig till med billiga fritidsysselättningar. Ett liv med golfresor, uteluncher och kryssningar i karibien kan snabbt innebära ett pensionärsliv långt dyrare än det med barn. För oss som mest av allt värderar friheten är detta dock inte ett problem.

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Nu för tiden tillförsikt men för bara några år sedan var jag "clueless" och hade ingen aning om hur mycket man borde spara till pension. Är 35 och vårt riktiga sparande kom igång för 2-3 år sedan, nu ökar sparande och amortering och utgifterna krymper. Svårt att sia om framtiden, vi har t ex varken barn eller hus än och det kommer ju förändra det ekonomiska läget eftersom jag vill vara föräldraledig länge och så småningom flytta från nuvarande lägenhet. Men jag känner mig ändå övertygad om att inte behöva jobba till 65 utan pension vid 50-55 borde vara rimligt. Om det fortfarande är vad jag/vi vill, mycket kan ju förändras på 15-20 år :)

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Intressant ämne. När man gör prognos på minpension.se så utgår den alltid från att man jobbar på fram till pensionsåldern, men vad händer om man klipper samtliga inkomster av tjänst tidigare och börjar leva på utdelningar? Jag antar att då att den innestående rätten är lika stor, men att den förstås slutar att växa men fördelas lik förbaskat på det antal antagna år som, enligt schablon, vi förväntas leva.

Själv utgår jag från att den allmänna pensionen kommer vara värdelös/max en tusenlapp.

familjen.tjader@telia.com's picture
0
1
0
0
familjen.tjader...

Jag har en fråga som inte hör till detta ämne men är intressant ändå. Jag undrar om du har räknat på vad som är lönsammast, ett köp alt ett leasingavtal när det gäller bilinvestering. Vi är behov av en bättre bil än vi har idag men vet inte vad som är bäst av dessa val. Jag förstår att många olika faktorer spelar in. Om man betalar bilen kontant alt lånar hela summan på bolånet med låg ränta eller på bilfirma med dyr amortering. Ny bil eller bil med några år på nacken. Betalar kontant - lånar 50/50 osv. Vore intressant med en oberoende som kan ge lite fakta och siffror i ämnet.

Tack för en i övrigt bra och intressant blogg.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Tove, Olf och familjen.tjader och tack för era kommentarer. 

Tove - Låter som om du är på god väg och jag är övertygad att så länge man är medveten om detta så kommer man kunna hålla en bra balans genom hela livet. Om du har möjligheten att sluta tidigare tycker jag att du ska ta den...det är inget som hindrar dig från att jobba mindre med det du verkligen vill om du känner behov av det. 

Olf - vi räknar inte heller in den allmäna pensionen i vårt "kapital" men däremot tror jag att det kommer att bli lite pengar där ifrån också så jag ser det som en del i vår säkerhetsmarginal. Precis som du säger så blir det ju inget nytt kapital om man inte längre har en inkomst men det redan intjänade kapitalet finns kvar och ger en liten avkastning över tid...i teorin. 

familjen.tjader - Har inte direkt räknat på leasing eftersom min inställning till bilar är att har man inte råd att köpa den kontant så har man helt enkelt inte råd. Vet inte vad ni menar med att ni "behöver" en bättre bil men om så verkligen är fallet så titta på en bättre begagnad kombi (om ni som namnet indikerar är en familj) typ Skoda Octavia. Om ni kör mycket välj en diesel med låg förbrukning. Leta efter en som har gått kanske 10 000 mil och är 5 år gammal. För runt 100 tusen bör du kunna få en som duger till varje normal familj och som du sedan kan ha i 10 år. Kostnaden för detta kommer inte kunna slås av någon leasing. 

 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag är inte speciellt orolig. Men jag har å andra sidan bevakat min pension sen 25 års ålder. Haft intresse av tjänstepension, allmän pension, hur systemen fungerar, aktiva val i PPM, privat sparande i aktier öronmärkt för pension sedan länge.

Jag har hamnat i ett läge där jag enligt prognoser och beräkningar kommer ha ungefär lika stor pension som slutlönen om jag skulle jobba till 65 år. Min plan exekveras och förefaller fungera kan man säga.

Min inriktning har alltid varit att jobba till ca 60-62 års ålder, men efter att ha börjat följa bloggar som din har tankarna på att sluta jobba ännu tidigare ibland innefunnit sig. Jag är nog dock ännu så länge för "snål" och vill ha lön varje månad för att fortsätta ha ett stort sparande. Ett sparande som innebär att jag lägger pengar jag egentligen inte behöver på hög i tron att jag kommer bränna/konsumera pengarna "sen" på golfresor, uteluncher och kryssningar i Karibien som pensionär.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar,

Tror att du är redo för pension....nuuuu..om du inte går så är du inte snål...du är girig..om man nu ska välja mellan olika nedsättande ord:-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar