Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Utfall husförsäljning - hur vi tog oss i mål!

Under sommaren har vi flyttat ur vårt gamla boende och vi fick det också sålt i elftetimmen genom en egen insats där vi jobbade ihop med en köpare för att knyta ihop affären. Tänkte kort återge utfallet av denna affär. 

För ett år sedan var vi helt skuldfria men eftersom vi under en tid haft två hus så fick vi ta upp ett lån på det "gamla" huset för att överbrygga flytten. När vi tittade på försäljningen så trodde vi att vi båda skulle jobba när flyttlasset går och därför så utgick vi ifrån att vi skulle behöva hyra in en del flytt och städhjälp i samband med flytt. Vi är mycket sparsamma i vanliga fall med att lägga ut den typen av uppgifter som vi kan göra själva men vi hade ändå det i tanken i det här fallet. Efter återbetalning av lån, försäljningskostnader, flytt och städ hade vi räknat med att få 200 tusen över att lägga i frihetsfonden. 

Under våren så var det relativt stort intresse för huset men ingen kom till skott så vi började så smått se framför oss att vi skulle behöva sänka priset och dessutom stå kvar som ägare flera månader extra vilket skulle bli en del kostnader alternativt bli hyresvärdar och stå kvar med "husrisken" och troligen en hyra som inte långsiktigt skulle täcka kostnaderna. Inga roliga alternativ. I slutet av juni hoppade den sista potentiella köparen av då de inte fick OK från banken.

Då bestämde vi oss för att bli lite badass. Jag bad mäklaren om telefonnumer direkt till köparna och frågade var skon klämde (med tanken att vi kanske skulle kunna låna ut några kronor om det var det) och det visade sig att de hade utmärkta kreditrapporter men mannen hade ett jobb som innebar stora jourersättningar (låg grundlön) och frun var fortfarande student och skulle snart bli mammaledig...hon var dock nästan klar med en utbildning till lärare så att få jobb skulle inte bli svårt. Vi erbjöd dem ett "hyrköp" från oss och även att vi skulle kunna sänka priset under vissa förutsättningar. De var jättesugna på huset och pratade paralellet med hennes föräldrar om de kunde låna ut hennes del till huset medan det övriga lånet kom från banken. Paralellt så pratade jag med mäklaren och sa att "om vi fixar det här så kan du väl sänka ditt arvode" vilket hon gick med på för att slippa en ny försäljningsprocess till hösten...eller möjligen att helt mista uppdraget. 

Två veckor efter att vi börjat den här diskussionen var huset sålt och en månad senare den nya ägaren inflyttad. Utfallet för oss blev att vi fick lite mindre pengar för huset men genom att förhandla ner mäklararvodet, förhandla bort flyttstädningen, få ett snabbt tillträde och sköta hela flytten själva så fick vi nästan lika mycket ut...så efter att det såg ganska mörkt ut i månadsskiftet juni/juli så var huset i det följande månadsskiftet sålt med utfallet 204 tkr över till oss jämfört med 200 tkr i kalkylen. Av dessa pengar är idag 160 tkr på kontot medan 40 tkr kommer tillbaka på skatten nästa år...så vi gör en bokföringsmässig förlust på bostaden. 

Sammantaget riktigt skönt att kunna summera ett sånt bra utfall av denna ganska jobbiga process, ytterliggare ett exempel på hur man kan komma väl ut om man börjar utifrån en styrkepossition! 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Makrill (ej registrerad)

Fantastiskt(!) bra jobbat för alla parter! Snyggt :)

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Härligt!

En av orsakerna till att ni kunde lösa husförsäljningen på detta (okonventionella?) sätt är att du inte jobbar och därför har tid att ringa köpare och mäklare och förhandla, samt att ni har en ekonomisk buffert som gör att ni inte måste paniksälja. Rätt analys?

Jag kan bli lite avundsjuk på det här att inte behöva ge till föga för den enkla lösningen bara för att tiden inte finns. Ytterligare än anledning att fundera på det här med "pension."

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Makrill och Malin och tack för era kommentarer!

Makrill - tackar...det var super skönt att det blev så bra för alla inblandade! win-win-win..

Malin - Håller med dig om att det är skönt att inte behöva välja den "enkla" lösningen på grund av tid. Nu var i och för sig inte detta som vi gjorde så tidskrävande men möjligen hade vi ändå använt tiden som ursäkt för att inte köra på om vi inte haft den friheten. Sen var vi ju inte pressade att sälja vi tyckte bara att det kändes skönt att få affären ur värden..men både ekonomiskt och tidsmässigt hade det ju varit möjligt att stå kvar med två hus ett tag till...så vi trots att det blev klart i elfte timmen så var det ändå ingen panik utan vi kunde analysera läget och utarbeta en plan...som sedan föll väl ut:-) 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar