Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

#uppesittarkväll - hur ser portföljen ut ur utdelningsperspektiv?

Det här har varit en lite ovanlig månad för oss. Vi har sedan en tid tillbaka en ganska defensiv portfölj och det märks i tider av börshause att den inte alls går lika bra som börsen i stort. Det har också märkts att de få dagar när börsen har gått ner så har vanligen vår portfölj gått upp....varför jag funderar på att döpa om portföljen från "frihetsfonden" till "kärringen mot strömmen portföljen". 

Det är ju utdelningssäsong och därför så kollade jag på hur portföljen ser ut om man istället utgår ifrån utdelningen. Hur fördelar den sig mellan innehaven. Så här fördelar sig utdelningarna per innehav just nu. 

Eftersom vi denna månad bara har en inkomst så blir sparandet inte så där superhögt, skulle tro att vi kan landa på cirka 50% eller där omkring. Vi följer ju upp på kalendermånad så det återstår ju en veckan innan vi kan summera mars. I och med nedgången i vår portfölj så ser det dock ut att bli den första månaden på länge (kanske 5 år) som vi är fattigare (eller mindre rika) än i början av månaden.  Denna månad blir det inga nya köp utan att sparande lägger vi undan kontant som buffert inför hösten då vi båda är fria och inte längre har någon förvärvsinkomst. Vår målsättning är att under uttagsfasen ha cirka 2 årsutgifter eller 480 tkr i kontanter på konto och hos Lendify varför vi just nu sätter av alla nyinsättningar på konto.  

Samtidigt om vi tittar på vår sammanlagda förmögenhet så har den ökat då pensions placeringarna har gått starkt (mer offensiva placeringar). Därför visar det sig att vi denna månad är både rikare och fattigare än för en månad sedan. 

Hur har månaden sett ut för er andra, är ni rikare/fattigare eller både och?

Vi har valt Nordnet för våra aktie och fond investeringar samt Lendify för utlåning till andra privatpersoner. Om ni vill veta mer varför vi valt dessa och möjligen öppna en egen depå så finns mer info här. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
OlaSlayer (ej registrerad)

Skulle vilka säga lite fattigare då portföljen gått ner i värde  tillsammans med oförutsedda resor med jobbet och en köttbeställning på 6tkr men det är ju så att pengarna för resorna är bara utlägg och köttet kommer vi kunna leva på hela sommaren så kan inte se det som en sorg. Bara tight månad :)

//OlaSlayer

Anonymous's picture
AktieFamiljen (ej registrerad)

Börsen går ju upp och ner och för oss så är en av tre portföljer på plus. Samtidigt har den som gått bra gått riktigt bra. Det ska bli riktigt intressant och inspirerande att följa er. 

Mvh

AktieFamiljen.blogspot.se

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Ola och Aktiefamiljen,

Ola - rapportera gärna tillbaka kring hur du gillar det att köpa köttlånan. Jag har gjort det tidigare men just nu har vi ingen etablerad kontakt på nya orten. Dessutom har vi en coop butik där vi bor och de har så dålig kontroll på sitt lager så de har ständigt kött på halva priset vilket gör att det skulle vara svårt att få plats med köttlådan;-)

Aktiefamiljen- så sant att börsen går upp och ner. Jag är egentligen ganska nöjd med att vår portfölj har gått ner lite på sista tiden då det stärker mig i min tro att vi har designat den på rätt sätt och då borde den ta lite stryk när cykliska bolag går starkt. Det som är lite jobbigt är att inte köpa mer...det har vi ju gjort varje månad i många år nu..och vanor sitter djupt. 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar