Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

#uppesittarkväll - ställ din fråga till farbror och/eller fru fri!

Efter min medverkan i podden #pratapengar tidigare i juni (avsnitt 75) så har det regnat in frågor från olika håll i form av mail och via twitter och till viss del också på bloggen. Vissa av dessa frågor är högst personliga och jag har haft en lång rad telefonsamtal med olika läsare som har ett intresse av att bli mer fria via sparsamhet. 

Några frågor är dock mer allmänna och tänkte därför att jag skulle försöka besvara så många som möjligt av dessa frågor under dagarna som kvarstår fram till att fru fri slutar sitt jobb och vi går på semester i slutet av nästa vecka. Redan nu planerar jag att köra några temadagar kring vår budget och balansräkning och hur vi har tänkt kring att leva på kapitalet men jag vet att det finns många fler frågor där ute. Ställ gärna dessa här på bloggen, på twitter (@frivid42) eller via e-post frivid42@outlook.com.

Vill också påminna om att följa fru fris instagramkonto (@enkelboning) där ni kommer kunna följa hur vårt hem och vår trädgård växer fram med enkla medel. Foton ovan från @enkelboning.  

Så passa på nu och ställ frågor så ska jag göra allt jag kan för att besvara allt och lite till de närmaste 9 dagarna innan det blir 8 veckors semester! 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Denna frågan kommer kanske tas upp i någon form i de inlägg du planerar. Men det handlar om den frågan som jag kanske kommer ha svårast för den dagen jag skulle ha en teoretisk chans att gå tidigare i pension. Just skyddsnätet i Sverige och hur det påverkas om man inte har en anställning att luta sig tillbaka mot?

Låt säga att "skiten når fläkten" på alla tänkbara sätt, en börscrash som urholklar kapitalet, man åker på en allvarlig sjukdom och fixar inte att extrajobba vilket hade behövts, huset blir fuktskadat och behöver ses över ordentligt mm.

Jag tänker lite att ska man ta hänsyn till alla domedagsscenarion samtidigt kommer man aldrig kunna gå tidigare, men hur gör ni för att på något sätt ha en liten plan i byrålådan ni kan ta fram om saker skulle ske, så man inte handlar i affekt?

Kanske luddig och rund fråga, men hoppas du förstår hur jag tänker.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Gurra och tack för din kommentar, 

Jag tar med mig den fråga till nästa vecka! 

Anonymous's picture
Pengar = freedo... (ej registrerad)

Hej!

Tack för en fantastisk blogg och för inspirationen!

Det kanske redan är planerat för men jag undrar hur inkomsterna kommer se ut för er nu när ni slutar jobba och hur ni har planerat er inkomst framåt. Har ni exempelvis vinklat er aktie/fond-portfölj mot utdelning? Planerar ni att kontinuerligt sälja av en del av ert innehav? Hur stor del av inkomsterna är inkomst från kapital och hur stor del planerar ni få från ex. uthyrning eller liknande?

Vore intressant att få höra ert resonemang och planering kring detta.

Tack återigen!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Pengaer = Freedom och tack för din fråga, 

Detta finns med i det jag tänker försöka besvara under kommande vecka, men var gärna aktiv under veckan och ställ följdfrågor löpande så kan vi förhoppningsvis svara på allt fram till och med nästa fredag:-) 

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Hej!

Riktigt bra avsnitt av PrataPengar måste jag säga!

Förstod i avsnittet inte riktigt vad målet var när du gjorde din uträkning kring levnadskostnaderna. Är tanken att successivt beta av portföljen år för år tills dess att det inte finns något kvar? 

Vore kul om du räknat lite kring detta i något inlägg och om du kan länka till det :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej KTM och tack för din kommentar, 

Kul att du gillade avsnittet:-) Det du efterfrågar kommer du helt klart få mer av nästa vecka. Det är ju det fria kapitalet som vi tänker "beta av" under tiden fram till att våra pensionsavsättningar blir tillgängliga...men som sagt mer om det nästa vecka. 

Trevlig midsommar! 

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Härligt att höra, kommer bli riktigt intressant läsning :)

Det där är ju något som jag bråttas med. Vill man ens börja beta av portföljen och när är i sådana fall rätt läge? "Träfracken har ingen innerficka" sa alltid min far, vilket innebär att du inte kan ta pengarna med dig ner i kistan...men det kanske är det man vill?

Anonymous's picture
Fru Avfart Frihet (ej registrerad)

Hej! En trogen läsare här sen ett par år tillbaka, men utan att kommentera. Gillar din blogg! :-)

Hur som helst, jag undrar om ni lyckats göra någon beräkning på vad er ålderspension från staten blir? Kalkylerna på Min pension och liknande siter bygger ju på att man jobbar till 61 om man sätter uttag från 61, men vad händer om man slutar jobba vid säg 50? Har ni siffror på det vore det intressant. Detsamma om någon av er har ITP2 - känns väldigt svårt att få en bild av hur mycket man får ut.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Fru avfart frihet och tack för din fråga,

Jag räknar helt enkelt inte med inkomstpensionen i vår grundkalkyl utan ser det som en "bonus" eller "säkerhetslina". Kommer att ta upp detta lite i kommande inlägg under veckan. När det gäller ITP2 har jag för mig att det belopp som framgår i sammanställningen hos minpension är det belopp som du får ut från 65 om inga nya insättningar görs....men dubbel kolla det för det var ett tag sedan jag kollade på det. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar