Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Utfall 2015


Utfall 2015


Det viktigaste för oss är att vi uppnår våra långsiktiga mål men vi tycker även att det är motiverande att sätta mål på årsbasis.

Våra mål för 2015 var:

Ekonomi

 • Sparande på minst 65% av inkomsten motsvarande 650 000. (inkluderar PPM, Tjänstepension och IPS både på inkomst och sparandesidan).  I och med möjlighet till löneväxling kommer sparandegraden kunna behållas hög trots lite högre beräknade kostnader.
 • Det fria egna kapitalet (aktier/banksparande/fonder) ska uppgå till 1,5 MSEK innan årets slut.
 • Våra kostnader under det kommande året kommer att gå upp en hel del då vi ska byta ut ett staket och bilarna kommer också behöva lite omvårdnad i år. Detta höjer kostnadsnivån över det långsiktiga snittet men vi kommer försöka hålla kostnaderna under 28 000 kr i månaden i snitt inklusive dessa kostnader.

Hur gick det? Sparandegraden kommer sluta på 67% och totalt sparande slutar på cirka 740 tkr. Kostnaderna slutar på ca 30 tkr per månad helt beroende på att ombyggnation av staket blev dyrare än beräknat. I övrigt var det gungor och karuseller i budgeten med ett totalt utfall nästan exakt i linje med förväntningarna. Eftersom inkomsterna har blivit högre sedan frufrivid42 fått nytt jobb och vi även fått en del bonusar med mera så kom det totala sparandet ut bättre trots högre kostnader. Det fria egna kapitalet avslutar året knappt 1,2 miljoner (under målet då vi lagt 0,5 MSEK kontant till vårt nya hus). Totalt tycker jag att vi uppnått de ekonomiska målen 90%, det är främst de högre kostnaderna som jag är missnöjd med och de är en direkt effekt av att vi haft dåligt med tid. 

Jobb

 • För min del handlar det om att se till att jag kan minska mängden resor. Optimalt skulle vara att nästan inte resa alls i jobbet men om jag kan minska antalet resdagar från 50% till ca 20-25% skulle jag vara nöjd. Om detta går att ordna på mitt nuvarande jobb eller om jag kommer byta får framtiden utvisa.
 • Frufrivid42 jobbar i ett bra team men är inte nöjd med sin arbetsgivare (konsult) varför hon kommer satsa på att byta arbetsgivare under det kommande året och då också satsa på att höja sin lön tillbaka minst till den nivå som hon hade i sin tidigare tjänst (+25% jämfört med nuvarande lön).

Hur gick det?  Mitt resande har blivit betydligt mindre och jag fick vara kvar på jobbet som jag trivdes med istället för att tvingas byta. Frun lyckades precis som hon hoppades på att byta jobb och stanna på samma uppdrag men med en ny arbetsgivare och lönemässigt gick det också över förväntan då hon fick en höjning med 35%. Totalt tycker vi oss ha överträffat det här målet med 110% då vi båda faktiskt fått som vi ville eller till och med bättre. 

Barn

 • Vi gör saker med och för barnen i stort sett varje dag men försöker även göra några speciella saker detta år kommer det bli besök på djurpark och nöjesfält/vattenpark med kusinerna. Vi kommer även satsa på att åka skidor och skridskor tillsammans på vintern och cykel på sommaren så att vi kommer ut allihop.

Hur gick det? Vi gjorde en hel del saker med barnen under sommaren bland annat besök på en stor djurpark/nöjesfält vilket de tyckte var väldigt roligt. Vi cyklade mycket i somras och under förra vintern åkte vi mycket skidor och de börjar verkligen kunna ta sig ner för backen, nu i jul får vi troligen chansen att träna igen vilket ska bli kul. Totalt tycker vi att vi har uppnått detta mål med 100%. 

Vi gemensamt

 • Vi tar en timme tillsammans nästan varje kväll, tittar på en TV-serie som vi båda tycker eller sitter och pratar en stund med en god macka och en kopp te om det är vardag och en god ost och ett glas vin om det är helg.
 • Förutom detta har vi som mål att göra 4 aktiviteter om året utan barnen när vi åker iväg och har barnvakt. En av dessa kommer bli något speciellt och kanske vara över ett par dagar då vi firar 10-årig bröllopsdag i Juli.

Hur gick det? Som småbarnsföräldrar kan man alltid önska att man hade mer tid tillsammans men tack vare våra snälla föräldrar så har vi ändå kunnat åka iväg på båda våra födelsedagar och dessutom på en nästan veckolång fjällresa i somras för att fira vår 10-års bröllopsdag. Det betyder att vi har spenderat 7 nätter borta tillsammans vilket måste vara någon slags nytt rekord sedan vi blev föräldrar. Vi håller också kvar vid vår rutin med att sitta ner en liten stund varje kväll tillsammans. Så det här målet tycker vi också vi har klarat av bra 100%. 

Huset/Boende

 • Staket skall bytas ut, vi har fått en offert och väntar slutföra i maj.
 • Vi har ett ”allrum” i huset som aldrig riktigt har blivit färdigt. Det ska slutföras under 2015.
 • Ska be en målerifirma om offert på att måla om vårt hus utvändigt för att få koll på hur kostnaden ser jämfört med att göra det själv samt bedöma olika alternativ.  Huset behöver inte målas om detta år kanske inte ens nästa…

Hur gick det? Staketet är fixat så även allrummet, det blev jättebra!  Målning har vi fått offert på men kommer inte göra innan vi säljer huset. Då får den nya ägaren välja vad det vill göra. Detta målet har vi också levererat 100%. 

 Semester

 • Vi tar semester i närområdet i år och sätter av 10 000 extra för semestermånaden och kommer fördela tiden mellan att vara hemma och se allt som finns här, åka och hälsa på släktingar/vänner, ta emot besökare hos oss och någon vecka med hyrd/lånad stuga eller camping.

Hur gick det? Jo vi hade en mycket trevlig semester mestadels på hemmaplan, vi var i fjällen en vecka när barnen var hos morföräldrarna. Vi var på djurpark med farmor och så hyrde vi en stuga i skärgården några dagar. I övrigt var vi hemma och cyklade till badplatsen. Mycket härlig sommarsemester om än på tok för kort. Måluppfyllelse 100%. 

Hälsa 

 • Vi kommer fortsätta att träna (minst) 15 minuter varje dag. Det har haft jättebra effekter på styrka och välmående hittills och det börjar bli en stark vana som vi vill bibehålla.

Hur gick det? Vi har tränat fler kvällar än vad vi har hoppat över men här måste vi ändå ge oss själva bannor. Ibland har det helt enkelt blivit för mycket och vi har kommit ur gängorna. För egen del försöker jag komma ut och ta en lunchpromenad varje dag vilket jag hållit i bättre men åndå…skäms på oss måluppfyllelse 60%. 

Övrigt

 • Förra året hade jag ett mål för antalet inlägg här på bloggen men i år kommer jag inte att ha ett visst mål på antalet inlägg utan kommer skriva när inspirationen kommer. Däremot kommer jag fokusera på att få igång dialog då jag tycker att det roligaste som finns är läsarnas kommenterar och den diskussion som uppkommer kring olika frågor.

Hur gick det? Det kanske du som läser själv ska svara på men personligen är jag supernöjd. Det är fler som läser och fler som kommenterar. Flera gånger i år har tidigare rekord i antal läsare och ”klick” och kommentarer slagits och jag är mycket glad över den positiva interaktionen här på bloggen. Vad tycker ni måluppfyllelse 100%?

Sammanfattningsvis så har vi uppnått våra mål så när som på träningen som kan bli lite bättre och lite högre kostnader. Båda dessa har i realiteten mest med tidsbrist att göra så nu när friheten snart börjar så bör det kunna bli mycket bättre även på detta område.

 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar