Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Två månader i Mexiko - budget, utfall och andra betraktelser!

Nu är vi alltså hemma igen efter 8 veckor i Mexiko (och några dagar i USA på vägen dit och hem).  Tiden gick både snabbt och långsamt men de sista 10 dagarna sprang förbi och vi lämnade med känslan att vi hade velat vara kvar lite längre. 

Budget och utfall för resan ser ni nedan. Vi hade sparat 90 tkr tillsammans med barnen för den här resan och till det kom de 20 tkr i rörliga kostnader som vi hade gjort av med på två månader hemma. Sammanlagd budget 110 tkr. 

När vi summerar utfallet så ser vi att cirka 46 tusen gick åt till resan till och från Mexiko och ytterligare 46 tusen gick åt till bonede, transport, mat och nöjen/övrigt på plats. Den totala kostnaden per dag slutade på 1 500 kr vilket är ganska mycket jämfört med om vi varit hemma men lite om man jämför med vad som vanligen går på en chartersemester eller andra korta resor. Nedan har jag summerat några erfarenheter som vi gjort på den här resan:

Resan är en del av målet - när vi rest tidigare så har vi försökt komma fram så snabbt som möjligt. Detta har i vissa fall inneburit att vi kommit fram helt utpumpade efter att ha sprungit på flygplatser, missat plan etc. Den här gången valde vi istället att ta det lugnt. Det började med att vi tog ett morgontåg till Arlanda med god tid innan avgång och på arlanda åt vi ordentligt så att alla var mätta och belåtna när vi startade resan. Efter 11 timmar flygresa till Los Angelse så tog vi två nätter på hotel och en lugn dag (så lugn som den kan vara med tre barn) i Venice beach, lite lek, lite mat...inget speciellt men ändå skönt och dagen efter åkte vi vidare med nyladdade batterier. Det intressanta i sammanhanget var att hotellet betalades i sin helhet av att det var billigare att flyga ut på måndag än på lördag så det var endast mat etc som kostade extra i LA.  Vi tog samma tillvägagångssätt på vägen hem. 

Måste skapa vardag - I Mexiko spenderade vi sammalagt drygt 4 veckor i stan (Guadalajara, ca 5 miljoner invånare) och resten i en liten by vid stillahavet (cirka 2000 invånare). Något som vi märkte (framförallt i stan) var att man om man ska stanna länge måste skapa någon form av vardag. Det går inte att släppa ut barnen och leka på gatan och under terminen så finns det inga jämnåriga barn att leka med eftersom dom är i skolan. Efter ett tag innebär det att både barn och vuxna klättrar på väggarna...framförallt om någon/några inte är helt på topp tillexempel på grund av en förkylning eller liknande. Om vi åker igen så kommer vi nog försöka skriva in barnen på några kurser eller på annat sätt skapa lite mer vardag. 

När en kostnad går ner går en annan upp - vi hade möjlighet att bo hos släktingar vilket innebar att vår kostnad för boende mer blev självkostnadspris (i realiteten de bjöd på boende men vi lämnade lite pengar ändå för att täcka kostnader). Detta blir då inget boende som vi valt själva och vi är inte helt ensamma där heller vilket gjorde att vi hellre var ute hela dagarna och därmed åt i genomsnitt 2 av 3 måltider ute. Jag gillar att laga mat så hade vi haft "vårt eget" så hade vi nog gjort mer hemma och då hade kostnaden för boende varit mycket högre än vad som syns ovan medan kostnaden för transport och framförallt mat skulle ha gått ner betydligt. 

Dyrt att boka sent - det tog ganska lång tid innan vi fick godkänd ledighet från skolan varför vi var ute lite sent och bokade. Detta påverkade priset på resan framförallt mellan USA och Mexiko. Flygresan var ändå inte dyr men vi hade säkert kunnat komma undan med någon 1000 lapp mindre per person om vi varit ute en månad tidigare. 

Allt är billigare...men vissa saker mer än andra - en rolig sak när man är i Mexiko är att man så väl känner igen priserna på mycket., ett kilo ost 80, en OK flaska vin 80-120, en öl på butik mellan 10-30. Grejen är bara att en Mexikansk peso har en växelkurs på 0,45 mot kronan. Det betyder alltså att det allra mesta redan på ordinarie pris är cirka 55% billigare än hemma. Grönsaker och frukt är ännu lite billigare medan bensinen "bara" är typ 40% billigare än hemma. Vissa saker så som medicin, linsvätska men även torkade råvaror (tex nötter, mandlar) där det finns någon form av gemensam världsmarknad är bara marginellt billigare än hemma. Det som är riktigt billigt och kostar oftast mindre än en tredjedel av hemma är allt som innhåller en servicekomponent då lönerna är låga och många har egna små företag där hela familjen jobbar. Köpa färkpressad apelsinjuice på gatan för 20 pesos (9 kr) litern. Stekta ägg med chorizo för 40 (18 kr) och en kaffe 10 (4,5) är en rätt billig "ute frukost".  Än mer gäller detta taxi, uber (25-100 kr räcker till alla delar av stan) och buss (3 kr per person, hälften för barn) vilket är väldigt billigt. 

Sammantaget är vi mycket nöjda med vår resa. Även om den ovanstånde genomgången handlar om pengar så har vi väldigt sällan tänkt på pris eller pengar under resan utan gjort det vi känt för. Däremot har vi ju inprentat i oss att vara kostnadsmedvetna så vi har inte heller slösat. En grej som vi har lärt oss med barn är att vi nästan aldrig beställer 5 portioner till familjen utan snarare 2-4 eftersom barnen inte äter upp och vi hatar att slänga. En annan sak är att vi sällan försöker pressa in mer än en aktivitet per dag eftersom det då bara blir stressat och det brukar sluta i mer gråt än skratt när alla är för trötta. 

Det blev en slant (18 000 kr) över från resan och den kommer vi föra över till barnens långsiktiga sparande. Troligen kommer vi lägga dem där som kontanter och senare ta ett beslut om exakt vad vi ska investera i. Barnsparandet är en av de portföljer som finns att se på Shareville. 

Nu ser vi fram emot att semestra på hemmaplan under de kommande två åren (kanske någon tur i Europa) och hoppas återse Mexiko (och USA) sommaren 2020! :-)

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Välkomna hem!

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Verkar som ni fått en helt galet fin resa. 

Kan meddela att den resa vi ska göra till USA i sommar också kommer kosta skjortan, trots att vi var ute i tid :)

Skrev lite om det här:

http://www.kronantillmiljonen.se/sparande-och-utgifter/den-brutala-sanningen-bakom-malsparandet/

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej och stort tack för era kommentarer, 

Kalle - Tackar så mycket det är skönt att vara hemma och ha lite vardag igen...en av fördelarna med att ha en vardag som man styr rätt mycket själv är att man verkligen längtar till den. 

KtM- Läser inlägget och har lite svårt att utläsa hur mycket ni har betalat för biljetterna men till NYC tur och retur borde ni kunna flyga båda två för 6 000 kr utan att jaga speciellt mycket efter priser. Norwegian har också väldigt fina plan och förvånansvärt bra service.

Utifrån min utgångspunkt är dock den stora missen ni gör med denna resa att ni bara är borta i 2 veckor...ni borde satsa på 1 eller helst 2 månader och verkligen uppleva USA. Hyra en lägenhet i stan en månad och en i en mindre ort 1 månad...det skulle vara nått. Men det är bara mitt perspektiv och var och en måste ju göra efter eget huvud. 

Anonymous's picture
Dr K (ej registrerad)
  1. En riktigt härlig resa!
  2. Känner igen mycket från våra resor i Mexiko - min fru kommer från Mexico City ursprungligen och vi åker 'hem' dit ca en gång per år. i år dock två gånger då frugan gick lite sommarkurser i Mexico. Kostnaderna skiljer dock ganska mycket inom landet är vår erfarenhet - I Chiapas kostar en juste lunch 'en la calle' verkligen bara några pesos, medan i QuntanaRoo några timmar bort är det många ställen (Cancun, Playa del carmen) där priserna matchar västeuropeeiska dito i många fall. 
  3. Ett transsporttips som vi har använt oss av är att åka i de utsökt sköna långfärdsbussarna - ofta är det Volvobussar - vissa bolag har ibland t o m en egen klass som de kallar Volvoklass. Det är speciellt kul som svensk - som dessutom har viss Volvoanknytning :) Denna 'Volvoklass' kostar kanske 10-20 pesos mer än ordinarie buss, men det är det värt. 
  4. Bussarna är riktigt bekväma med fällbart säte och gott om utrymme även får en lång svensk och går ofta som nattbuss under länre sträckor. Perfekt sätt att transportera sig medan man sover! 
  5. kan vara lite opraktisk med barn, men även på lite kortare sträckor - som Mexico City till Querretaro - funkar det utmärkt. 
  6. Nåväl, välkommen tillbaka till Svedala! 
  7.  
Anonymous's picture
Fru Bolanski (ej registrerad)

Vilken härlig resa ni verkar ha gjort! Kul att se utfallet på era kostnader, det verkar som om ni levt gott och ändå fått valuta för era pengar.

Har själv varit iväg med familjen i tre månader och har precis sammanställt hur mycket pengar vi gjort av med. Mer än vad vi räknat med. Men vi har lärt oss några läxor på vägen som vi kan dra nytta av inför nästa resa, som förhoppningsvis blir inom två år=)

Vi har levt i husbil större delen av vår resa, att hyra husbil är väldigt dyrt. Så nästa gång planerar vi att köpa en på plats som vi sedan säljer när vi åker hem. I Australien och Nya Zealand finns det mängder av gratiscampingar och matpriserna är ungefär som hemma. Lagar man sin egen mat, så har man mycket pengara över till annat.

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Dr K - innan barnen åkte vi mycket buss i Mexiko men nu har resorna tagit en annan karraktär och vi tycker att det är smidigt att åka bil tillsammans. Bussen är annars ett väldigt bra alternativ och det är fantastiskt bekvämt med de där turistbussarna med dubbla avstånd mellan raderna. Priserna skiftar en del som du säger. I min erfaranhet är de stora tursitorterna lite av specialfall där priserna anpassas mer till den nivår som de utländska tursiterna är vana vid hemifrån. Vid havet där vi är är i stort sett allt billigt och innen i stan kan man hitta allt från priser som är i nivå med havet upp till priser som är i nivå med hemma. 

Fru Bolanski - visst är det skönt att man lär sig något på varje resa. Så länge man är lite smart så tycker jag ändå att den stora besparingen kommer ifrån att man är borta sällan men länge. Det andra är grädde på moset men det är alltid skönt att vara lite smart. Kul med husbil det är något som jag funderat lite på vid något tillfälle men fått för mig som du  säger att det blir rätt dyrt. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar