Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1411
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Utdelningar - gilla men inte jaga!!

Jag är utdelningsinvesterare, inte så att jag nödvändigtvis jagar den högsta direktavkastningen men jag tycker att ett sunt bolag ska kunna dela ut delar av pengarna till sina aktieägare. Jag har stor respekt för att bolag i mogen fas delar ut 90% av vinsten medan bolag i tillväxtfas delar ut betydlligt mindre men att inte dela ut alls tycker jag säger något om synen på ägarna. 

Jag sätter dock aldrig några mål relaterade till utdelningar vare sig som andel av totalt portföljvärde eller på årsbasis ( till exempel 5% direktavkastining eller 100 tusen 2016) anledningen till detta är att jag tror att det finns en reel risk att optimera fel saker. Tycker till exempel att jag ser i ett bolag som MQ som betalar sin utdelning tidigt på säsongen att många själjer av efter det att utdelningen betalats och att kursen då går ner betydligt mer än vad som motsvaras av utdelningen. Det kan man förståss göra och sedan investera pengarna i ett annat utdelande bolag säg Gjensidige och sen ett tredje säg Tele2. På detta vis får man 3 utdelningar på samma år. Dock oftast en sämre avkastning eftersom kursen drivs ner efter utdelningstillfället (ofta mer än utdlningen) när många jagar vidare. Vill man sedan köpa tillbaka samma aktie som man hade i början av året så får man göra det till en betydligt högre kurs senare när nästa utdelning närmar sig och utdelningsjägarna flockas. 

Så vad jag skulle rekomendera de flesta där ute är titta gärna ut fina bolag som också betalar ut pengar till sina aktieägare men "jaga" inte utdelningarna det bästa med utdelningar i fina bolag är att de kommer varje år..år efter år och du behöver inte göra någonting...annat än möjligen köpa mer aktier ett par veckor efter utdelingsutbetalningen när utdelningsjägarna säljer:-). Sätt mål för hur mycket du ska spara och investera och ha en strategi för vad du vill investera i sätt dock inte mål att xx kr i utdelning ska inräknas under det kommande året det kan lätt leda till knasigt beteende. 

Hur tänker ni kring utdelningar och jakt av dessa?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Utdelningnissen (ej registrerad)

Jag har ju gjort precis tvärt om mot vad du säger, jag har satt ett mål att ha en teoretisk utdelning på 1000kr vid nyår 2016/2017. 

Jag tror inte det är skadligt i sig om man inte som du säger, jagar högst avkastning hela tiden. Jag tittar sällan på det som en avgörande faktor och då tror jag faktiskt inte att det gör något att sätta sådana mål. Men detta är ju högst personligt, är man lättpåverkad så är det såklart en stor risk. Jag får hålla mig i kragen även jag, vilket jag tycker är bra.

//U

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Känns lite dyrt att köpa aktier just alldeles inför en utdelning. Så när ska jag köpa?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1411
64
0
Fantastiska Far...

Hej Udelningsnissen och Lordmetroid och tack för era kommentarer!

Nissen - att sätta ett mål för den teoretiska utdelningen vid utgången av året behöver inte vara fel även om jag föredrar att sätta mål för nysparande snarare än utdelning. Det jag avråder ifrån är att jaga utdelning och försöka tillgodoräkna sig utdelningen från flera bolag för samma pengar bara för att uppnå ett absolut utdelningsmål. 

Lordmetroid - jag tycker mig se ett mönster där aktier blir lägre värderade efter udelningen är avskild (större nedgång än utdelningen i sig) varför det kan vara värt att vänta och plocka upp till efter årets utdelning. Dock ska sägas att det viktigaste är att vara långiktig och konsekvent inte att förröka med timing på mikronivå. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar