Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1333
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

#uppesittarkväll - 2 100 000 och portföljen är klar! Vad nu?

I och med att lönen för januari kom in vilken gav ett sparrekord av aldrig tidigare skådat slag så överförde vi också de sista pengarna in i portföljen. Jag väntade också ut rapporterna på vissa bolag för att göra de sista köpen och jag har nu kompletterat Investor, Kinnevik och Ratos upp till den nivå där jag vill ha dem för tillfället. Det betyder att vår portfölj av "fritt eget kapital" idag uppgår till cirka 2,1 miljoner varav knappt 1,9 i aktier och cirka 160 tusen i likvider och knappt 80 tusen investerade hos  Lendify (affiliate).  

Nu är alltså portföljen klar och jag kan somna om fram till nästa omgång kvartalsrapporter och bolagstämmor (som jag i år faktiskt tänker mig besöka i större utsträckning än tidigare nu som fri). Men vad menar jag med att portföljen är "klar" och hur kommer jag jobba framöver? 

Fördelningen i portföljen är nu sådan som jag avsåg att den skulle vara, något innehav är lite för stort (Hafslund, Skånska, Kesko) och det saknas möjligen något inom energi om jag kan hitta ett utdelande bolag med inriktning mot förnyelsebart så kanske det blir ett köp. Men grovt så är portföljen hos  Nordnet (affiliate) så som jag vill ha den.

Framgent blir det tre saker i fokus: 

  • Vi har några månader med bra inkomster kvar framöver och vi avser att bygga likvider som motsvarar cirka 2 årsutgifter (240 * 2 = 480 tusen) med hjälp av detta kassaflöde (idag cirka 1 år så 240 nya tusenlappar behövs).
  • Löpande återinvestering och omvikning kan vi göra i samband med utdelningar. Vissa av de bolag där vi tycker oss vara lite överinvesterade är också relativt högutdelande och då har vi möjligheten att i vår inte  återinvestera och därmed vikta ner utan att göra några transaktioner. I andra aktier avser vi återinvestera utdelningarna. 
  • Säkra hem eventuella vinster, jag är lika osäker som någon annan på var börsen är på väg men eftersom vi entrar uttagsfasen för vårt fria egna kapital så kommer vi troligen att säkra en del vinster om börsen förtsätter uppåt. Samtidigt är ju en relativt stor del av vårt bundna kapital (pension) fortsatt exponerat mot börsen så om den fortsätter uppåt under lång tid så kommer vi ändå vara mycket nöjda. 

 

Generellt kommer jag fotsätta på den inslagna vägen och spendera ganska lite tid med att kolla på kortsiktiga fluktuationer på börsen. Den tiden kommer jag istället ägna åt andra projekt vid sidan om och här på bloggen kommer ni säkert också se en större mängd mer filosofiska och frihet/sparsamhets-inriktade inlägg medan börsen får lite mindre plats. Det finns dock så många duktiga aktiebloggare både här hos tradeveue och på andra håll så jag tror att mitt bidrag är något annat. 

Hur ser det ut med era portföljer? 

ceden's picture
8
37
0
0
ceden

är tanken att ni ska klara er på dom där pengarna fram till pension? 

tänker bara att 2,1 miljoner är väldigt lite?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ceden,

Vi har satt en gräns för oss själva på 2,5 miljoner som är var vi tänker oss komma innan sommaren..eller strax därefter beroende på när skatten kommer tillbaka från förra året. 

Jag har ett gammalt inlägg om detta som du kan hitta här...det behöver uppdateras men tanken är fortfarande samma som när detta skrevs. 

Nu när vi börjar närma oss uttagsfasen är det nog dags att skriva några fler inlägg kring detta samt risker och möljigheter. 

Anonymous's picture
Erik (ej registrerad)

Hej FFF

Grattis till dig som har både mod och är i  mål. Har 1 850 000kr själv och tror mig behöva 3 miljoner fritt kapital. Vill egentligen sluta men vågar inte. Som tur är tjänar jag bra så hoppas det inte blir så många år till.

Nog om mig :)

Låt oss prata SWR. har läst en del på portfoliocharts om hur portföljens votalitet har stor inverkan på SWR. Mindre votalitet som tex den permaneta portföljen kan supporta en högre WR.

Om ni ändå ska spendera kapitalet fram till tjänstepensionen faller in. Varför inte ha en stabilare portföljallokering? Bara en tanke :)

Bra artiklar på temat.

https://portfoliocharts.com/portfolio/retirement-income/

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Erik och tack för din kommentar, 

Får jag fråga vad du menar exakt med stabilare portföljallokering? När sparandet är klart till sommaren så kommer i ha cirka 20% i kontanter och resten i en diversifierad portfölj exponerad mot relativt stabila brancher...menar du mer "fixed income" eller mer kontanter när du säger "stabilare". 

 

Anonymous's picture
Erik (ej registrerad)

Var lite otydlig. Menade en  allokering i fler tillgångsslag som därmed historiskt  varit mindre volatil en så stor del aktier . Själv gillar jag Golden Butterfly Portföljen och sparar själv till hälften i en variant på en sådan. 

Scrolla ner till sliden så får du en intressant jämförelse mellan historiska SWR

https://portfoliocharts.com/2016/12/09/perpetual-withdrawal-rates-are-th...

Som du ser där så har  Total Stock Market & 60/40 supportat betydligt lägre än GBP och IVY

Hörde ett intressant citat igår på the Meb Faber show " the portfolio that makes you wealthy is not the same that preserves your wealth"

Bara lite tankar. Det viktigaste är ju trots allt att man är komfortabel i sin strategi och ni verkar ju ha tänkt ut  flera säkerhetsnät.

Föresten ser också fram emot de mer filosofiska inläggen. Det är min motivation också. Prisad vare FRIHETEN , den inre och yttre :)

Dags för en tur ut i skogen och solen.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Erik,

Tack för ditt tydliggörande. Jag känner mig mest bekväm med aktier men har valt brancher utifrån stabilitet...får väl se om det håller:-). Ha det bra i skogen...jag har varit i stan idag för ovanlighetens skull....

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar