Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tips önskas! - Den ofrivilliga hyresvärden...

Det har visat sig svårare än vi trodde att sälja vårt hus där vi bor idag. Vi bor i en trakt som har vad fastighetsmäklare kallar för "balanserat utbud" vilket innebär att hus vanligen blir sålda om de är prissatta korrekt och att det är balans mellan antalet intresserade köpare och säljare. Vad som gör det lite mer komplicerat vad det gäller vårt hus är att det är betydligt större än "vanligt" vilket gör att det inte är intressant för alla. Minst så många som man skulle kunna vänta sig har varit och tittat men det har hittils bara kommit ett bud och även om det var acceptabelt i sig så kom det tillsammans med övriga krav som vi inte kunde acceptera. 

Av den anledningen står vi nu med ett hus som troligen inte är sålt (vi tar en visning till innan midsommar) inför sommaren när vi tänker flytta. Vårt huvudspår är att då dra tillbaka annonsen. Överväga prisnivå och om vi kan göra något annat för att öka attraktiviteten och sedan återkomma med ny annonsering direkt efter sommaren. Vi vill i första hand sälja och vi har en pragmatiskt inställning till priset men vill inte sälja till vilket pris som helst. 

Samtidigt som det är en balanserad marknad för hus så är det på vår ort också stor brist på hyresbostäder och vårt hus skulle ganska enkelt kunna byggas om till en enklare övernattningslägenhet samt ett stort boende för en familj alternativt som idag som en passande bostad för någon som driver en egen verksamhet. Därför leker jag nu med tanken att bli hyresvärd men tycker att det är svårt att beräkna hur mycket vi behöver ta ut i hyra för att det ska vara tillräckligt intressant. Vi kommer ju bo cirka 2 timmar bort så vi kan eventuellt behöva hyra in lite hjälp för att ta hand om huset. Estimerat värde är cirka 1,2 miljoner så vi behöver avkastning på den summan och så måste vi beräkna vad underhåll kan sluta på. Det skulle vara en kallhyra så vatten- och elförbrukning får hyresgästen betala själv så där finns ingen risk för oss. Även om vi själva vet vilka kostnader vi haft så vet vi ju inte heller hur en eller två hyresgäster skulle sköta huset?

Skulle vilja göra en översiktlig kalkyl på vad detta innebär. Är det någon som läser som har erfarenhet av detta så tas alla tips emot tacksamt!! 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Ej fri (ej registrerad)

Kalkylera med minst 200 kr per m2 och år i underhåll.

Anonymous's picture
Hurre (ej registrerad)

Jag är har själv inneboende i min lägenhet och har haft det under många år, så jag har åtminstone en liknande erfarenhet. En sak du kan prova är att titta på Blocket och se om någon annan hyr ut i området, eller närliggande områden/städer och se vad dom tar för pris. En sökning i min stad med omnejd visade att hyran ligger på 10-20k per månad för villor. Kan åtminstone ge en fingervisning. Men du måste förstås väga eventuell hyresnivå mot befintliga kostnader. Det är såklart lite skillnad när man själv inte bor i bostaden och inte kan ha lite koll, dvs en större risk, men samtidigt kan man tjäna desto mer. Du behöver ett bra hyresavtal också. Du får fundera över om du vill ha en familj boende där eller separata hyresgäster. Båda har sina fördelar och nackdelar. 

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Hyra ut är inte så enkelt som man kan tro. Hyresgäster åtnjutjer en rad rättigheter som kan ta en på sängen om man inte är påläst. Mitt tips är att studera vilka rättigheter och skyldigheter hyresgäster och hyresvärdar har.

Anonymous's picture
Jenny (ej registrerad)

Ettbloggtips är Frugalwoods.com

Handlar om ett par som hyr ut sin lägenhet och hur det finansierar deras nya boende på landet. Intressant!

Anonymous's picture
frivilligochofr... (ej registrerad)

Tipset ovan att kolla betalningsviljan på Blocket är bra. Kanske är det bekvämare att hyra ut till ett företag om det finns sådan efterfrågan där ni bor. I Stockholm kan man hyra ut till företag som hittar hyresgäster. Kostar nog en del men minskar kanske riskerna.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer. 

Ej fri - Tack för tipset, har du någon källa för den uppgiften eller är det av egen erfarenhet?

Hurre - mycket bra tips, ska kolla blocket mm

lordmetroid - japp det är viktigt att ha en bra hyresgäst (referenser) för framförallt besittningsrätten kan vara knepig. 

Jenny - frugalwoods är underhållande att läsa, tyvärr är deras situation inte helt tillämpbar på vår men bra inspiration:-)

Frivilligochfri - vet inte om det finns några uthyrningsforetag här på "landet" men jag ska kolla alltid bra att ha alla alternativ på bordet. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar