Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vad väljer du?

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

Vår frihetsresa började på alvar för lite drygt 6 år sedan under en längre vistelse i Mexiko 2011 när vi fick smak på ett liv som i lagom stora delar byggde på vår egen utveckling som vuxna individer och gott om tid med barnen. Detta sammanföll med att vi hittade ett antal amerikanska bloggar som handlade om ekonomiskt frihet och vi började mejsla ut en plan för hur vi skulle ta oss dit. 

Eftersom vi varit på den här resan under flera år så har väldigt många tankar mognat i oss och av den anledningen blir vi nu ibland lite tagna på sängen av de frågor som ställs i media men även från vänner och bekanta. Det blir nämligen väldigt mycket fokus på vad vi har valt bort...och där sitter vi och svara på att...ja vi köper ju lite färre kläder, åkter inte på charter..med mera med mera. Inte ovanligt så spenderas en stor del av samtalet med just detta...vad har ni valt bort. Jag förstår var frågan kommer ifrån och för sex år sedan hade jag nog ställt exakt samma fråga. 

Den frågan som dock borde ställas oftare är (och som vi borde svara på oavsätt om den ställs eller inte) "Vad har ni valt?". Syftet med det vi gjort är ju trots allt inte varit att välja bort utan att medvetet välja ett liv som passar oss. 

För vår del har vi i första hand valt frihet och tid. Denna tid fördelas så att det mesta kommer barnen och familjen till del men sen så har vi också tagit en del av den frigjorda tiden för att satsa på oss själva, att kunna arbeta med det vi tycker är roligt och i en omfattning som känns lagom och positiv. Hur vi fördelar den här tiden vi frigjort kommer troligen att förändras över tid när barnen blir mer självständiga. 

Friheten att disponera vår tid gör att vi kan göra saker lite på tvärs med dom som sitter fast i ekorrhjulet, vi kan tillexempel resa och vara borta länge då vi inte behöver förhålla oss till några få veckors semester som ska godkännas av en arbetsgivare. Detta kommer möjliggöra att vi kan se mer av vårt eget och andra länder utan att behöva spendera en massa tid och pengar på flyg och andra transporter under korta enveckorsresor.

Det är detta vi har valt och det har stort värde för oss, allt det där andra som vi tydligen valt bort...det känns knappt då det ju inte är viktigt..och ibland är det tillochmed svårt att komma på? 

Så nu är min fråga till dig vad har du valt??

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tant sigrid (ej registrerad)

Hej! Det är alltid härligt att läsa om folk som lyckas leva sina drömliv i en att vara miljonärer. Men jag har lagt märke till att det oftast är ensamma män som från början har en hyggligt god inkomst, ofta bra utbildning och är händiga som att kunna bygga etc. Eller så är man ett par med 2 inkomstkällor samt att mannen är händig. Men aldrig ser jag någon ensam medelålders kvinna som utan en viss ekonomisk trygghet kastar sig ut i ett alternativt liv. Hur gör vi lite äldre kvinnor som lever ensamma med låg inkomst o inte har någon "handyman". Jag som lever på lönebidrag och inte har några höga utgifter direkt. Ingen bil, sommarstuga,båt eller har råd att åka utomlands. Jag handlar mycket begagnat, syr ibland själv äter sällan ute, inga höga matkostnader , åker kollektivt och bor i hyresrätt. Jag har vare sig höga utgifter eller inkomster o det är väldigt svårt att lägga undan pengar. Det borde i så fall finnas en rådgivningsbyrå som kan gå igenom ens ekonomi och hjälpa en med nån slags kalkyl över vad som är möjligt samt förmedla kontakter. Som ensam äldre kvinna och med svårigheter med pappersexersicis o siffror är man i ett underläge. Vad säger du om Detta?

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tant Sigrid och tack för din kommentar,

I vårt fall så har vi varit priviligierade med relativt höga inkomster under vår yrkeskarriär vilket också beror åtminstone delvis på långa studier och hårt arbete men även ett viss mån av tur och att vara på rätt ställe vi rätt tidpunkt. (I vår familj är det ingen som är dirket händig men däremot så gillar frun att fixa så över tid så kanske jag får en "Handy woman" här hemma..man kan ju hoppas...)

Vad gäller frihet så är jag övertygad om att allra flesta som inte lever i absolut fattigdom kan bli mer fria utifrån sina egna förutsättningar. Det gäller att gräva där man står. Om jag förstår din situation rätt så har du låga men relativt pålitliga inkomster och du är ensamstående utan (små) barn? Det betyder ju att du har en viss frihet i den situationen som vi tillexempel inte har då vi får förhålla allt vi gör till familjen. Å andra sidan har vi frihet som du inte har i form av ett sparat kapital och möjligheterna som det innebär. 

Det du säger om en rådgivningsbyrå är inte helt dumt eftersom hela livet påverkas av eknomin att kunna gå till någon aktör och få oberoende råd. Kommunen brukar ha konsumetrådgivning men vad jag föråstår så hjälper de framförallt personer som är hårt skuldsatta och i kris...lite mer förebyggande arbete kanske skulle vara bra på det området.  

Det kan nog hända att du är i underläge på vissa områden men det är vi alla och det gäller istället som jag säger ovan att fokusera på sina styrkor och sen ta tag i det som krävs på andra områden....tyvärr kan man inte undvika viss pappersexisis och siffrorna styr (till del) våra liv oavsätt om vi vill eller inte.  

 

 

 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Tant Sigrid.
En kvinna som alltid fascinerat mig, i vad som faktiskt är möjligt. Även om jag själv inte är så extrem, är http://omedvetenellermedvetenkonsumtion.blogspot.se/?m=1

Hon skriver Inte så mycket längre men finns många gamla godbitar att ta del av!

Det finns inget som är rätt eller fel i denna livsfilosofi! Man gör det bästa möjliga med dom korten man fått i sitt liv!

Man börjar i någon del att göra sitt liv mer ekonomiskt effektivt och sedan går man bara vidare på den vägen. Den kan vara krokig och lång men många av oss fria har upplevt att den kan ta oss både längre och ta oss i mål snabbare än vad vi trodde var möjligt, när vi började vår resa!

Anonymous's picture
"Anna" (ej registrerad)

Hej! Har följt din blogg ett drygt år och den inspirerar mig oerhört! Tack för alla tankar du delger!

Idag kom jag att tänka på dig när jag läste det här: http://www.jaktjournalen.se/meningen-med-livet/

Det kändes som att "ditt tema" dök upp i en helt annan kontext och det kändes på något sätt lite hoppfullt att det inte bara är i ekonomikretsar som detta med frihet kommer på tal och tanken på att tid kan vara den största frihet vi har. För dig som nog inte är jägare(?) är kanske inte hela artikeln intressant, men kände att jag ändå ville visa den då den innehöll flera delar som jag kunde koppla till tankar som jag själv fått genom din blogg. Ett exempel:

"Mannen som satt på huk intill en av tallarna hade 20 000 kronor på kontot och en skuld till banken på en miljon, men kände sig ändå rik. På tid." 

Just detta verkar vara svårt att förstå för många. Hur kan man ha ett rikare liv när man som familj lever på "bara" 20000 kr i månaden? 

Sist, men inte minst, hoppas jag att du och Maribel fortsätter att vända upp och ner på världens alla förutfattade meningar och förväntningar, ni gör det så bra!!

Anonymous's picture
Kajsa (ej registrerad)

Hej

Åter ett tänkvärt inlägg.

Jag har  just gjort en omprioritering i mitt liv. Har sedan några år tillbaka "super sparat" med tanken på att bli ekonomiskt fri så fort som möjligt. Har haft en bra karriär och ett välavlönat jobb vilket gjort att jag sparat ihop en miljon i rena pengar ( räknar ej med övervärde i hus).

Men så kom vändpunkten då jag  denna sommar egentligen inte hade en enda dag ledigt. Aldrig var riktigt närvarande utan hela tiden svarade jag på mail telefon samt satt och  jobbat på nätterna. Då rann liksom bägaren över. 

Jag började fundera på om det var värt det. Var mitt arbete viktigast i livet? Om inte varför jobbar jag jämt?  Varför säger jag åt min dotter då hon vill leka: mamma ska bara göra klart liiite till. 

Är det värt 5 år till av detta liv för att bli fri? Eller kan jag vara fri nu redan?

Jag beslutade mig för att det viktigaste för mig var att känna att jag har tillräckligt med tid för mig och min familj. Så jag sa upp mig, och tog ett annat halvtidsjobb. ( ej chefsbefattning längre)

För mig räcker det just nu. Jag är inte helt fri. Men tillräckligt fri. Fri att kunna välja bort en hög lön. Då jag har pengar på banken och vet att jag med lätthet klarar mig på min deltidslön. Jag kommer dessutom fortfarande att kunna spara varje månad. 

Fri att välja att inte göra det som förväntas av mig utan att göra det jag vill göra. Fri att välja tiden med min dotter, tiden med mig själv. 

Redan en vecka efter jobbyte känner jag hur glad jag är ända in i själen. Att jag fattade detta beslut. Ett beslut så långt ifrån normen om hur man ska leva sitt liv. Men ett bealut som gett mig mitt liv tillbaka. 

Ett stort tack till er alla som skriver dessa inspirerande ekonomi bloggar som får sånna som mig att inse att sparande inte bara är för att köpa sig status utan för att köpa sig ett liv :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Kalle - perfekt tips, det var så långe sedan det skrevs något på den bloggen så jag hade glömt bort den lite, men den är ju jättebra och ett starkt exempel på att man kan bli fri även om man inte har starka ekonomiska förutsättningar. 

Anna - tack ska du ha för den länken, en jättetrevlig artikel. Jag fastnade för sättet den var skriven med kontrasten mellan kontoret och skogen och hur människor tenderar att göra allt så komplicerat. Jättekul också att du tycker att det vi gör är inspirerande och jag ska hälsa Maribel då blir hon glad. (du kan föja henne på instagram @enkelboning om du inte redan vet det så får du se lite vad hon håller på med) 

Kajsa - jättekul att höra om din förändring. Som du säger finns det många vägar till frihet och det är ju lättare att ta en chans som du nu gör om man först har stoppat undan lite pengar så det ena behöver inte utesluta det andra. Gillar formuleringen om att pengar kan köpa sig ett liv:-)

 

 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Där är den viktiga frågan: Vad har jag valt?

Familjen Fri, ni har fattat ert beslut och valt tiden och därmed anpassat ert liv efter det. De flesta väljer pengar och några väljer "produkt".  Ja för er del är det väl en kombination av produkt (ert liv) och tiden som just nu är det viktiga. Jag förundras över alla som ifrågasätter ert val. Det finns massor av människor som arbetar deltid, har låga kostnader (tex en låg hyra) och billiga fritidsintressen men som inte blir lika åtsatta som ni blir. Så fortsätt med ert liv, kanske att några av dessa "ifrågasättare" tröttnar och inser att de ska bekymra sig om sina egna liv istället.

Jag har valt och jag jobbar på att nå mitt mål. Jag har valt att minska på mina åtaganden i föreningslivet. Jag har nämligen tröttnat på att inte hinna göra saker med mina egna närmaste (familj och vänner) bara för att jag är upptagen med andras barn (och vuxna).

Jag har också valt att lägga pengar på att låta nån annan göra saker som jag själv inte tycker är roligt, eller som jag inte har kunskap om. Jag vet att i alla dessa ekonomibloggar så nämns det ofta hur mycket pengar man sparar på att göra saker själv, men det är till en viss gräns. Hur kul är det att lägga hela sommarsemestern på att måla om eller byta taket på huset? Eller att putsa fönster en hel helg? Ja, det finns massor av människor som älskar att göra sånt men jag har bestämt mig för att låta nån annan göra det. Då får jag tid att vara med min familj och göra det vi tycker är roligt. Till saken hör nog att jag är uppvuxen i ett renoveringsobjekt som aldrig blev klart. Mina föräldrar hade aldrig tid att följa med oss barn på några av våra aktiviteter vare sig det var en större tävling eller ett litet luciatåg för de skulle alltid hålla på med huset. 

 

Anonymous's picture
Nemi (ej registrerad)

Ideologiskt har jag gjort mitt val, jag vill bli ekonomiskt fri och jobbar på att komma dit. Dock är vägen dit lite oklar för tillfället. Jag är fn delägare i ett mindre bolag som genererar bra vinst+lön. Dock är det mycket jobb och långa dagar, något som går ut över mitt privatliv och min hälsa. Blir jag kvar i bolaget i 3 år till kommer jag att kunna dra mig tillbaka efter det. Samtidigt är jag rädd att jag kommer att gå in i väggen innan dess och dessutom tappa bort min familj på vägen.

Min affärspartner och jag har väldigt olika syn på hur mycket tid jobbet bör/får ta så jag vill helst inte ta upp detta med honom. Alternativet är alltså att kliva ur bolaget och köra eget istället. Jag är inte så orolig för att det inte skulle funka, dock skulle vinsten bli väsentligt lägre och avståndet till min ekonomiska frihet öka. (Och missförstå mig rätt, jag har all förståelse för att jag har I-landsproblem här.) Så precis som Kajsa ovan brottas jag med frågan: ekonomiskt frihet snabbt eller mer tid nu och ekonomisk frihet på sikt?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar