Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tecknar Academedia - och mitt tänk kring nyintroduktioner!

Precis som många andra så väljer jag att teckna Academedia när den noteras. Troligen blir det väl ganska liten tilldelning men mina principer kring nyintroduktioner är i korthet. 

Teckna sådant som jag skulle ha kunnat tänka mig att köpa om det fanns på börsen, det vill säga attraktiv värdering och bolag med verksamhet där jag själv skulle kunna tänka mig vara kund

Första handelsdagen kan 3 saker hända: 

  • Full tilldelning = jag behåller oavsett om aktien går upp eller ner gör inte heller några ytterligare köp.
  • Liten tilldelning aktien rusar upp = jag säljer och använder pengarna till något annat.
  • Liten tilldelning  aktien står stilla eller går ner = jag köper mer upp till den nivån som jag tänkte teckna ( i detta fall aktier för cirka 25 000 = ett vanligt månadsköp). 

Hur gör ni vid introduktioner? Tecknar allt som rör sig, det går ändå oftast upp? Tecknar aldrig...det finns så mycket annat att köpa över börsen? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Krusse (ej registrerad)

Hej Frivid,
Tecknar i princip allt på stora listorna (Nasdaq). Med vissa undantaget inget på smålistorna. Alldeles för många skojarintroduktioner där. Tecknar dock om det är något jag förstår och tror på.
Full tilldelning: Sälj snabbt som tusan. Full tilldelning innebär nästan alltid en blunder.
Liten tilldelning som rusar: Avvaktar tills det stabiliserar sig och säljer. Betraktar som skön liten lottvinst.
Liten tilldelning som står stilla: Säljer inom någon vecka. Konstaterar ingen vinst denna gång.
Som synes behåller jag väldigt få introduktioner, mest för att det bara blir småskvättar i portföljen. Men det är spännande!
Och Academedia kommer jag teckna via flera mäklare.
Mvh Krusse

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kruse och tack för din kommentar. 

Jag tror att din approach är relevant om man tecknar allt som rör sig. Om man däremot köper (en relativt lite post) för att man vill bli långsiktig ägare så anser jag att man ska behålla vid full tilldelning. Då ska man å andra sidan säga att jag endast tecknar motsvarande ett månadsköp så full tilldelning i mitt fall skulle ändå med stor margnal vara mitt minsta innehav. 

Anonymous's picture
Anders (ej registrerad)

Hej, 

Jag resonerar också som Krusse och tenderar att inte bli speciellt långrandig pga de höga intresset för IPOs på Sthlms-börsen (stora listorna). Inför Academedias notering, har jag också tecknat - en ganska stor post - i och med att tilldelningen lär bli oerhört liten. 

Ska bli riktigt kul att se vart de öppnar...45, 50, 55kr?? 

/Anders 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Anders och tack för din kommentar. Precis som du säger så är det just nu ett lite speciellt klimat när allt (vettigt) blir fulltecknat (många gånger om) varför det mest troliga utfallet är att man får 100 aktier och tjänar 20-30% på 5 minuter...typ... Min "metod" ovan utgår ifrån ett vanligt IPO klimat där man tecknar därför att man vill behålla och får en vettig tilldelning. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar