Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Uttagsfasen - Del 2 (5) Budget för frihet!

Under de kommande åren räknar vi med att lägga ut cirka 20 000 kr i snitt per månad även om detta belopp kommer variera kraftigt mellan olika månader både på grund av säsong (det kostar att värma upp ett hus) och på grund av att vi är olika aktiva med renoveringar och andra projekt över den här perioden. 

Vår budget fördelar sig som följer med utfall för de första 6 månaderna 2017 som referens för var vår budget ligger när vi inte renoverar eller har andra projekt på gång. 

Denna budget bygger på att vi (två vuxna och tre barn) lever i stort sett på motsvarande en vanlig heltidslön. De relativt låga kostnaderna bygger på att vi inte bor onödigt stort eller dyrt, tänker göra mycket själva, att vi transporterar oss i huvudsak med muskelkraft och att vi lagar det mesta av maten från grunden och med prisvärda råvaror. När vi båda hade vanliga jobb var motsvarande budget cirka 25 000 kr i månaden och skillnaden mellan dessa två nivåer var i huvudsak bränsle-, barnomsorgs- och klädkostnader direkt relaterade till arbetet.     

Det är alltså kostnader på 20 000 kr i månaden som vårt kapital ska täcka resten av livet. Imorgon onsdag fortsätter vi med en genomgång av hur våra simuleringar ser ut av detta och våra olika säkerhetslinor. På torsdag kommer jag skriva om den mentala inställning som krävs för att genomföra detta och på fredag tänker jag att svara på alla eventuella frågor i formen av en fredagsfundering. 

Vad funderar ni på när ni ser vår budget? Vilka kostnader ser höga respektive låga ut om ni jämför med era egna kostnader? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Och era intäkter, ska ni spara dom? Jag tänker på barnbidrag och hyresintäkter.

Vad ingår i de 4 000 som är budgeterat

för er respektive barnen?

 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Imponerande bra siffror tycker jag.  Får mej att fundera på mina egna siffror och vad som går att kapa i.

 

Men en sak som jag funderar på är de "sällankostnader" som man alltid har och som inte syns i en uppställning av enbart de löpande kostnaderna. Mycket av det man har förbrukas i någon  takt och behöver ersättas (bilar, kylskåp, cyklar, hustak, gräsklippare, skidutrustning, osv). Du har flera gånger skrivit att den typen av utgifter tas direkt ur månadsbudgeten och det innebär att en sådan månad då ser helt annorlunda ut än en "normalmånad" (om det ens finns en normalmånad, alltid är det ju något som hänt). 

Jag kan tycka det är svårt att få en överblick av de "verkliga" månadskostnaderna över tid om man inte på något sätt tar med dessa kostnader i redovisningarna. Det är klart att man kan göra det året efter och notera att "förra året hade vi utgifter på i snitt X kr/mån som togs utanför de löpande kostnaderna på 20 000kr/mån". Men även en sådan ansats kan slå lite snett om man efter X antal år med låga kostnader behöver utföra t.ex. något riktigt stor renovering/reparation t.ex.

Det är klart att problemet är inte att pengarna inte finns till sådana utgifter utan det är mer en känsla av att undvika "överaskningsmomentet" jag är ute efter.

Själv "fonderar" jag pengar (mest på pappret, men också i verkligheten) till den typen av större"sällanutgifter" för en känsla att ha koll på hur mycket det är och ungefär när det kan tänkas vara dags. Jag får annars en känsla av att jag "lurar mig själv" om att jag har lägre kostnader än vad jag i verkligen har. Men det kanske handlar mer om personliga preferenser snarare än om metoden är "rätt eller fel". Hur ser du på det?

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Anonym och Kilo och tack för era kommentarer,

Anonym - barnbidraget sparar vi separat till (och med) barnen något som vi har beskrivit här. Budgeten för barn ovan är idag till nästan 50% barnomsorg och resten är kläder, fritid och sport (vad som är vad kan till och med var lite svårt att skilja åt ibland). Framgent när de blir äldre så försvinner barnomsorgskostnaden men då räknar vi med högre kostnader i övriga kategorier. Tror att just barn och kostnader är något som jag ska ta upp lite mer på fredag och kanske även i ett separat inlägg för det tycks som om det finns ett intresse för det. Imorgon kommer jag berätta lite hur vi kommer hantera evenutella andra extrainkomster genom mindre uttag ur kapitalet. 

Kilo - ett alternativ för oss hade ju som du beskriver varit att säga att vår kostnad för första halvåret iår varit 20 000 kr per månad och fonderat skillnaden mellan 15 och 20 tusen för framtida utgifter. Fördelen med detta är att man skapar en känsla av att kostnaderna är mer jämt fördelade. Nackdelen enligt mig är att man också skapar känslan av att man tar pengar till denna typ av grej från "en annan kassa" och att de då inte räknas lika mycket. Det viktigaste är dock att man hittar en modell som passar en själv det är nog som du säger inte fråga om rätt eller fel. 

 

Anonymous's picture
Goda livet (ej registrerad)

Hej, 

Läste att era mobiler kostar 100 kr styck. Mycket bra sparat :) Får man fråga vad det är för abbonemang? Är det utan datatrafik?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Goda livet och tack för din kommentar, 

Det finns ett antal lågprisaktörer inom telefoni som erbjuder ett antal fria samtal och 2 GB surf för 99 eller 100 kr. Jag har skrivit mer om detta i ett tidigare inlägg

Anonymous's picture
10meloner (ej registrerad)

Tack för en bra blogg och intressant serie denna veckan. Jag är förundrad över era låga kostnader! Finns det utrymme för semestrar utanför Sveriges gränser? Man resonerar ju olika, men att låta barnen se lite av världen finns helt klart i mina planer. 

 

Mvh

10meloner

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Hej! Jag tycker bil sticker ut mest. Var ligger kostnader så som fordonsskatt,besiktning, försäkring, service? Och andra kostnader så som utemöbler, dator, presenter, djurpark osv?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej 10 meloner och David,

10 meloner - vi kommer helt klart åka utomlands men inte så ofta som de flesta gör utan istället några månader när det väl händer. I dessa fall är kostnaden i stort sett endast en flygbiljett eftersom det sällan är dyrare att leva i andra länder än i sverige. Vi planerar även att bo utomlands någon gång under den närmaste 5-års perioden. Det som inte syns i budgeten ovan är är också att barnen har en liten "egen" budget bestående av barnbidraget som vi sparar i en spearat fond och som vi kan använda för att göra gemensamma äventyr. Kommer återkomma till detta på något sätt framgent för att förklara hur vi tänker. (Barnbidraget har aldrig räknats in i vår inkomst eller sparkvot så dessa pengar syns inte riktigt någonstans förutom i detta gamla inlägg

David - den låga kostnadsnivån under första halvåret i år beror ju på att vi inte haft några större reparationer eller liknande och att vår bil är så pass ny att det är minst 10 år till nästa byte. Att den progostiserade kostanden är så låg beror helt enkelt på att vi har bosatt oss så att vi kommer köra väldigt lite vilket innebär låga kostander. Övriga kostnader du nämner ingår i de respektive kategorier där de hör hemma. Trädgårsmöbler är boende men dom vi har nu är alla gåvor och de är 15 år gamla och har minst lika många år liv kvar. Djurpark = barn,   Presenter = beroende på vem som köper osv. Dator och mobil har jag för närvarande via min lilla enskilda firma så dom är "gratis" ur familjens perspektiv så när som på att vi privat tar bredband och mobilabonemang. 

Anonymous's picture
Kris (ej registrerad)

Hej och tack för en fin blogg ☺

En sak jag tänkt på länge är att hur skulle möjligheterna för att pensionera sig i en större stad som Stockholm eller Oslo där levnadskostnaderna framförallt för boende är i en helt annan skala än i en mindre stad. Tror du det är möjligt att göra samma resa som er även om man bor i en storstad eller måste man välja mindre stad som Leksand? Familjeboende för 2 mill hittar man inte i huvudstäderna..

Mvh Kris

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kris och tack för din fråga, 

Om man ser på det rent ekonomiskt så måste det ju vara så att det lönar sig att bo i storstaden med större inkomster som kompenserar för dettta annars kan man ju ifrågasätta varför man ska bo i en större stad? Oslo har jag dålig koll på men i Stockholm är skatten något lägre och lönerna något högre samtidigt som man kan bygga upp ett liv helt utan bil vilket borde kunna innebära att det kan vara en bra ide att bo i Stockholm under uppbyggnadsfasen. Däremot har jag svårt att se att det (rent ekonomiskt) kan vara försvarbart att bo i en större stad under uttagsfasen även om jag är säker på att det är möjligt rent teoretiskt. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar