Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Världens dyraste telefon!

Små månatliga utgifter är som droppar som urholkar stenen. Därför tycker jag att man ska aggregera dessa för att se vad de innebär över en livtid. 

Jag har en sån där orimligt dyr iFån av model 6 som jag köpte (kontant) för 5 000 kr. Den var bättre begagnad vilket betyder någon liten repa men i övrigt mycket bra funktion. Den kommer att duga gott för mig i cirka 3 år (kanske längre men vi räknar lågt för exemplets skull) vilket innebär en kostnad för telefonen på 140 kr i månaden. Till det kommer ett lågprisabonemang från Hallon (affiliate länk) för 99 kr i månaden som passar mig väl (2 GB surf, fria meddelanden och 60 fria samtal Hittils har kostnaden en månad gått upp i hutlösa 103 kr annars alltid 99 kr). Totalt kostar min telefon alltså 240 kr i månaden. Generellt skulle jag beteckna min nivå på telefonkonsumtion som överdådig lyx...men...

Dagligen ser jag annonser som uppmanar till att byta telefon till en ny iFån (eller Samsung) till en konstnad inklusive abonemang på 599:- i månaden. No big deal eller. Låt oss fundera. Säg att du köper din första egna telefon vid 18 års ålder (stackars föräldrar betalar innan dess?) och du har telefon livet ut vilket rimligen borde vara fram till cirka 80 års ålder i snitt (kanske längre men vi räknar lågt) då är det 62 år av högre kostnader. ( 599-240 = 359*12*62 = 267 096 (exkl eventuell avkastning).

ALLTSÅ MER ÄN EN KVARTS MILJON FÖR ATT HA EN LITE NYARE TELEFON SOM GÖR EXAKT SAMMA SAK?! Nej inte riktigt det finns en del coola "features" på de nya modellerna:-) 

 

Vad har du för kostander för telefoni? Har du funderat på vad det blir under din livstid?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Tipsar om vimla.se som jag tror är likvärdigt med Hallon i kostnader, men har fördelen att man får tipsrabatt. Grundpriset är 100 kr per månad, men man får halva priset de första 3 månaderna och 20 GB extra surfpott. Grundabbonemanget är 2 GB surf, 60 samtal och 600 SMS tror jag, all kvarvarande pott sparas. Blir man tipsad av någon får båda 10 kr rabatt så länge båda är kunder, vilket innebär att om du får en tipslänk är din grundkostnad direkt 90 kr/månad. Sedan kan du i din tur tipsa din fru, barn?, vänner etc och på så sätt sänka kostnaden ytterligare. Jag har varit kund i ett år nu och är sjukt nöjd! Stor besparing från innan då jag hade Telia och betalade hutlösa ca 300 kr/månad. Nu är min månadskostnad 80 kr tack vare 2 tipsningar.

Anonymous's picture
Sandmann (ej registrerad)

Bra tips i detta inlägg och svar, skulle kunna kapa min telekostnad med 60 kr i månaden och ca 700 kr om året =)

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tove och Sandmann,

Tackar för båda era kommentarer. Jag har också tipsat om vimla.se här på bloggen och framförallt om det är flera i familjen som har telefon så kan man ju "tipsa" sina barn och fru:-). När vi tecknade abonemang så var det något (tror surf mängden) som var bättre hos hallon varför vårt val föll på det. Sen brukar vi inte byta varje månad för det blir rätt mycket jobb per sparadkrona. Tillämpar samma metod för det mesta, väljer bästa elavtal, ränta eller försäkring...sen ligger jag kvar på det ett eller ett par år för att sedan kolla om det fortfarande är bäst...detta för att få rimlig balans mellan besparing och insats. 

I menyraden ovan finns en flik som heter FFF Rekommenderar...där är vimla med som ett alternativ:-) 

 

Anonymous's picture
Framtidsutdelaren (ej registrerad)

Säg att denne Svensson skulle köpa en liknande telefon vart annat/vart tredje år och hela tiden betala 599 i månaden. Säg även att vi räknar med en inflation på 2 procent. Säg utöver det att vi lägger 8 procent per år i snittavkastning. Efter 62 år med de premisserna skulle samma summa investerad och avkastad landa på över 13 miljoner. Det är en jävla dyr telefon det... ;)

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Framtidsutdelaren och tackar för din kommentar,

Har inte kontrollräknat det excempel men ränta-på-ränta effekten är fenomenal över långa tidsperspektiv...sen är kanske 8% över inflation rätt högt men ändå en viktig poäng.

 

Anonymous's picture
Sparräven (ej registrerad)

Telefon är faktiskt en kostnad som är betydligt lägre för mig tack vare att min arbetsgivare står för min telefon som jag också får använda privat. Mitt egna telefonnummer vilar i ett kontantkort för närvarande och kostar ingenting (egentligen vill de man ska fylla på varje halvår eller så men ber man kundtjänst snällt så håller de numret vid liv endå).

Hade jag fått välja mellan mer lön eller onödigt dyr mobil hade jag tagit mer i lön alla gånger, lägg därtill att jag har kollegor som har sönder sina dyra telefoner lite då och då så jag tycker det är ett slöseri utan dess like.

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sparräven och tack för din kommentar,

När frun började sitt nya jobb så fick hon en summa pengar för att köpa telefon ville man ha en dyrare var det OK men då fick man betala mellanskillnaden själv...tycker jag var ett bra sätt att göra med tanke på att så många vill dyra telefoner men samtidigt blir det en stor kostnad för arbetsgivaren som annars skulle kunna läggas på annat. 

Jag hade tidigare ny, dyr telefon via arbersgivaren..som var billig för mig:-) 

Anonymous's picture
Supersparmorsan (ej registrerad)

Skaffa Wifog. Gratis surf, sms och telefoni. Se lite reklam och fyll i enkäter så blir allt gratis.

 

Anonymous's picture
ME (ej registrerad)

Känner mig som ett unikum, Jag har en knapptelefon som kostade mig 200 kr för fyra år sedan. Mitt abonnemang kostar 99kr i månaden. Måste erkänna att ibland känns det svårt att vara annorlunda, men billigt är det.

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Supersparmorsan och ME och tackar för era kommentarer. 

Supersparmorsan - jag Wifog kan vara ett alternativ men det kräver som du säger en annan motprestation än rena pengar. Går inte riktigt att jämföra ekonomiskt vad det är värt att titta på reklam och fylla i enkäter. Bra förslag för den som det passar!!

ME - jättecoolt tycker jag! Jag är inte riktigt lika stark som du och använder dessutom telefonen mycket för att ta kort, redigera dessa och posta på bloggen och twitter varför det är lite av ett arbetsredskap...men ibland önskar jag verkligen att jag inte lagt mig till med detta. 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar