Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tjoho mina kalsonger gick sönder...

Häromdagen när jag skulle dra på mig ett par rena kallingar så hörde jag hur tyget gav upp och en stor reva öppnade sig på ena sidan...vilken glädje! Det här handlade inte om några nyinköpta grejer utan dom hade funnits i min ägo i flera år...de gick inte heller sönder på grund av en dålig sömm..utan för att tyget helt enkelt började närma sig genomskinlighet. Detta gjorde mig väldigt glad...så konstig är jag. 

Anledeningen är självklart att jag älskar att använda saker till fullo och när jag gjort det så har jag inget emot att lägga ut några kronor för att köpa in en ny produkt för att ersätta den andra (om behovet finns). I detta fall föreligger dock inget behov för i skåpet finns 10+ par till och innan dessa är "slut" så blir det inga fler inköp. Samma metod har jag under ett år nu använt med strumpor och för ett par veckor sedan köpte jag slutligen en uppsättning med tio nya par efter att även det sista paret började se väl slitet ut. 

Varför gör jag då på detta viset? Jo därför att om jag köper nytt innan det gamla är slut så börjar jag använda det nya och de gamla grejerna blir liggande i lådan eller skåpet (tror inte jag är unik i detta beteende). Helt plötsligt har antalet klädesplagg växt till förtret både för utrymmet i hemmet och tjockleken på plånboken. Plötsligt går garderobsdörren knappt att stänga samtidigt som jag dagligen använder några få (nya) favoritplagg. 

En bra princip här är att saker antingen har ett användningsområde och är "dugliga" eller så är de odugliga och ska slängas eller skänkas bort (vissa saker som är odugliga för dig kan vara utmärkta för någon annan)  Jag kan garantera att detta sparar på utrymme och jobb och som positiv bieffekt så gör det också klädkontot mindre. Med en strikt tillämpning blir det långt mycket tydligare vilka verkliga behov som föreligger. Samma sätt att tänka kan överföras på mycket fler områden i livet...men mer om det vid ett senare tillfälle. 

Hur gör du för att begränsa dina inköp men samtidigt se till att du har det du behöver? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Har absolut mer kläder än jag behöver (vilken svensk har inte det? Det är ju en fråga om vad men verkligen behöver och vad man mest villhöver) men försöker begränsa sådana grejer som underkläder till hur många par jag behöver i relation till hur ofta vi vill tvätta. Samma sak med barnkläder. Vi försöker ha så många uppsättningar att vi inte måste tvätta mer än en gång i veckan och det ändå inte blir helt tomt i skåpet. Några par extra känns rimligt att ha för både vuxna och barn. 

Basplagg försöker jag göra som dig, att jag sliter ut dem helt innan nytt köpes men tycker dock att det är svårare med vanliga plagg än underkläder. Det är sällan jag kan tänka mig att gå i ett par jeans som är precis på utslitningsgränsen på jobb, på lekplatsen eller landet går det däremot utmärkt. Därför tycker jag att själva utslitningsfasen för vanliga kläder blir rätt lång och jag orkar sällan vänta så länge innan jag slänger. (Så utslitna kläder är ju ändå inte aktuellt att skänka, bättre då med klädåtervinning) 

Plagg som är lite mer accent köper jag second hand och lämnar vidare om jag tröttnar. Antingen på bytesdagar eller till någon second hand affär. 

Hur gör ni med barnens kläder? Lappas och lagas det tills de faller isär? Ärver de av varandra fortfarande eller har de för starka åsikter om vad som ska på?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Händelsevis och tack för din kommentar!

Som du säger är det lättare med underkläder än med de kläder som så att säga är synliga för världen. När det gäller Jeans till exempel så har jag just nu två par som jag använder ett som är ganska slitet och ett som är i stort sett nytt. Båda är dock användbara och jag är noga med att "spara" det nya paret så mycket som möjligt så att det gamla paret får ta slut. Sen kan de följa en period när det nya paret funkar i alla sammahang tills det blir rejält slitet och då tillåter jag mig att köpa ett nytt par som jag inledningsvis är sparsam med att använda. Jag har fortfarande väldigt mycket mer kläder än vad jag behöver och jobbar hela tiden med att slita ut/ge bort/återvinna i högre takt än jag köper och det kommer nog fortsätta flera år till. Så man kan säga att tillvägagångssättet är på plats men det tar lång tid att tillfullo implementera om man inte vill kasta ut saker bara för sakens skull. 

Barnen har i första hand saker köpta på second hand, ärvda och de ärver mycket av varandra. Dock sliter barn i 3-8 års åldern väldigt hårt på kläderna så mellan lite presenter och några nya plagg som vi köper så har de lite "nytt" och "eget" också och så här långt har det funkat väl. Det är nog lättare att tillämpa detta på barnen när de ser att mamma och pappa inte köper nya grejer på löpande band. Kan känna att en del har en standard för barnen "vi köper helst begagnat och ärvt" medan mamma och pappar köper nytt som om det inte fanns någon morgondag...det är nog svårare. Det finns också ett element av att äldre syskon och kusiner är lite av idoler för sina yngre släktingar och det är inte så svårt att övertyga dem att ta över nått från de äldre "idolerna". 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar