Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vad är målet för Farbror Fri?

När jag slutade jobba i vintras så kom det mycket hastigare än vad jag hade väntat mig varför jag inte hade så jättemycket planer för den första tiden. Det var egentligen ganska skönt och efter ett tag så beslutade jag att mitt första år skulle fokuser på att skriva blogg, läsa, vara ute och spendera mer tid än tidgare med barnen. Helt enkelt skulle mina aktiviteter utöver tiden med familjen vara tidsoberoende och jag har inte haft intresse av att binda upp mig på något. 

I förlängningen vill jag dock åstakomma mer. Jag brinner för att få människor att förstå hur mycket de kan göra och hur fria de kan bli om de bara tar kontroll över sitt eget liv och ekonomi. Bloggen är en del i detta men jag vill även över tid komma ut och föreläsa, hålla utbildningar, coacha med mera. För att göra detta kommer jag också ständigt utbilda mig själv genom att lyssna, läsa och titta på allt intressant som pågår inom detta och angränsande områden. Kommer troligen också sätta mig på skolbänken tidvis och kommer nog hoppa in som vikarie i skolan för att få reda på på vilken nivå barn i olika åldar är för att se om man även skulle kunna påverka dem på något vis så att de tar bättre beslut än sina föräldrar. 

Min verksamhet drivs redan idag i bolagsform och har relativt låg omsättning men även låga kostnader. Det låter högtravande men min tanke är att detta ska vara någon form av "non profit" så tillvida att det som går att dra in på sponsring, föreläsningsarvoden, blogg med mera ska återinvesteras i verksamheten. Det kan vara allt ifrån att köpa en dator och en telefon till resekostnader eller utbildningskostnader. Tanken är att ta betalt av dem som kan betala för att i vissa fall ge en del tid gratis eller väldigt billigt om tillfället känns angeläget. Det är också därför som jag har börjat ta in lite sponsring på bloggen. Jag uppmanar inte någon att köpa något de inte behöver men ber ändå mina läsare att överväga att använda mina länkar under "FFF Rekomenderar" i den mån någon ändå ska inhandlas. Vad jag än tjänar används till att bygga vidare på verksamheten och bli bättre. Det är ytterst få saker som jag kan marknadsföra utan att bli röd om kinderna av skam men några prisvärda investerings/sparprodukter och några webshopar och teleoperatörer inriktade på lågpris är sådant som jag själv använder.

I väldigt grova drag så ser det ut som så att 2017 blir ett utbildnings och utvecklings år. Troligen kan jag tänkas komma ut och föreläsa någon gång under året och hoppas även kunna sätta mig lite på skolbänken och utnyttja en möjlighet som jag just nu har att få utbildning via trygghetsrådet. Något som intresserar mig här är hur man når ut med ett budskap kring valmöjligheter i livet till personer som inte vanligen skulle läsa en ekonomiblogg eller komma på en föreläsning om "privatekonomi".  

2018 ser jag sedan att frun också är fri och därmed så kan vi förverkliga fler av våra drömmar och med större kraft. Att kanske blogga och jobba mer tillsammans är en möljighet att funder på eftersom vi har lite olika intresseområden med det gemensamt att vi gillar att göra saker med små resurser så kanske kan locka personer som inte normal skulle hamna på en privatekonomiblogg. Omvänt kanske personer som traditionell läser mycket om sparande och investeringar kunde få lite nya intryck av detta. 

Dessa tanker fortsätter att mala i mitt huvud, jag blir mer och mer övertygad om att jag verkligen brinner för att komma ut och berätta för människor om vilka fantastiska möjligheter som finns om man bara tar bort "normalitetens skygglappar" och ser bortom det vanliga. Min fördel är att jag inte behöver tjäna pengar på detta men jag behöver ha kostnadstäckning. Därför måste jag vara medveten om inkomstkällor och kostnader. Detta är dock en lärdom så god som någon då jag inte tidigare drivit egen firma och jag ser även det som en lärandeprocess. 

Vad tänker ni som läser när ni ser på dessa planer? Låter det spännande eller låter det bara svårt? Hur tror ni att ni själva och personer runt omkring er skulle ställa sig till budskapet? 

 

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Låter som en lysande plan. Vi behöver en svensk Mr Money Mustache!

I mitt fall hade det varit optimalt för att ta med min fru på, ibland behöver informationen komma från någon annan, bloggar i alla ära, men i mitt fall hade det gett en ordentlig skjtus ifall en livslevande person berättade för henne=)

Personligen är man redan biten och rätt hardcore redan, men alltid kul att lyssna på föreläsningar där man själv och föreläsaren brinner för ämnet!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för din kommentar, 

Kul att du gillar iden. Jag är verkligen sugen på detta men är just nu hindrad både av oförmåga att binda upp för mycket tid och att jag vill vara anonym så länge frun jobbar. Att komma in kontakt med likasinnnade men i ännu högre usträckning kanse de som aldrig har tänkt på detta känns väldigt inspirerande och jag hoppas att det ska gå att förverkliga inom något år:-) 

Eftersom jag är så sugen men samtidigt förhindrad så måste jag för egen del skriva ner dessa mål så jag kan se hur det jag gör nu leder mot det som jag vill göra på lite längre sikt. Fokus just nu får vara på att bygga nätverk och utbilda mig ännu mer inom ämnet:-) 

Anonymous's picture
Sparräven (ej registrerad)

Det ska bli intressant och följa din övergång från jobb till frihet också på lite längre sikt mr moneymoustache skrev något blogginlägg att han kände sig lite bortkopplad från vanligt folks vardagsbekymmer vilket inte är så konstigt. Mycket av min energi och fokus går faktiskt till jobbet. Även om jag trivs och får bra betalt så är det ett sorts mjukt fängelse och det kommer kräva en rejäl avvänjning att ställa om från att ledig tid är återhämtning inför jobb (helg semester osv) till att ledig tid är tid att spendera energi på att driva eller skapa något utan att behöva tjäna pengar.

Jag diskuterar bara min långsiktiga plan med min familj och en intressant fråga som kommer upp är att de ca 8 år jag behöver för att bli fri ses som en för lång tidshorisont. Samtidigt har ingen ifrågasatt mitt val att satsa på en universitetsutbildning som ju råkar vara totalt 8 år sammanlagt: studieförberedande gymnasium och 4,5 års utbildning (som det var då). Studietiden innebar dessutom en tuffare ekonomisk uppoffring än min nuvarande spargrad på ca 50%. Skulle jag leva som en student skulle friheten vara flera år närmare i tiden.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Sparräven, 

Skulle tro att det har att göra med att du försöker göra något annorlunda. Att utbilda sigi sammanlagt 15-17 år..eller för den sakens skull arbeta i 40 år för att sedan gå i pension tycker väldigt få är konstigt men att leva lite mindre ineffektivt för att kunna bli fri på mellan 5 och 10 år är för lång tid för detta mål...för svårt. 

Det kan vara två aspekter som samverkar tror jag. 1. Du försöker göra något ovanligt och därmed tänker många omöjligt eller svårt 2. En tid på 8 år är överskådlig på ett annat sätt än ett livslångt arbete, lite på samma sätt som man kan få svindel på en stege 4 m upp från marken men sitta lungt och titta ut genom ett flygplansfönster. 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Jag tycker att du är modig, cool, tålmodig... Men inte dumdristig! Modig för att du vågar släppa hörnflaggan, tålmodig för att du har en plan och tänker hålla vid den (tillsammans med frun) och cool... tja, för att du faktiskt tar steget.

Själv har jag inte alls kommit så långt, hörnflaggan är svår att släppa och ibland stupar på de mest konstiga saker. Mer om det senare kanske. Jag hör av mig.

Tradetalk's picture
12
13
7
0
Tradetalk

Härligt inlägg att läsa,  du har ingen aning om vilka likheter det finns mellan dig och mig. Riktigt kul att läsa och jag önskar dig naturligtvis lycka till framöver. Kommer att läsa ikapp din blogg bakåt såklart så får man lite mer kött på benen vem du är 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och Tradetalk och tack för era kommentarer!

Spargrisen - tror verkligen att du slår huvudet på spiken när du säger att det främst handlar om att våga. Visst man ska ha rimliga förutsättningar för att lyckas men utöver det så är det främst inställningen som avgör hur fri man är...eller vågar vara.

Tradetalk - kul att du hittat hit och startat din egen blogg oxå.  Jag skriver om mycket här på bloggen både högt och lågt men om du vill he en intro så rekomenderar jag att du börjar här

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Hoppas du gör verkliget av de här planerna. Det hade ju varit super att prata med barn om sådant. Har själv vikat i flera år. Oliktänkande personer som vågar/orkar prata om sådant här i skolan kan garanterat göra stor skillnad. Stort tack för ditt engagemang. Jag är en ganska "nyfrälst" sparare och jag lär mig mycket genom din och andras sparbloggar.  

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Malin och välkommen hit,

Ja jag är ganska säker på att jag kommer fortsätta att göra något inom detta område...frågan är nog bara i vilken omfattning och på vilket sätt:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar