Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vad gör man när man är fri?

Nu har jag snart varit fri i 4 månader och det har varit härligt. Visserligen håller vi på att sälja vårt hus och ska flytta så det har varit ganska mycket bestyr med det så helt fri är man ju aldrig. Dock kan jag bara försöka föreställa mig hur det hade gått till att göra allt detta om jag dessutom hade jobbat heltid och varit bortrest vissa veckor. 

Vad har jag då sysselsatt mig med? Jo det bästa sättet att sammafatta det är fritt fritt valt arbete och utveckling. Även om jag nu slutat jobba så skulle jag säga att jag har utvecklats mycket mer de senaste månaderna. Jag har:

 • läst mer än vanligt
 • hämtat barnen med pulka/cykel vid klockan 3 i stort sett varje dag
 • Åkt skidor, cyklar och promenerat i stort sett varje dag
 • skrivit mer än vanligt
 • startat en egen firma,
 • haft kontakt med skatteverket fått igång en fungerande bokföring och skickat några fakturor 
 • deltagit i utbildningar
 • varit med och byggt ett sommarstall för getter
 • varit med och monterat lister och dörrfoder
 • varit med och byggt en vägg, en dörr med mera
 • hjälpt några vänner med sin ekonomi 
 • undersökt möjligheten att i framtiden vara coach/föreläsare inom privatekonomi
 • lagat mat, bakat och handlat i lugn och ro

 

Men vänta nu kanske du säger...en del av det där låter ju som arbete och det är helt sant på ett vis jag har gjort en hel del. Skillnaden mot när jag var fast i anställningensbojor är att jag i stort sett varje morgon kan välja vad jag vill göra. Jag kan anpassa aktiviteten till väder och min egen önskan. Dock betyder inte min frihet att jag vill sluta utvecklas tvärt om jag vill öka utvecklingstakten och lära mig nya saker varje dag. 

Hur är det för dig? Vad hade du gjort vid det här laget om du varit fri i 4 månader?​ 

Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Låter fantastiskt! Eftersom jag är entreprenör är jag någorlunda fri om man ser på enskilda dagar, jag är sällan låst och kan öka/minska arbetstakten i perioder beroende på vad som behövs privat, men eftersom jag har anställda och måste upperätthålla standaraden på mitt företag så är jag inte fri i längden. Jag jobbar ju förmodligen mer än de flesta andra. Längtar tills jag är fri på riktigt!

Anonymous's picture
Camilla (ej registrerad)

Jag hade engagerat mig ännu mer i föreningslivet och Röda korset eller någon annan hjälporganisation. Dessutom hade jag tränat mer och börjat komma ifatt i röjandet hemma. 

Men jag har en fråga till dig. Mina föräldrar slutade jobba ett antal år före 65 och trivs jättebra med det, inte så oväntat :). Men första året brottades min mamma med känslan av att hon "borde arbeta". Det var ingen som sa det till henne och hon låg ingen till last för de levde på sina egna pengar. Hon var nöjd med deras val, men brottades ändå med känslan av "borde". Har du funderat på detta nu när du har provat det fria livet, och då ytterligare ett antal år tidigare än mina föräldrar? Eller ser du dig som en entreprenör som håller på att starta upp?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Zlaskarn och Camilla och stort tack för era kommentarer!

Zlaskarn - att vara egen företagare kan vara en stor frihet men det är klar att har man anställda är det ju nödvändigt att "vakta" dem. 

Camilla - jag har fundrat på detta under många år och kommit fram till att det är en galen "figur" som vi har skapat där endast förvärvsarbete anses vara "att göra något". Jag gör massor av saker men endast vissa av dem ger någon ekonomiskt vinning. Förstår dock utmaningen som din mamma kände för tidandan är sådan att endast förvärvsarbete "räknas". Jag är egen företagare eftersom vissa av mina fritidsysselsättningar passar bra att driva i den formen...jag är dock inte entreprenör enligt mitt sätt att se det...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar