Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Välja bort barn?

De senaste veckorna så har jag av olika anledningar sammanfattat mina tankar kring sparsamhet och ekonomiskt effektivitet för personer som inte, likt bloggens läsare, är insatta i ämnet eller hur vi tänker. 

En sak som då återkommit är att jag ofta pratar om att välja bort...eller snarare att man måste välja bort något för att verkligen välja. Genom att välja bort vissa saker så kan man också satsa och verkligen få värde ut av de få saker och upplevelser som man faktiskt satsar på. 

Typexemplet på motsatsen är väl den medelinkomstsvensken som har villa, fritidshus, båt, motorcykel, ett par bilar, hemmabiosystem, hemmagym och nyrenoverat kök. Men som trots allt detta så snart man har fritid åker bort på utlandsresor eller går på bio och restaurang. Alla saker man tar in i sitt liv upptar tid för att använda och underhålla samt kostar pengar (som man också oftast har fått genom att arbeta vilket motsvarar mer tid).

Jämför detta med den som prioriterar en båt för att man älskar att vara på sjön och får massor av tid för just detta, eller den som väljer att resa och ger detta rejält med tid. På detta vis genom att välja bort...eller egentligen välja på riktigt så får man mer värde ut av den tid och de pengar man spenderar samtidigt som det blir tid och pengar över för att hinna med livet. 

Ett mer extremt exempel på att välja bort är miljonärinnnan30 som väljer bort barn delvis av ekonomiska skäl. Detta tycker jag måste respekteras som livsval då det utan tvivel är så att barn kostar både tid, pengar och frihet. Det är samtidigt underbart att ha barn och jag hade inte för egen del valt bort just detta. Man skulle kunna vända på resonemanget och fundera på hur många det är som har barn men som inte väljer att prioritera dem. Som väljer sitt arbete/karriär, träning, tid med kompisar, nya kärlekspartners eller vad det än må vara före barnen som de nu faktiskt har valt att skaffa. 

Nu vill jag inte likna barn med en motocykel, båt eller resa men på ett ytligt plan så är de alla lika då de är val som vi gör att ta in dessa i våra liv. Om vi väljer att ta in något i våra liv så ska vi göra det ordentligt och ge det tid som det förtjänar. Barn är ett mycket större val än övriga då detta är en livstids åtagande och på detta vis respekterar jag verkligen miljonärens val att avstå. Själv har dock denna trebarnsfar gjort helt andra val! 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Jag tror att vi i mångt och mycket skulle tjäna på att poängtera att barn är ett val och ett stort åtagande! Personligen tycker jag inte att det är ett val som alla bör göra. Och att vi måste få till en större acceptans för de som väljer att inte skaffa barn. Som kvinna är moderskapet så nära förknippat med kvinnligheten att många av mina barnlösa (kvinnliga) vänner blir starkt ifrågasatta. De får höra att de kommer ändra sig/ångra sig osv. 

Jag tycker också det handlar om att vara villig att göra de uppoffringar som krävs för att ge barnen den uppväxt man vill. Detta tror jag många fäder tar för givet. Många pappor har en kvinna hemma som gör avkall på karriären för att vara hemma länge med barnen, hämta tidigt osv. 

Så gör ju inte ni men jag är säker på att du ändå förstår min poäng. 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Håller med om att barn är ett mycket större val än nåt annat. Det är verkligen ett helhetsåtagande över många år. Det är luciatåg på dagis, skolavslutningar, obligatoriskt klassförälder-varande, presenter till kalas, kläder som slits eller blir för små, utrustning till aktiviteter (sport, musik, måla, till och med schack kostar om man ska åka på turneringar) och så måste man anpassa sina resor till när det är som dyrast.

Jag erkänner att jag var tveksam till att skaffa barn. Blir det ett evigt VAB-ande nu? (nej, de få gånger de varit sjuka har vi delat på det) Vad hamnar de med för dagis- och klasskamrater? (både riktigt bra och riktiga mobbare) Måste jag anpassa mitt liv och mina intressen? (ja, det gick inte så bra att styra in dem på det vi tycker är kul)

Men samtidigt så... Är det faktiskt kul att lära sig nya sporter/aktiviteter. Vi har lärt känna nya trevliga människor som vi annars aldrig hade träffat,  i fotbollsklubben och skolan tex. Och barnen blir roligare ju äldre de blir.

Sen om någon väljer bort att skaffa barn eller inte kan få trots stor önskan, det har jag inget att göra med. Tyvärr anses de som väljer bort oftast vara själviska. Är det då inte mer själviskt att skaffa barn för att sen jaga runt efter status och prylar och aldrig gå på ett enda luciatåg?

Anonymous's picture
ME (ej registrerad)

Jag har aldrig känt att jag vill ha barn. Blivit ifrågasatt många gånger, varför då? Ett sådant viktigt beslut, Borde få beröm istället,för att jag inte har skaffat barn, när jag inte vill ha något. Har inget emot barn, har t o m lyckats bli "mormor" utan att bli mamma. Ett övertänkt val från min sida. Att många skaffar barn, som sedan far illa, blir aldrig så mycket ifrågasatt som en människor utan barn.  Möjligen om det har gått så långt att socialtjänsten är inblandad. 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Händelsevis - ja det är ett problem att föräldrarna inte tar samma ansvar. Kan man dessutom ha en gemensam respekt för varandras mål så kan man växelvis ta mer ansvar hemma. Tror att nästan lika många förhållanden får problem därför att man försöker dela 50/50 vid varje enskillt tillfälle som att man delar väldigt olika. Genom gemensam respekt så kan man dela ojämt tidvis men jämt över tid. 

Spargrisen - egentligen borde man kanske vända på resonemanget och utgå ifrån att vi "inte har barn"...och sedan aktivt välja att få barn och då också ta ett mer medvetet beslut kring vad man tänker ge upp för att ha tid för barnen. 

ME - tror att det är extra svårt för kvinnor att göra det här valet då det liksom förväntas att man ska vilja ha barn. Sen låter det ju som du har fått det bästa av två världar eftersom även de barnlösa verkar längta efter barnbarn:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar