Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Uttagsfasen Del 1 (5) - balansräkningen från start!

För många låter det nog helt sjukt att vi har sparat ihop 2,7 miljoner kronor som vi har på bankkonto och i olika likvida investeringar. Samtidigt är det många inom subkulturen ekonomibloggare som undrar  hur vi vågar sluta jobba heltid när vi har så lite pengar. Av den anledningen tänkte jag avsluta den här terminen med en grundlig genomgång av vår balansräkning men även den inställning och riskförståelse som krävs för att vara fri med ett begränsat kapital. Tänkte avsluta veckan med en Q&A som fredagsfundering så under hela veckan hoppas jag att alla ställer sina frågor så ska jag försöka besvara så många som möjligt på fredag. 

Idag tänkte jag att vi börjar med en genomgång av vår balansräkning för att visa på förutsättningarna där vi startar. 

Tillgångarna fördelar sig i tre delar varav: 

  • Pension är den största biten på drygt 40% och där inkluderar vi tjänstepension (ITP), PPM och IPS vilka är de pensionsdelar där riktiga pengar sätts av för framtida pension och där vi har viss påverkan på hur dessa placeras. IPS 100% aktier och PPM  placerade 100% fonder. I tjänstepensionen är det en fördelning mellan fonder,  traditionell förvaltning och en viss del förmånsbestämd pension beroende på de kollektivavtal som gällt på våra respektive tidigare arbetsplatser. 
  • Fritt eget kapital  är den näst största biten som är vår aktieportfölj samt tillgångar på bankkonto och hos Lendify. Denna del utgör en tredjedel av vårt totala kapital (mer detaljer om portföljen nedan)
  • Boende är den minsta biten på knappt 25% av det totala kapitalet, vårt boende ger möjlighet till en hyresinkomst men just nu är detta kapital främst investerat i att ge oss billigt boende. 

På skuldsidan i balansräkningen så kan man se att 90% av våra tillgångar är finansierade med eget kapital men vi har även 10% belåning. 

  • Bostadslån - vi har valt att behålla ett bostadslån på 30% av bostadensvärde (drygt 7% av vårt totala kapital) för att ha större flexibilitet och ett större fritt eget kapital. Planen är att behålla detta lån under överskådlig framtid och mest troligt är nog att detta löses den dag vi eventuellt säljer vårt hus någon gång i framtiden. 
  • Studielån - vi har lite studielån kvar och dessa betalar vi i den takt som föreskrivs. Eftersom jag har haft lite högre inkomst än fru fri och jobbat några fler år så kommer mitt lån att vara helt löst vid utgången av 2017 medan hon har ett litet lån kvar. På samma sätt här så tycker vi att vi vinner i flexibilitet genom att inte betala detta i förväg även om vi skulle kunna göra det. 

 

Om 15-20 år kommer våra barn vara vuxna och vi kommer få tillgång till de första delarna av vår pension. Under den närmaste periode är därför  kapitalet som vi har bundet i vårt boende framförallt aktuellt då det leverar billigt boende till familjen och pensionen ska vi förvalta väl men den har inget att göra med vårt dagliga liv.

Under perioden från nu och 15-20 år framåt  är störst fokus på vårt fria egna kapital som fördelar sig enligt nedan. 

Alla de färgglada bitarna inklusive en liten likvid på depån och pengar placerade hos Lendify räknar jag som delar i "portföjen" medan de grå bitarna är vår likviditetsbuffert som består i cirka 500 tkr på sparkonto och kända återbetalningar (170 tkr) av skatt och vinstandelar som kommer tas ut nästa år. Den investerade portföljen har i skrivandet stund ett värde på knappt 2,1 MSEK. Det totala värdet på fritt eget kapital är drygt 2,7 miljoner. 

Detta är alltså starpunkten för kapitaltet, imorgon tisdag fortsätter vi med vår budget under friheten, följt på onsdag av prognoser för kapitalets utveckling och på torsdag den mentala biten kring att vara fri och så avslutar vi som sagt på fredag med en fredagsfundering där jag tänker svara på alla era frågor! 

Vad är era reflektioner kring detta?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Snart där? (ej registrerad)

Hej FFF!

Väldigt intressant att få chansen att jämföra sin egen situation med er. Jag kan dock inte fullt jämföra min tjänstepension ITP2 då det på minpension.de står angivet i förväntad utbetalning per månad. Har du någon aning hur jag kan beräkna kapitalet av detta? Vi ligger annars rätt så lika men väljer att jobba på ett par år till tror jag.

 

 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Intressant område detta!

Hoppas du kan få någon att våga. Vet själv hur velig jag var innan!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Snart där och Kalle och tack för era kommentarer, 

Snart där - vi har en mindre del av vår pension i ITP2 jag har skrivit om hur detta kan räknas om till kapital i detta inlägg

Kalle - ja jag tror att fler faktiskt borde våga för jag är ganska feg och framstår ändå som supermodig i dessa sammahang. 

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Jag vill gnälla lite. Dina tabeller ligger som icke-klickbara bilder. För att hjälpligt kunna läsa dem får jag högerklicka, öppna dem separat och förstora upp dem med rätt dåliga upplösning.

Med vänlig hälsning

Närsynt 40plusare

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo och tack för din feedback,

Jag är medveten om detta men det är enda sättet att bifoga bilder hos tradevenue. Jag framför den feedbacken till teamet på plattformen. På min dator med ett äpple på kan man zooma in på det man vill läsa..vet inte om det går på andra datorer??

Anonymous's picture
Charlie (ej registrerad)

Hur tänker du kring skatter? Pensionen ska skattas tex. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Charlie och tack för din kommentar, 

Jag tar hänsyn till skatt och inflation i mitt avkastningsantagande. 

Anonymous's picture
Spara För Livet (ej registrerad)

Får tacka för de väldigt intressanta blogginläggen om uttagsfasen. Ser att er största pott tillgångar är tjänstepensionen, utgår från att ni har löneväxlat? Får man fråga i hur många år? Har ni bägge gjort detta eller enbart du?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej spara för livet och tack för din fråga,

Det är bara jag som har löneväxlat och bara de sista 3 åren men då riktigt kraftfullt, innan dess fanns inte möjligheten. Frun har hela tiden haft en lön på strax under 40 tkr så det har inte varit speciellt lönsamt för oss att titta på löneväxling för henne. Av den tjänstepension som vi tar upp så är 90% i mitt namn men med efterlevandeskydd. 

Anonymous's picture
Linnea (ej registrerad)

Ang PPM: visst är det så att du enbart räknar med Premiepensionen? (Inte inkomstpensionen). 

Tack för din blogg förresten, vi har samma tankar men har ca 9 år kvar - jag hoppas förstås att vi kan korta den tiden

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar