Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Fjärde veckan!

Månaden börjar gå mot sitt slut och så även utmaningen kring maten. Prylutmaningen fortsätter och intensifieras in i juni eftersom vi i början av juli tänker flytta och vår ambition är att få bort så mycket som möjligt innan dess. 

Denna vecka var det den gamla CD samligen som fick sig en omgång. Vi hade cirka 400 CD skivor av vilka drygt hälften nu har fått lämna hemmet. Övriga är sådant som inte finns på Spotify alternativt sådana som har sentimentalt värde av olika slag. Ändå väldigt skönt att kunna minska ner så mycket. Vi lämnar en hel låda till en butik som får avgöra om de vill ge några kronor för detta. 

Matkontot blev mer normalt igen denna vecka till och med lågt. Men då ska man betänka att det ofta blir en del över när man bullar upp inför en kalas helg och så även denna gång. Min reflektion denna veckan är att vi ännu inte denna månad har köpt någon fisk...dåligt av oss eftersom vi vill äta mer fisk men jag får skylla på säsongen på vintern äter vi en del fiskgratäng, lax i ungn etc och på sommaren blir det rökt lax och sill på menyn ganska ofta...men tydligen är vi lite dåliga på försommaren...skärpning. Man kan även notera att vi inte köpt några hygien eller städvaror vilket inte beror på att vi inte städar eller tvättar oss utan att det redan fanns hemma. På den andra sidan så kan noteras att vi köpt regält mycket kaffe samt ost och smör på bra pris vilket drar upp dessa kategorier till sällan skådade nivåer men nu räcker det nästa månad också. För tillfället är jag på en gratis föreningsresa men "gratis" innebär ändå att det blir en del mat och dryck inköpt vilket syns på restaurang och vin/öl kontot....hmmm inte så gratis ändå:-)  

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er? Några reflektioner när ni tittar på vårt matkonto, hur skiljer sig detta från ert? 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Rebecka (ej registrerad)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-9f16kbxmFCokT4I8Mi8z8yeoaOKYWVY...

Har inspirerats till att göra en egen sammanställning. Mina grabbar bor hos mig varannan vecka vilket syns väldigt tydligt. Första veckan lagade vi alla middagar hemma från grunden och jag hade matlåda med mig till jobbet. Några dagar var även särbon på besök och utfodrades ;-). Hade inte en massa mat i frysen så de flesta råvaror köptes hem.

 Tyvärr var ena sonen sjuk och det ledde till att han åt lunch hemma såklart. Eftersom han bara är snart 11 så jobbade jag en del hemifrån för att hålla honom sällskap och en dag köpte jag då hem lunch till oss båda från ett snabbmatsställe. På helgen var vi hos mina föräldrar och bjöds på söndagsmiddag men i samband med det gjordes en utflykt där vi köpte fika ute. En av dagarna köpte vi också glass (tyckte lite synd om sjuklingen). Kvoten för "lyx" blev därmed relativt hög.

vecka 2 var barnen hos sin pappa och jag har haft fullt upp med jobb och körrep och konserter. Det fanns fortfarande en hel del smått och gott i kylen så jag har kunnat äta lite blandade rester till frukost/middag. Lunch har jag dock köpt flera av dagarna denna vecka. Mest pga tidsbrist. Blev även bjuden på mat på lördagen (konsertdag) och på fredagen var jag hos min särbo. summan av veckan blev ganska låg men kunde ha varit ännu lägre om jag lagat någon rätt så jag haft med mig matlåda.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Rebecka och tack för din kommentar.

Jättroligt att se din sammanställning och även för oss som har alla tre barnen hemma alla veckor så skiljer det sig väldigt mycket hur stora/dyra inköp det blir varje vecka. Att se över en längre period (ett par månader) är nog nästan nödvändigt för att få riktigt bra koll. "Lyxkvoten" är ofta ganska hög för oss också men anledingen till att jag ändå tycker att den är relevant är för att påminna oss om att detta knappast är nödvändigt om än trevligt. 

Anonymous's picture
Rebecka (ej registrerad)

Visst är det nog så att man behöver se kostnaderna under ganska lång tid för att få en rättvisande bild. Tänkte fortsätta ett tag till och se hur det artar sig. Jag tyckte också det var intressant att ha en lyxkategori för precis som du säger är det ju något man skulle kunna leva utan om man behövde. Just nu som ensamstående med extremt mycket spännande utmaningar på jobbet så vill jag gärna unna mig en jobblunch ibland. Gillar inte att laga mat men älskar mitt jobb!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar