Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1333
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Första veckan!

Så har första veckan i maj gått och det har varit ett fantastiskt väder som snarare inbjudit till att sitta ute i solen än att vara inne och rensa. Det har också märkts i framdriften när det gäller den delen av utmaningen som visserligen går framåt men inte går det snabbt...bättring där!

När det gäller mat under första veckan så summerade matinköpen till 600 kr de första 7 dagarna ( 1-7 Maj) och till det kom lyxinköp på 135 kr. Några små inköp av kakor och saft/läsk samt en lunch på stan var "bovarna".

Nedan länk till min uppföljningsfil i google docs. (säg till om länken inte funkar, första gången jag försöker göra så här så det finns viss risk för skit bakom spakarna:-) 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra i maj? Några speciella framgångar eller motgångar...eller är det bara glass i solen som gäller! 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Rebecka (ej registrerad)

Intressant att följa er matkostnad. Försöker själv planera inköp och tänka på hur och vad jag handlar hem mat. Tyvärr så har matkostnaderna skenat iväg det sista året då jag inte längre har småbarnutan två grabbar 12 och 11 som äter mig ur huset. De bor hos mig var annan vecka och när vi skiljde oss så gick de på dagis/fritids och åt då både frukost och mellis där. Nu äter de dessa mål hemma och jag kan konstatera att det inte är middagen som kostar mest hemma längre utan alla mackor, mjölk, yoghurt, flingor och frukt de äter varje vecka. Tyvärr så är de båda förtjusta i smaksatt yoghurt och det går åt ca 5 liter i veckan samt två paket frukostflingor (typ special-k). Bara det går eftersom de behöver laktosfri kost på drygt 150 spänn. I övrigt försöker vi varva billigare middagsmat med lite dyrare råvaror. Jag försöker laga så mycket jag kan från grunden men ibland när jag inte har tid att laga något från grunden så äter vi gröt eller tex blodpudding vilket båda är favoriter bland barnen. Jag tittar på vad som är bra pris på och vad jag redan har i skafferiet och komplettera med övrigt som behövs för att få ihop en veckomatsedel varje barnvecka. Varje vecka köper vi hem något snacks till fredagen och gör egen läsk med kolsyremaskin. Barnen får även välja någon form av godis till lördagen. När vi är ute på vift så försöker jag ta med matsäck/fika (det blir ju annars rätt dyrt med tre som äter vuxenportion) men är vi på resande fot så blir det ibland snabbmat på vägen. Det jag skulle kunna spara mest på är mat de veckor jag är själv. Har oftast matlåda när barnen är hos mig och jag lagar mat de flesta dagarn men tyvärr jobbar jag lite för mycket när barnen är hos sin pappa. Då blir det lite mindre motiverande att ställa sig vid spisen. Ska nog göra en liknande sammanställning som ni har för att se vad jag ytterligare kan göra för att äta bra men ändå ekonomiskt!

Anonymous's picture
millan i skåne ... (ej registrerad)

Jag får skärpa mig med maten. Den har dragit iväg och blivit alldeles för dyr i vår. Jag har varit dålig på och planera middagar efter vad som är billigt i affären. En annan kostnad med maten är att jag gärna köper ekologisk frukt och grönsaker och det kan bli 2-300 i veckan för bara det.

Jag borde som du skriva upp vad jag handlaroch lägga in i en fil.

Närmaste månaden ska jag försöka äta upp en hel del som jag har hemma i skafferi och frys. Jag gillar att laga mat i min crock pot. Idag ska jag göra dragonkyckling med potatis i den. Nu när jag kommer hem efter nattens arbete så slänger jag i alla ingredienser och sen är allt klart i em/kväll. Då hinner jag sova, sköta djur och hämta barn i lugn och ro.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Millan och Rebecka och tack för era kommentarer, 

Rebecka - jag har räknat på detta på längden och tvären och en vuxen (även ungdom) bör kunna äta alla mål mat hemma för cirka 1 000 kr i månaden, sen kan man ju bestämma sig för att man vill ha en del onödiga lyxvaror som smaksatt fil eller speciella flingor med mera men 1 000 lappen är en bra referenspunkt. Det är bra att göra en sammaställning ibland för att veta vad som kostar vad och sen avgöra vad man vill använda sina pengar till..det finns egentligen ingen felaktig nivå...men om man inte vet vad man köper så är det lätt att man lägger pengar på sånt som man egentligen inte får ut någon direkt njutning av. 

Millan - Tycker man att det är viktigt att allt är ekologiskt så blir det lätt billigare. Vi köper en del ekonlogiskt men inte allt, däremot så försäker vi välja lokala alternativ för mejeri, kött och grönsaker när det går vilket ibland kostar lite extra men det känns bra att köpa det som "grannarna" producerar. Det är mycket bra att ibland skriva upp vad man köper så att man vet var pengarna går och om det är i linje med hur man vill ha det. 

 

Anonymous's picture
Rebecka (ej registrerad)

Visst håller jag med dig om att man säkert kan äts billigare. För mig är mat inte så viktigt men jag vill gärna att det jag stoppar i mig är hyfsat hälsosamt och så miljövänligt dom det går. Just att kartlägga kostnader och att sedan jämföra med vad man "får ut av kostnaden" tycker jag är ett bra tips. Jag lägger ju hellre mer pengar på saker jag verkligen älskar än på sådant som bara är ett nödvändigt ont. Jag och barnen har ofta dikussioner om detta och de förstår i alla fall logiken i att det kan vara värt att storhandla och laga mat hemma istället för att äta ute och att pengarna då även kan räcka till annat kul vi kan göra tillsammans. Det här med att "snåla" för att spara förstår de ännu inte vitsen med :-). Lättare att förstå att pengarna inte räcker till allt man vill ha! 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Rebecka, det finns enligt mig inget direkt syfte med att försöka äta så billigt som möjligt, 1000 kr är inte något absolut minimum utan an rimlig basnivå. Det är också så att billig mat många gånger är miljövänligare bönor är bättre och billigare än kött, om du köper kött så är fågel/fläsk bättre än nöt etc så pris och miljövänlighet kan ha ett samband men det är inte ett automatiskt sådant. 

Aktieinkomster's picture
788
1327
66
0
Aktieinkomster

Det vore roligt att veta vad du ser som lyxvaror? Samt även en mer specifik och konkret presentation av vad du fick för dessa inköp som du beskriver här ovan? Jag är ett stort fan och väldigt imponerad av hur du hanterar kostnader, se och lär är exakt det jag försöker göra!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Aktieinkomster: Det vore roligt att veta vad du ser som lyxvaror? Samt även en mer specifik och konkret presentation av vad du fick för dessa inköp som du beskriver här ovan? Jag är ett stort fan och väldigt imponerad av hur du hanterar kostnader, se och lär är exakt det jag försöker göra!

Hej AI och tack för din kommentar. När jag summerar månaden så tänker jag även gå in på lite detaljer kring vad som ingår i olika kategorier och hur vi tänker med mat. En enskild vecka blir lite konstig eftesom jag köpt kaffe för mer pengar än kött...vilket inte är hur det brukar se ut....:-)

När det gäller lyx..så vet jag inte ens om det är rätt ord kanske snarare "övrigt/onödigt" alltså hör bokför vi allt som inte är föda. För barnens del kan det vara läsk, saft, godis, chips, kakor, glass och för vår egen del är det vin/öl och tilltugg som ost/salami/oliver/nötter. Det är en delvis godtycklig uppdelning för en salami som köps som pålägg räknas som mat..men samma salami som köps för att ta till kvällsölen på fredagen bokförs som "lyx". Anledningen till att vi gör detta är att vi vill hålla koll på vilken nivå vi skulle kunna gå ner till om vi verkligen ville (baskostnad) men även att vi ska inse hur bra vi har det och hur mycket lyx vi faktist har i våra liv..trots att vissa menar att vi lever asketiskt. 

Som sagt tänker återkomme med ett eller flera inlägg kring detta när utmaningen summeras och jag har exempel från en hel månad.  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar