Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vad hände med mysigt och hemtrevligt?

Det har skämtats en del om svenskens fokus på hemmet som spegel av den egna identiteten. Det putsas och fejas, målas och fixas, hadlas och piffas massor på TV och nästan lika mycket i våra hem. Att vilja trivas hemma är nog viktigt för de flesta utom några utpräglade nomader men att vi sak fixa och dona så väldigt mycket och köpa så mycket grejer tror jag endast kan förklaras av att det finns marknadsföring från företag som tjänar på denna trend. 

Det finns också en trend att se boendet som en investering varför man inreder det på ett sätt så den är "säljbar" snarare än efter egen smak. Det kan finnas en viss logik i detta om man håller sig strikt till det och försöker göra en "bostadskarriär" genom att fräscha upp och sälja bostäder för att byta upp sig till bättre läge eller större för att bilda familj. Dock så kombineras dock detta förnuft ofta med "känsla" av den sämre sorten då man väljer onödigt exklusiva material och "inne grejer" till inredningen vilket är sådant som aldrig går att få tillbaka vid en försäljning.

En annan trend som växer sig starkare och starkare är att "byta kök" eller "byta badrum". För 20 år sedan och tidigare så var det i stort sett ingen som gjorde detta. Det kan hända att man satte upp nya tapeteter i köket eller bytte blandare för att denna var gammal eller utdaterad. Att "byta kök" betyder att man river ut allt (även det som är fullt fungerande och ofta inte särskilt gammalt eller slitet) bara för att man vill ha något nytt ungefär som när man köper en ny tröja i årets modefärg...fast en tröja för flera hundra tusen.... Närbesläktat med detta är när inredningsbutiker annonserar "inred med vårens favoriter" eller "så här ska julen se ut i år" och gör hemmet till en modeaccessoar. 

Vid lite olika tillfällen så har jag sett bostadsannonser från 70 och 80-talen och på den tiden så såldes hus ofta med argument som hemtrevligt, mysigt och praktiskt. Detta har bytts ut mot "ljust, fräscht och öppenplanlösning" vilket i stort sett är raka motsatsen. Ett boende som funkar bra på mäklarbilder och visningar men som sedan visar sig vara rätt opraktiskt när man bor i det.

Som ett litet sidospår är det så det fungerar med många av dagens produkter. Ljud och bild utrustning är ofta utvecklad för att imponera i en (stor) butikslokal vilket gör att ljudet/bilden många gånger blir påträngande i hemmiljö där produkten ska användas och kläder ska främst se bra ut på bilder och i butik medan funktion för dig som konsumet är mindre viktigt...för du ska ju ändå köpa en ny tröja nästa vecka eller hur? 

Hur gör vi då med vårt hem? För det första så har vi valt en plats som passar oss utmärkt med cykel/gång avstånd till det mesta vi behöver en del av släkten på nära håll. Vi har även valt ett lagom stort hus för vår familj utan massa spillyta men inte heller så trångt så att vi inte får plats allihop. Bra förvaring i källare gör att vi kan bo på färre bostadskvadratmeter. Detta hus har även en känslomässig koppling till fruns familj men hade det inte varit rätt för oss hade vi ändå inte köpt det..så när det gäller dessa grundförutsättningar så har förnuftet fått styra. 

När det gäller inredning så har vi hittils inte gjort så väldigt mycket sedan vi flyttade in utöver att se att allt fungerar som det ska. Installerat diskmaskin, duschkabin, braskamin etc så att det praktiska fungerar. Över tid kommer vi helt klart att göra ganska mycket förändringar allt från att bygga väggar för att ge barnen varsitt rum, bygga ett nytt badrum etc. Väldigt mycket av det vi planerar att göra kommer vi dock kunna göra själva och vi kommer att välja de lösningar som kräver minst ingrepp i huset som från början är väldigt bra. Sen kommer vi använda oss av färg, begagnade möbler (sånt vi har, sånt vi får och sånt vi köper) för att inreda och här kommer ledorden vara HEMTREVLIGT, MYSIGT och PERSONLIGT. Detta är vårt HEM...inte ett försäljningsobjekt eller ett showroom. 

En rolig sak som jag kan avrunda med är att när grannarna var inne hos oss och drack glögg i julhelgen så var deras första reaktion när de kom in i hallen "Vad mysigt det är här!" Man vet ju aldrig om de säger det bara för att vara snälla och vi inreder ju för oss själva inte för andra..men om det första ordet man kommer på när man ser på vårt hem är mysigt då är i varje fall jag nöjd. 

Hur ser ni andra på ert boende? Vad vill ni att det ska uppfylla för kriterier? Bor du i ett investeringsobjekt eller ett hem? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Bra ämne, detta har jag tänkt mycket på! Bland mina vänner är det nästan ingen som köpt lägenhet eller hus utan att helrenovera, eller nästan helrenovera. Och det är inga rivningsobjekt de köpt precis, utan man byter t ex ut alla golv, för att man vill ha samma golv och i sin stil. Samma med kök och badrum som också ofta byts ut utan att det finns ett funktionellt behov, det enda "behovet" är det visuella från de nya ägarna. Jag tycker att det är materialförstöring och pengaförstöring utan dess like. Plus att man helst ska bo stort. Villa på 140-180 kvm för 2 vuxna är inte ovanligt.

Min inställning till boende har förändrats drastiskt de senaste 3 åren. Tidigare var jag på väg åt samma håll som de runt omkring oss, medan jag nu ser till min familjs behov och mål. Vi bor 2 vuxna centralt i en stor stad i en 3a på 87 kvm och har bott här i 5 år. Hade vi kunnat gå tillbaka i tiden hade vi istället letat efter en 2a eftersom vi har mer plats än vi behöver, men vi bor ändå relativt billigt, och läget gör att vi kan åka buss/tåg eller cykla till det mesta och har inte längre bil. Planen är att bo kvar så länge som det är möjligt (och bekvämt) även när familjen i framtiden förhoppningsvis blir större. Skulle vi sälja nu skulle vi troligtvis göra några hundratusen i vinst, men det är inget vi räknar med utan amorterar mycket för att sänka risken och har en belåningsgrad på 64% enligt senaste värdering. Målet på sikt är att vara obelånad, men vi är ännu i en omställningsfas så det kommer ta lite tid att komma dit, men det är helt okej :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kristin och tack för din kommentar,

Låter ändå som om ni har hittat ett väldigt bra ställe att bo på. Vårt tidigare hus som vi köpte innan vi sett ljuset var på tok för stort för oss men vi bodde ändå kvar där i många år eftersom vi trivdes och det trots allt inte var så dyrt...lite som er med lägenheten men i en helt annan skala. 

Det lustiga med "kapitalförstöringen" som du mycket riktigt kallar dessa renoveringar av redan fina lägenheter och hus är ju att det ofta går under benämningen "investering" eftersom vi får höra att det är bra att investera i boende....tyvärr gäller ju inte det om man byter ut redan fungerande, fräscha och moderna saker mot nya "bara för att" då är det istället "kapitalförstöring". 

Tydligen räknas dessa "investeringar" i bondet in när man räknar "sparkvot" i svensk statistik vilket är rätt roligt inte ens staten via SCB vet skilnaden....

 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Bostad eller hem? Ja för många är det tydligt att de nöjer sig med en plats att sova på, så länge köket är nyrenoverat. För andra, tex mig, så är det ett ställe där jag vill leva och trivas i. Bostaden vi bor i är gammal, vi har gjort nödvändiga reparationer/renoveringar efter behov och ekonomi. Men det var ingen katastrof när ena barnet i 2-årsåldern ritade med tuschpenna på tapeten, den får bytas ut nån gång senare.

Det är sorgligt när folk tokrenoverar det sista de gör i en bostad "för det kan man dra av på vinsten". Varför inte göra det för sin egen skull? Och njuta av det nya om du inte tycker det befintliga är bra.  Sen så tar nya ägaren och river ut allt det nyfixade för att de vill ha det på ett annat sätt.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och tack för din kommentar,

Det luriga med renoveringar är ju att när de verligen är behövliga så kan de räknas som "investeringar" speciellt om man tänker sälja boendet inom en överskådlig tid. Sen blir det begreppsförvirring när man kallar allt man gör i bostaden för investeringar fast det kan vara att byta ut det vita köket mot ett annat vitt kök...just nu högblankt mot matt...

 

Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

Jag är anhängare av framförhållning, men att inreda på ett sätt som gör lägenheten säljbar innan man har några som helst planer på att faktiskt sälja känns dumt.

Jag har alltid räknat iskallt med att min smak ska ha slagit igenom lagom till att jag vill flytta.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Jag har ett hem. Ibland är jag lite mer modern, ibland mindre. Beroende på vad som är inne eller ute. Sista tiden har ju mässing och koppar varit i ropet, då är man helt plötsligt lite het, annars är jag för det mesta hopplöst ute.

Nina Björck skrev en bra artikel om det här för en tiotal år sedan, typ att Ernst kunde "slänga sig i väggen".                           

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Jo vi har också landat i att vi bor bra där vi bor och ser ingen anledning att flytta. En flytt är inte gratis heller, varken i tid eller pengar. Också tveksamt hur mycket vi skulle kunna spara. Vi ser det mer som att vi hade tur trots allt, som kom över en lägenhet till ett bra pris. Vi gick på visningar på lägenheter som kostade en miljon mer, och även betydligt större lägenheter. Så det vi eventuellt förlorat genom att bo något större än vi behöver under några år, räknar vi med att tjäna in med råge på att bo kvar så länge vi bara kan, och sen genom framtida boenden där vi kommer välja en annan väg än vi trodde för bara 3 år sedan. Då var målbilden en stor villa, nu tänker vi att en lägenhet eller radhus på ca 100 kvm troligtvis är ett lagom nästa boende om några år när familjen förhoppningsvis växt. Men vem vet var livet tar en, kommer säkerligen ändra oss många gånger till innan det är dags för flytt :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer,

Sparo - bra om man vill bo på samma ställe länge..om man väntar in att inredningen blir inne igen:-) Orginalinredning från 50-tal skulle nog sälja idag:-)

Anonymous - ja den gamla kröninkan från Nina Björk får fortfarande en del uppmärksamhet "skitdrömmar"...

Kristin - det är intressant hur man kan förändras över tid....svårt för er som läser detta att förstå att FFF har kört sportbil och tänkt att "mer är bättre" i ett tidigare liv...för bara 10 år sedan:-) 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag ser inte boendet som en investering på annat sätt att det bör vara billigare att äga villan än att hyra den av någon annan.

Vid renoveringar så är vår ansats att vi försöker behålla ungefär den standard som huset hade när det var nytt med tillägg för "normala" mordeniseringar. För att ge ett påhittat exempel: ett sovrum som har gammal sliten ekparkett får inte nyaste svindyraste teakgolvet vid renoveringen, men heller inte linoleummatta, utan det får ny ekparkett i ungefär samma prisklass som det hade sen tidigare. Däremot byts ett gammalt telefonuttag ut mot ett nätverksuttag för att motsvara "normala" moderniseringar. Ungefär så försöker vi tänka.

Jag har fått för mig att det är viktigt att trivas hemma, för annars tror jag det finns risk att man spenderar en massa pengar på att inte vara hemma. Har man inte ett hem man trivs i tror jag risken är större att man hittar på anledningar till att "komma iväg" och bo på hotell, gå på bio, äta på restaurang m.m. Sen vad som är "trivsamt" är väl individuellt. Hyfsat städat, en braskamin, inte för kallt inne, lite växter, sköna fåtöljer, gardiner, en ok tv och ett hyfsat välplanerat kök tror jag räcker för mig. Helt och rent helt enkelt.

Jag är dock allergisk mot sånt som är trasigt. En diskmaskin som inte diskar rent ordenligt åker ut. En flimmrande TV likaså (nu har vi inte skaffat någon ny när det senaste åkte ut iofs). En tvättmaskin som gnisslar och som inte går att laga byts omgående. En trasig tvättfatsblandare lagas eller köps ny, rullgardiner som inte fungerar byts ut, ja ni fattar. "Fixa det som stör dig" är en ansats jag brukar använda eftersom det som stör tar energi, fokus och tid från sånt som är viktigare och roligare.

  

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar, 

Mycket bra tips där. Jag gillar inte heller saker som inte fungerar men ser samtidigt ingen anlending att hela tiden höja standarden. Viktigt att trivas hemma håller jag verkligen med om! 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar