Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Uttagsfasen - Del 4 (5) Grundinställning, riskuppfattning och flexibilitet!

Man kan sitta och räkna på en frihetsplan hur mycket som helst, leka med olika högre eller lägre avkastningsnivåer, försöka förutspå inverkan av framtida börskrascher och göra antaganden om inkomster, inflation etc. Till syvende och sist handlar det dock ändå alltid i slutänden om grundinställning, riskuppfattning och flexibilitet. 

  • Grundinställning - är positivism och att frihet är mer värt än snart sagt allt annat så fort man har de grundläggde behoven uppfyllda. Mer tid att göra det man själv vill göra slår alltid en ny bil när vi väljer var pengarna ska gå. Hellre ett 70-tals kök där vi har tid att laga mat än ett nyrenoverat som vi sällan eller aldrig är hemma och använder. Det handlar också om att se ekonomin ur ett lite bredare perspektiv där en levande trädgård, kontakten med grannar, släktingar och vänner så väl som breda kunskaper är stora tillgångar. Detta harjag bland annat besrivit i detta inlägg om de 8 kapitalen
  • Riskuppfattning - vi ser som den största risken att vi jobbar för länge och därmed får mindre tid som fria kanske framförallt i den här fasen när vi har barn som fortfarande behöver oss dagligen. Rent ekonomiskt har gjort vad vi tror rimliga antaganden om avkastning och budget med kraftiga avrundningar och förenklingar för att visa tydligt för oss själva (och andra) att detta bara är en prognos och ingen vetenskap. Värt att notera är också att då vi byggt ett liv som är effektivt så kan vi med mycket små inkomster komma väldigt långt.
  • Flexibilitet - är nog ändå det viktigaste. En flexibel budget där eventuella möjlighter till ytterligare besparingar redan är identifierade om något behövs. Att se boendet som en möjlig inkomstkälla eller bytesobjekt vid äventyr utomlands. Att kunna tänka sig ett liv helt utan bil om nödvändigt. Att ha intresse för att lära sig nya saker utan tanke på inkomst. Även att se möjligheter till extrainkomster drivet av intresse eller att bli delvis självförsörjande på livsmedel eller bli duktigare på att renovera och sköta hem och trädgård.  Nyfikenhet att lära sig nya saker är också det som säkerställer möjligheten att hitta en ny försörjning om det av något skäl skulle bli nödvändigt. Lite kring flexibiliteten i budgeten finner ni här i ett gamalt inlägg

 

Sammantaget tror jag att dessa tre aspekter är bra mycket viktigare än den siffra som står på kontot. Dock är kapitalet så påtagiligt och beräkningsbart att de flesta ekonomibloggar med inriktning mot frihet (så även denna historiskt) lägger mycket mer tid på matematiken och mycket mindre på filosofin och praktiken kring frihet. Å andra sidan ska inte heller kapitalet underskattas för det är betydligt lättare att gå runt på byn och känna sig fri med en kapsäck full av pengar än det är med en ryggsäck av skulder. 

Vad har ni för frågor på detta? Imorgon har jag för avsikt att avsluta veckan med att summera och besvara så många frågor som möjligt angående detta med frihet, sparsamhet och kapital för uttagsfasen. Kom igen fortsätt skjuta frågor!!

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Per A (ej registrerad)

Hej,

tack för en bra blogg. Hur tänker ni med det här med a-kassa, socialbidrag och allt vad det heter? Kommer ni ansöka om sådant? Har ni möjlighet att få det?

 

Mvh,

 

//Per

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Mycket bra inlägg, där du på ett bra sätt sammanfattar vad hela saken handlar om!

Det är bra och nödvändigt med planeringen men det enda säkra vi vet är att det aldrig kommer bli som planerat!

Det kan bli bättre eller sämre och det enda skyddsnät värt namnet, är flexibilitet, positiv inställning, bred kompetens och förmågan att vara lycklig med små medel!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Per A och Kalle och tack för era kommentarer, 

Per - Vi är inte intresserade av att leva på samhället eller ta emot bidrag utan motprestation. A-kassa hade frun kanske teoretiskt sett kunnat få nu när hon slutar men eftersom vi inte aktivt ska söka arbete skulle det bli någon form av bedrägeri att ta ut detta så det avstår vi ifrån. Det enda bidrag jag möjligen skulle kunna tänka mig att söka framöver är studiemedel i den mån vi skulle välja att läsa något på högskole nivå men då är ju motprestationen att vi genomför studierna och att vi använder det vi har lärt oss på något vis för att göra samhället lite bättre.

Kalle - betyder mycket att få stöd för att vi tänker "rätt" från någon som har längre erfarenhet av det fria livet. 

 

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Jag känner lite samma angående vikten av filosofi och matematik.

Är i nuläget ensamstående och 30 år. Man kan ju sitta och räkna på hur många kronor man behöver ha på kontot för att kunna leva på kapitalet. Nästa års budget ligger på ca 13 tkr i månaden i utgifter och ska man gå efter 4% regeln hamnar man ju på 3,9 mkr som krävs i kapital.

Jag har en väldigt lång väg att vandra då man nyss intresserat sig för aktier och sparande men det känns också rätt hopplöst i mitt fall då man i framtiden säkerligen både kommer skaffa partner och barn, så kalkylen är ju rätt omöjlig att bygga på längre sikt. Hur tycker du man ska tänka kring det? Göra vad man kan nu och se hur det blir i framtiden?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Gurra och tack för din kommentar, 

För några år sedan lyssnade jag på en amerikansk föreläsare (har tyvärr glömt namnet) som var någon form av expert på överlevnad i krissituationer och han sa att "vi ska förbereda oss på än osäker morgondag på ett sätt som gör livet bättre idag". Detta handlade ju mer om stora naturkatastrofer eller likande men jag tycker det kan appliceras på ekonomi också. 

Om du idag kan leva ett bekvämt liv som du trivs med för 13 tusen kronor i månaden och spara en hel del för framtiden så lär du dig ju två saker. För det första så lär du dig hur du kan njuta av ett relativt sparsamt liv (inte extremt men ändå mer sparsamt än många andra) samtidigt som du bygger upp ett kapital. Du ger alltså inte upp något viktigt idag men du bygger ett kapital för framtiden. Om du inlemmar denna livsfilosofi i din person så ökar troligen chansen att du träffar en parner som också gillar enkelhet då ni kommer finna mer gemensamt än någon vars största intresse är att spendera pengar (inte säkert men jag tror att sannolikheten ökar mycket). 

När du sedan slår ihop dina påsar med någon annan så går kanske den totala kostnaden upp, men jag vågar nästan slå vad om att om ni inte drar på er några nya (dåliga?) vanor så kommer kostnaden per person gå ner.  Ni behöver inte två kök för att ni är två personer....och när barnen kommer så adderar de lite men jag skulle vilja hävda att det är en myt att barn kostar så där super mycket pengar. Det väljer man själv. Det som kan kosta lite med barnen kan ju vara om man väljer att vara hemma länge med dom men gör man det så är ju det också en form av frihet vilket är vad man har sparat pengar till. 

Du kommer aldrig säkert veta vad framtiden har att erbjuda men om du möter den med förmågan att leva gott på lite och med en liten ryggsäck med pengar så kommer du vara bra mycket friare än de flesta! 

 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Gurra87
MMM har som vanligt skrivit något om ämnet!
http://www.mrmoneymustache.com/2012/05/14/first-retire-then-get-rich/

Kanske kan vara något för dig?

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Inspirerande som alltid FFF, tackar för det!

Jag är väl allt för teoretisk och trygghetsknarkare i grunden för att "go with the flow" på det viset men man får kanske ställa om tankebanorna, att man lever rätt men inte behöver bestämma slutdestinationen på förhand. 

Du som har tid över får gärna skriva en guide under vilka stenar man hittar dom jordnära och bra tjejerna som hade passat för oss som följer dig. Där har du en lite annorlunda utmaning ;)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar