Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Andra veckan!

Utmaningarna fortsätter och har viss framgång. 

När det gäller prylarna så handlar det ju om att rensa ut inför flytten och eftersom vi har haft (och planerar) extra visningar av huset så har det tagit lite tid som kanske annars hade kunnat användas för att rensa men det går ändå framåt. Vi kommer även fortsätta med detta i juni så att vi får bort så mycket som möjligt. Det jag är mest nöjd med den här veckan är att jag lyckades laga en gammal DVD spelare som numera mest används av barnen och där en skiva hade fastnat. Jag har också lyckats konstatera att en CD spelare var bortom räddning vilket också var skönt för nu kan den gå till återvinning istället för att stå här och skräpa. 

Matutgifterna gick upp något till 840 kr (600kr) jämför med förra veckan (vilket är mer som en "normalvecka").  Utmaningen på matsidan handlar i och för sig inte om att hålla kostnaden så låg som möjligt utan att få mer information om hur våra kostnader fördelar sig mellan olika typer av mat. Den största överaskningen så här långt är hur mycket vi lägger på frukt och grönt vilket är roligt för allt går åt och barnen äter glatt. 

Har fått frågor om vår definintion av "lyx" och den har egentligen inte att göra med om det är en dyr eller billig vara utan om den är nödvändig eller inte, detta för att skilja mellan vad som går åt för att föda famljen (tre mål mat om dagen och frukt/mellis). I kategorin lyx faller saker som chips,godis,läsk, glass med mera till barnen och öl, vin och tilltugg (ost, salami, oliver) till oss vuxna. Här faller även mat på restaurang och kafébesök.

I kategorin lyx är värt att notera denna vecka att jag åt på McDonalds med äldsta sonen i veckan efter att han beslökt sin nya skola (vi ska ju flytta som bekant). Vi har även köpt vin/öl motsvarande 5-6 veckors konsumtion varför den totala kostnaden gick upp ganska mycket.  Nedan en länk där du kan se hur det gått de första två veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra? Hur ser era utgifter ut i förhållande till våra? Har ni lyckats rensa bort några onödiga prylar? 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Har jobbat med att bli av med onödiga prylar under de senaste åren. Sakta men säkert blir det färre och färre grejor som ligger och skräpar. Ett tag hade vi regeln att en sak in minst en sak ut.  Vi har också satt upp regeln att i princip inte skapa några nya förrådsutrymmen. Inga nya skåp, byråer, förrådsbodar eller andra nya förvaringsutrymmen. Med kvadratmeterpriserna som gäller i Stockholm är det ganska mycket pengar som går åt till lagringsutrymmen som egentligen bör användas till något mer värdeskapande.

Efter några års rensande har vi nu kolla på våra grejor. Mycket är uppsorterat och det som är kvar har fått egna platser så att man hittar dessa. Vi spar massor med värdefull tid på att inte längre leta efter verktyg, picknickfiltar och annat kan numera spendera den tiden på själva fixandet, picknickandet eller vad det nu kan vara.

Anonymous's picture
Sparräven (ej registrerad)

Blocket är en fantastisk plats att förvara prylar på :) Säljer av allt som jag inte använder hellre än att låta det ligga och skräpa. Saker som inte har något värde för mig t.ex. en uttjänt dator eller digitalkamera kan ändå inbringa en symbolisk peng och sammantaget blir det några kronor och jag slipper åka iväg och slänga sakerna.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och Sparräven och tack för era kommentarer.

Kilo - det är jättebra att resa och flytta ibland för hur lite grejer man än tycker sig skaffa så samlas det på...inte minst när man har barn. Vi har slängt och rensat massor de senaste åren och dessutom köpt väldigt lite och ändå är det mer än man tror...

Sparräven - Blocker är en super grej..även lokala nätverk för återbruk där man ger bort saker till varandra! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar