Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1333
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vår balansräkning - styrkor och svagheter!

Efter att förra veckan ha avslöjat min inkompetens kring pension och att jag hittat cirka 850 000 kr som vi inte hade koll på så är det kanske intressant att uppdatera hur vår balansräkning  ser ut. Har också tittat på styrkor och svagheter i denna. 

På tillgångssidan (diagram till vänster ovan) har vi i huvudsak tre typer att tillgångar, det är pension (blått) och bostad (gult) (som kan summeras som "bundet kapital")  och fritt kapital (grönt), det senare är det som presenteras ovan under fliken "våra aktier" och består av aktier, kontosparande och pengar investerade hos Lendify

På den andra sidan i balansräkningen har vi eget kapital och skulder. Vi har lite studielån kvar som vi betalar enligt plan (ej snabbare på grund av de attraktiva lånevillkoren) och så har vi ett lån på bostaden motsvarande knappt 30% av bostadens värde. 

Så vad är styrkan och svagheten i detta: 

Styrkor

  • Vi har har ett sammanlagt eget kapital på drygt 6 MSEK vilket är få förunnat
  • Vi har ett starkt sparande till pension
  • Vi äger ett eget kostnadseffektivt boende
  • Vi har låg skuldsättning med attraktiva villkor (Bolån och Studielån) 
  • Vi har möjlighet att skapa avkastnig även på boendet genom uthyrning av stuga

Svagheter

  • Vi har mycket kapital som är bundet i boende och pension 
  • Vi har inte full frihet i placeringen av pensionskapitalet
  • Vi har endast 25% av vårt kapital är tillgängligt för använding de närmaste 15 åren (boendet behövs (minst) så länge barnen bor hemma och pensionen är bunden till 55 års ålder eller senare beroende på olika avtal)
  • Vi har fortfarande skulder om än låga

Hur kunde det bli så här? Anledningen till att vi har så mycket pengar bundna är delvis att vi valt att köpa vårt boende vilket jag sammantaget tror är det bästa alternativet för oss. Vi har även mycket kapital bundet i pension. Detta beror delvis på att vi haft arbetsgivare som satt undan pengar men också att jag under några goda år inkomstmässigt valt att löneväxla för extra pension. Hade vi inte gjort detta hade vi haft ett mindre totalt kapital men ett större fritt kapital. 

Vad händer nu? Det närmaste året kommer huvuddelen av vårt sparande gå till fritt kapital. Frun tjänar inte över gränsen för statlig skatt och kommer därför inte att löneväxla och jag kommer nästa år att få ett avgångsvederlag som tillsammans med lite andra ersättningar kommer ge mig en god inkomst men inte heller den över gränsern för statlig skatt. Detta gör att vi kommer sluta göra extraavsättningar till pension och fokusera på fritt kapital. Allt annat lika (om börsen står stilla) skulle innebära att vårt fria egna kapital ökar kraftigt fram till och med nästa sommar.

Vad händer i framtiden? Från och med nästa sommar så planerar vi ju att leva på kapitalet och då blir det ju ett annat läge att fundera över uttag.  Troligen kommer vi fortsätta att ha en hyresintäkt från stugan, vi kommer fortsätta att ha lite sidoinkomster från olika verksamheter och möjligen kommer vi att ta mindre inhopp tillexempel som lärar vikarier eller liknande från och med 2018. Var för sig kommer troligen inkomsterna vara små men det stärker likväl tron på att vi klarar oss på det fria kapitalet fram till pensionskapitalet blir tillgängligt. En fördel är även under de kommande året att med små inkomster är också skatten låg vilket gör att en stor del av de inkomster vi får from olika källor faktiskt faller ner i våra egna fickor. 

Vad tycker du om vår situation...bra eller bajs? Hur ser din balansräkning ut? Varför gör den det och vilka styrkor och svagheter ser du i detta? 

Anonymous's picture
Spara För Livet (ej registrerad)

Intressant läsning. Är tanken att ni ska leva på utdelningarna från det fria kapitalet, köra en kombination av utdelningar och ta av det egna kapitalet eller bara ta utav det egna kapitalet? Hur mycket kommer ni att ha att röra er på när ni båda är fria i sommar?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Spara för livet och tack för din kommentar, 

Vi kommer ha 20 000 kr i månaden att leva på vilket är ungefär vad vi lever på idag. Eftersom vi har ett ganska litet fritt kapital så kommer vi inte kunna leva bara på utdelningarna av detta utan kommer även behöva ta lite av kapitalet...om det inte råkar bli så att vi har andra inkomster...vilket inte är helt otroligt även om grundplanen inte bygger på det. Jag har skrivit ett tidigare inlägg lite kring hur vi tänker oss frihet med ett relativt litet kapital. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/favorit-i-repris-frihet-m...änsat-kapital-–-hur-ser-säkerhetsmarginalen-ut 

 

 

 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hej!

Försöker göra egna diagram och har några frågor.

1. Tog du med de 850 000 kr som du räknade fram i din tjänstepension? Jag har ett liknande månadsbelopp men jag har ännu inte räknat om det.

2. Inkluderar PPM även inkomstpensionen eller är det bara premiepensionen du tagit med? Tycker att den procentuella fördelningen ser låg ut när jag jämför med mina egna siffror men du kanske har ordentligen mycket kapital i din tjänstepension.

3. Gissar att det är bostadens marknadsvärde minus lån som du tagit med i diagrammet till vänster?

4. Kan du utveckla hur du gjort när du tagit fram diagrammet för balansräkningen? Vad är det egna kapitalet i detta fall? Är det alla poster i diagrammet till vänster men med bostadens marknadsvärde (med tanke på att du här redovisar lånen i diagrammet)?

/P - 40 år och 60 000 kr/mån

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej P och tack för dina frågor...jag ska försöka besvara!

1. De 850 tkr är inkluderade i tjänstepensionen.

2. PPM är inkluderade eftersom det är pengar som jag själv får placera däremot har jag inte inkluderat inkomstpensionen (den är utöver det som fångas i detta diagram)

3. Bostadens är upptaget till uppskattat marknasvärde (=inköpskostnad förra året). Lånen ligger på andra sidan i balansräkningen.

4. Alla tillgångar ligger på tillgångssidan (vänster). På höger sida syns skulder och eget kapital (eget kapital = tillgångar - skulder). 

 

 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tack!

Som ensamstående med boende i lägenhet i Stockholms innerstad så ser mina siffror lite annorlunda ut även om det egna kapitalet per person är ungefär lika stort. 3,35 mkr för mig. Jag har bestämt mig för att jobba vidare tre år till och därefter utvärdera och se över hur spelplanen ser ut då. 

Bostad 65%, Tjänstepension 19%, PPM 4%, IPS 1 % Fritt kapital 11%.

Eget kapital 58%, Bostadslån 39%, Studielån 3%.

/P

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej igen P,

Intressant och se och imponernande kapital. Du skulle behöva en betydligt större del fritt eget kapital..och troligen också mer pension. Detta kan ske genom att spara mer under flera år...eller om du vill bli fri snabbare sälja lägenheten och flytta till en billigare ort...då skulle du kunna få mer fritt kapital och lägre skuldsättning i ett slag. Det senare passar inte alla men är värt att överväga om man inte är en utpräglad storstadsmänniska. 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Japp, det mesta är ju låst i lägenheten så som det är just nu men om tre år borde jag ha kunnat arbeta upp fritt kapitalet till ca 1,5 mkr eller 20% och tjänstepensionen borde vid den tidpunkten vara ungefär lika stor. 

Jag är född här i Stockholm men jag känner mig inte som någon utpräglad storstadsmänniska och skulle definitivt kunna tänka mig att flytta någontans för att uppnå större frihet. Jag är som sagt singel och hoppas så klart på att träffa någon så hur livet ser ut om de tre åren är lite svårt att sia om men är det fortfarande bara jag vid den tidpunkten kanske jag växlar ner till ett billigare boende och ger mig ut på något äventyr istället. Så ser iallafall planen ut just nu.

/P

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar