Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Varför jag (o)gillar investmentbolag...

Om en vän eller släkting skulle vilja komma igång med sitt sparande och börja investera så skulle jag troligen förslå "billiga indexfonder" och/eller investmentbolag. Det är ett bra sätt att få riskspridning till en låg kostnad samtidigt som det inte sätter så höga krav på den enskilde att förstå specifika verksamheter eller bolag. 

Samtidigt är jag långt ifrån övertygad för egen del av några olika anledningar

  1. Tycker det är roligt att förstå vad företagen sysslar med och i ett investmentbolag där man får 10-20-30 olika innehav är det svårt att hålla koll på alla dessa. 
  2. Det finns oftast några surdegar eller brancher/bolag som jag inte tror på...jag får så att säga några problembarn på köpet med de fina bolagen som jag egentligen vill köpa (detta kan ibland motiveras av substansrabatten)
  3. Bolagen kan över tid förändras utan att jag har inflytande över detta, de väljer att köpa in nya bolag, sälja andra och ökar i vissa existernade innehav etc. Detta kan sakta men säkert nästan omärkligt tillsammans med börsutvecklingen helt ändra balansen inom bolaget. Det är inte alls säkert att man 5 år senare har ens i närheten av det man från början köpte. Detta kan förstås ske även i rörelsedrivande bolag men är mer ovanligt och när det sker är det oftast väldigt tydligt. 

För närvarande har jag ett investmentbolag/privateequity i portföljen nämligen Ratos och har länge sneglat på att lägga till Industrivärden eller Investor. Ska inte sticka under stol med att dessa är de bolag som jag oftast känner mig mest osäker på...tycker det är mycket svårt att bedömma den sammanvägda marknadssituationen för de olika innehaven vilket gör att när aktierna går ner eller upp är det mycket svårare att avgöra om detta är den nyckfulla "Mr Market" eller om det är något i den verkliga underliggande marknaden vilket jag tycker är mycket lättare att bedömma i mina direktägda bolag. 

Vad tycker ni? I vilken utsträckning har ni investmentbolag i porföljen? Varför/Varför inte? 

Anonymous's picture
AktieNewbie (ej registrerad)

Jag har Kinnevik och Latour i portföljen, men tänker lite i samma banor som dig,  dom kan ju ändra innehav hur dom vill egentligen, så har funderat på att göra mig av med dom ju mer jag lär mig analyser, 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej AktieNewbie och tack för din kommentar. 

Speciellt när det gäller investmentbolag som har mestadels noterade innehav så kan man ju lätt resonera så att det är bättre att plocka de enskilda aktier (likt plockgodis) som man tror på snarare än att köpa en hel chokladask av mer eller mindre goda praliner...om du förstår min liknelse. 

Anonymous's picture
AktieNewbie (ej registrerad)

Ja så är det ju, det är väll det som gör Ratos och Investor intressanta isf, det som är bra med investmentbolag är ju riskspridningen om man vill ha ett fåtal aktier i portföljen, men har man ingen gräns kan man ju lika gärna köpa dom noterade bolagen och bara ha investmentbolag för onoterade. Vill man bara åt riskspridningen finns det ju fonder som spiltan aktiefond investmentbolag med låg avgift (just för riskspridningen) och tack för en bra blogg :) följer dig både här, Twitter och Shareville :)

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag har investmenbolag och gratis indexfonder och globala indexfonder med låg avgift. 

Jag tror inte jag har någon större chans att slå index efter avdrag för courtage och avgifter. Jag är heller inte villig att lägga den tid och energi som jag anser skulle behövas för att analysera enskilda bolag till den grad att jag blir "säker" på min investering och slå index.

Istället kör jag riskspridning med undantag för mer defensiva bolag som har bra "moat" som t.ex. fortum, ICA,. Jag kryddar med några få bolag jag tror på som HM, Fenix Outdoor, Walt Disney m.m.

Jag har flera olika investmenbolag bl.a. för att då får jag substansrabatt men också för att jag hoppas och tror att de sköter investeringarna bättre än mig. Jag tror t.ex. mer på Herr Lundbergs förmåga att allokera kapital än min egen förmåga.

Jag blir glad när jag ser att min portfölj går ner mindre än index i oroliga tider än jag blir ledsen över att den inte går bättre än index i glada tider. De senaste 5 åren har index gått upp med ca 100% och in portfölj gått upp med 117% så jag är nöjd med min strategi. Den ger mig också tid över till annat.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar. 

Tror att du beskriver exakt vad jag menar med att jag o(gillar) investmentbolag. De har absolut sin plats speciellt i portföljen hos något som vill vara "lagom aktiv" och det är väldigt bra. Jag gillar detta samtidigt som jag inte riktigt gillar att jag genom att köpa till exempel Investor som har många fina innehav också får med tillexempel Ericsson och Saab som jag inte är lika intressarad av. Det är som med allt annat här i världen det finns fördelar och nackdelar:-) 

Anonymous's picture
Ika (ej registrerad)

"Bolagen kan över tid förändras utan att jag har inflytande över detta, de väljer att köpa in nya bolag, sälja andra och ökar i vissa existernade innehav etc."

Att portföljen förändras med åren skulle enbart vara negativt om du anser dig vara en skickligare investerare än Lundberg, Wallenberg och Qviberg mm. De beslut dom tar gör dom ju enbart för att de anser att de gynnar företaget och dom själva då dom även är storägare.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Ika och tack för din kommentar, 

Tror att du missuppfattat vad jag menar, det jag menar är att man kan ha haft ett specifikt skäl att investera (till exempel exponering mot ett visst antal brancher) och att detta gradvis kan förändras i ett investmentbolag..och det kan ske ganska obemärkt med kursutveckling tillsammans med små köp och föräljningar. Så nej det är inte bara negativt men det är lite knepigt att följa ibland. Å nej jag tror inte att jag är en bättre investerare än dessa herrar...dock inte nödvändigtvis sämre heller...vi rör oss helt enkelt i helt olika univers med helt olika förutsättningar. 

 

Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Indutrade och XANO är  mina val i sektorn!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar