Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Varför spara 2 000 i månaden om man kan spara 20 000?

Efter att jag lyssnat på senaste avnittet av fondpoddden så skickade jag en gliring till Nicklas "Investeraren" Andersson via twitter och tyckte att han slirade lite på det här med sparkvoten och att det är viktigt att få ut budskapet att det faktiskt går att spara mycket om man vill...antingen för att bli rik...eller bli fri. 

Detta är ett känsligt ämne och direkt började twitter kommentarerna hagla "det går inte", "inte på normala inkomster"..."bra om man kan spara 10%" etc. Tyvärr blir inte diskussionerna på twitter speciellt mycket djupare än så så och dessutom urartar de direkt i pajkastning där "spararna" säger att du behöver inte köpa ny BMW varje år medan "spenderarna" säger...nähä nu ska inte barnen få äta och hålla på med sport...med andra ord stora överdrifter på alla håll. Därför tänkte jag skriva ett inlägg om hur jag tänker och varför jag tror att detta är viktigt.

När jag säger att nästan alla kan spara 50% så menar jag inte att de kan fortsätta att leva precis som idag och bara avstå från någon latte, förhandla om en försäkring och köpa veckans erbjudande på matbutiken. Nej jag pratar om att designa om livet så att det blir mindre löjligt ineffektivt.

Självklar ska man bosätta sig på en plats där inkomsten matchar boendekostnaden. Den som har ett låglöneyrke bör undersöka möjligheten att jobba på en mindre ort. Vanligen skiljer sig inte lönen så mycket men boendekostnaden är mycket lägre. Speciellt för yrkesgrupper inom vård, skola, omsorg där det är låga löner finns det också massor av arbetstillfällen också på mindre orter.  För den som har ett karriärjobb som kräver att man bor på en större ort är detta kanske inte möjligt men då matchar å andra sidan vanligen lönenivån detta och då blir det lite dyrare att bo men högre inkomster = bibehållen sparkvot. 

Sen bosätter man sig självklart så att man kan gå och/eller cykla till nästan alla aktiviteter inkusive jobb och fritid. Då kan man avstå från bil eller behålla och använda den ytterst sparsamt om man behöver den av andra skäl. Mat lagas hemma och äts inte ute. Man avstår från sommarstuga och dyra båtar. Helt onödigt eftersom man bor på en vacker plats så finns det massor att göra runt omkring..utlandsresor görs med fördel sällan men då är man borta länge...1-3 månader vilket gör att man kan leva mer som lokalbefolkningen vilket ökar upplevelsen och flygbiljetter och övriga kostnader kommer bara en gång trots längre tid hemifrån. Saker som köps (kläder, elektronik, möbler) köps sällan och med fördel begagnat. Allt används tills det är helt slut. Köp cyklar, skidor, skridskor med mera som kostar lite i inköp men som sedan förser familjen med fritidssysselsättning under lång tid...naturen är gratis! 

Eftersom man inte längre har en massa onödiga saker och dessutom har goda marginaler i ekonomin kan man dra ner på nästan alla försäkringar och dom som man ändå behåller där kan man höja självrisken radikalt eftersom det ändå är onödigt att blanda in försäkringsbolaget för småsaker. 

Med denna design av livet så kan de flesta spara 50% eller mer av sin inkomst. Vad menar jag då med de flesta. Jag utgår ifrån en familj med två normalinkomsttagarföräldrar (40 tkr netto tillsammans) och två barn. Jag vet att livet ovan går att leva med marginal på 20 tkr i månaden med utrymme både för fritidssyselsättningar och resor. Vi har levt på cirka 25 tusen i månaden under ett antal år med stort hus och två bilar mm då hade vi dock förmånen att dra in en bra bit över 60 tusen i månaden...så vi kunde kosta på oss att vara lite mer ineffektiva:-) 

Men måste alla spara 50%+? Nej det är inte min poäng utan min poäng är att bara vetskapen om vad som är möjligt skulle befria tanken. Kanske är det inte nödvändigt att jobba 40 timmar i veckan i 40 år? Kanske kan en förälder vara hemma med barnen...eller ännu hellre båda jobba halvtid? Kort sagt smita ur ekorrhjulet något som jag som en händelse hade en tema vecka kring här på bloggen förra månaden. Skulle man mot förmodan välja att inte börja leva mer sparsamt så tror jag ändå kunskapen om möjligheten ger större frihet, du har helt plötslig valt det liv du har. De dyra resorna, fritidssyselsättningarna, fina kläderna eller vad det nu kan vara som drar alla pengar har nu helt plötsligt  förvandlats från "livets nödtorft" till en obeskrivlig lyx. 

Vi lever ju för närvarande på cirka 20 tusen i månaden så jag vet ju att det är möjligt men vad tror ni är hindren? Varför skulle inte det gå?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
AktieFamiljen (ej registrerad)

Gällande sparkvot finns det så klart inget rätt eller fel. 

Varje familj kan och bör sätta konkreta mål med sitt sparande utifrån vad man vill uppnå och vad man kan tänka sig avstå ifrån för att nå målet. 

Mitt råd är att börja med att fundera på vad man vill uppnå om t ex 5 / 10 / 20 år. När det är förankrat så kan man fundera på vad man kan tänka sig att göra avkall på.

Kanske är rätt beslut att tokspara några år för att skörda frukterna senare eller så vill man leva gott här och nu – i så fall är det också rätt beslut. Jag tycker det viktigaste är att man tar ett aktivt beslut gällande sina mål i livet och sitt sparande. Då blir det bra!

AktieFamiljen.blogspot.com

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Aktiefamiljen och tack för er kommentar,

Helt korrekt självklart att detta måste vara upp till var och en. Grejen för mig är bara att så många verkar tro att det är omöjligt...och om man tror att det är omöjligt..så är det inget val. Jag vill ta bort de ekonomiska skygglapparna och visa för flera att sparande inte behöver vara till nästa sommarsemester eller "200 kronor till pension" utan att det kan vara något som förändrar livet. Om alla vet att det är så och har verktygslådan för att göra det om de vill så är det ju sedean upp till var och en hur man vill tillämpa detta på sitt eget liv. 

En gemensam långsiktig målsättning utöver att "överleva dagen" borde däremot vara ett måste i varje familj! 

Anonymous's picture
90-talisten (ej registrerad)

Det är i princip omöjligt att föra en vettig diskussion bland folk gällande att spara mycket, det är taggarna utåt direkt, jag tror man måste råka ut för en livskris av något slag för att vakna upp, vilket jag gjorde och nu i efterhand är "glad" för. Jag är snart 27 år gammal, frisk i övrigt som jag tänker ta tillvara på varje dag. Det som fick mig att vakna var 2 stycken nära döden upplevelser plus att en nära barndomskamrat avled i förtid. Allt detta under en mycket kort tidsperiod. Samtidigt hade jag en hög belastning på jobbet med tillhörande stress. Jag behöver nog inte ens förklara vad som hände med mig som människa.

Har idag en sparkvot på cirka 75% och i dagsläget skulle jag klara mig i cirka 6-7 år om jag sa upp mig imorgon och endast levde på min sparpengar utan hänsyn till avkastning eller inflation. Plussa på A-kassa och eventuella prylar som kan säljas av så klarar jag mig ännu längre. Bara den känslan är helt underbar, är inte lika orolig och nervös på jobbet som förut.

Tyvärr så verkar inte mina nära och kära fatta vad för åsikter jag dragit på mig så jobbar fortfarande i motvind, det ska köpas bilar var 3-5:e år, 2-3 utlandsresor om året, restaurangbesök osv. Jag tror inte längre på det som många uttalar, "Man måste ju få unna sig ibland"vilket egentligen betyder att man ska dricka vin varendaste dag, det är nästan så att jag kräks lite i mun varje gång jag hör det nu för tiden, man ökar bara sin aptit varje gång man faktiskt unnar sig, tillslut så är man aldrig nöjd.

Man måste lida lite också för att känna sig värd t.ex. den där ölen efter 3h hård cykling i motvind. Vattnet smakar också ljuvligt efter ett hårt träningspass.

Nuvarande personliga mål:

Bli självförsörjande på grönsaker sommarhalvåret i den mån det går.
Utveckla fritidsintressen som i sikt kan ersätta heltidsjobb när avkastningen är tillräckligt hög.
Njut av det lilla som finns tillgängligt.
Fördjupa nära relationer.
Maximal fysisk rörelse i vardagslivet, promenader, träning, cykling med klubbkamrater osv.

Den ultimata drömmen: Cykla jorden runt (Början nog med skandinavien...)

 

Tack för en bra blogg, följer dig och många andra, det började med att jag låg på sjukhussängen och hittade MMM för cirka 2 år sedan.

En blogg från min sida dyker nog upp på webben inom kort, har cirka 200 ämnen (många väldigt udda och provocerande) nedskrivna i anteckningsblocket som bara väntar på att tangenterna ska börja rassla, frågan är bara på vad bloggen ska heta...

 

Mvh

Anonymous's picture
Smålänningen (ej registrerad)

Hej!

Intressant ämne. Jag håller med om att det för de flesta är helt omöjligt att förstå hur man kan spara så mkt pengar, vi har grannar som har högre inkomster än vi och jag minns att han vid något tillfälle sa att " drömmen vore ju om man kunde lägga undan ett par tre tusen i månaden". I just detta fallet handlar det mest bara om att sluta shoppa. :-)

Jag tror det handlar mycket om att människor inte vill ge avkall på något för man jämför sig med andra. Om de åker utomlands måste vi, och om de byter bil borde vi oxå osv.

Det är nog först när man kan släppa det som man kan börja spara på allvar. 

även motivation och mål spelar in, jag tror de flesta inte ens tror att det är möljigt att spara sig till en tidigare pension eller vad det nu är man vill uppnå så man ger upp innan man ens försökt.

I vårt fall har vi valt en mellanväg. Vi toksparar inte nu, vi ligger på ca 50%. Vi hade ganska enkelt kunna öka sparandet kraftigt genom att jag börjar jobba heltid, (jobbar ca 80% idag) sen tränar våra två barn på ganska hög nivå i en kampsport i närmaste storstad ca 4ggr i veckan, det blir mycket bilresor där plus att det är tävlingar runt om i sverige ca 4-5 ggr per år. Där går ganska mycket pengar både till resor, terminsavgifter och utrustning osv. Detta är såklart dyrt men har blivit vår familjs "grej". Det är något som vi alla tycker är kul och gör tillsammans som familj.

Vi är absolut inte de som åker skidor eller skridskor, finns inte så mycket snö här oftast. :-)

Sen hyr vi en häst till dottern och mig, det kostar oss i snitt 1500kr per månad och vi har en sommarstuga som vi köpte för 4 år sedan, en väldigt enkel stuga som vi betalade mestadels kontant och vi har bara 8 km dit så det är inte så långa resor. Miott mål är att bo där när barnen är utflugna men som det är nu vill jag att vi alla har cykelavstånd till jobb och skola.

Alla dessa saker som jag tagit upp skulle göra att vi sparade mängder av pengar om vi slutade med. men vi väljer att lägga pengar på det nu. vi hamnar ändå strax under 20000kr i månadskostnader så vi har låga kostnader i övrigt.

Sen brukar vi tänka såhär: en kostnad in, en annan kostnad ut eller en ökning av inkomst så vi går plus minus noll.

T.ex när vi skaffade hästen gick jag upp lite i arbetstid så att vårt sparande blev intakt. 

Men bara vetskapen om att man faktiskt är ganska fri eftersom man utan problem skulle klara sig några år om vi slutar jobba i morgon gör ju att man inte känner sig låst till en arbetsgivare. Det är nog det som driver oss mest att spara, vi har inget fast mål uppsatt när vi ska sluta jobba. bara frihetskänslan att vi klarar oss gott på egen hand ett bra tag framöver är värt mycket.

 

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Det ÄR möjligt att spara mycket, även utan några direkta uppoffringar, känner jag. De senaste 3 åren har vi gått från en sparkvot på ca 15% till idag nästan 50%, och helt ärligt vet jag knappt vad vi gjort för att åstadkomma det. Jag känner aldrig att jag försakar något eller snålar, men jag är mer medveten kring vad jag lägger pengar på. Troligtvis är det många bäckar små som gjort resultat, att låta förändringen ta tid och rätt prioriteringar, dvs spara in på det som inte gör så stor skillnad och ha kvar det som är viktigt för en. Det som gjort störst ekonomisk skillnad är nog följande:

- Har inte längre bil, köpte ingen ny när den gamla gick sönder. Bor centralt i en stor stad så det finns ingen anledning, hyr när vi behöver genom Sunfleet som har parkering utanför vår dörr, så det är lika nära som när vi hade egen. Och vi slipper serva, reparera, byta däck...

- Sett över våra försäkringar och slopat olycksfall och inkomstförsäkring (och bilförsäkring). Har idag endast (billig) hemförsäkring och A-kassa.

- Sett över alla abbonemang, sagt upp onödiga och försökt hitta bästa pris på det vi vill ha eller behöver. Största besparingarna var att flytta mobilabbonemangen till Vimla, och ett telefonsamtal till ComHem gav oss halva priset på TV-abbonemanget.

- Går mer sällan på restaurang. Blev slentrian att gå ut och äta när vi var 2 vuxna med bra inkomster i en stor stad med roligt restaurangutbud. Men efter ett tag var det inte speciellt längre. Nu är vi däremot båda sjukt pepp på inbokat restaurangbesök nästa vecka på Alla hjärtans dag, på en av våra favoritrestauranger :)

Alla får leva precis som de vill, att spara är inget tvång. Men jag håller med om att det för de flesta är fullt möjligt. Anledningen till att många upplever att det inte går är väl snarare att de inte vill göra en förändring, eller inte har funderat igenom sina mål på kort och lång sikt och därför inte har motivation tillräckligt.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihopa och tack för era kommentarer som verkligen bekräftar att det går att spara mycket om man VILL! 

Problemet ur mitt perspektiv med den här "debatten" är att vi alltid hamnar i en diskussion där jag säger "alla kan"...och de som tycker annorlunda säger "men alla kanske inte vill" vilket i sig inte är ett motargument mot det första...att inte VILJA är inte samma som att inte KUNNA. 

Vad jag vill åstakomma med alla mina aktiviteter är att visa att detta alternativ finns vilket jag tror inte är speciellt tydligt för så många. Vi har fått lära oss och har exempel från föräldrar, lärare och vänner att man går i skolan i 15 år sen jobbar man i 40 år...och sen om man har tur så får man pension. Om man är slösaktig hamnar man hos kronofogden, om man är riktigt sparsam så kan man gå några år tidigare i pension...och/eller få "guldkant". Andra alternativ som att starta livsstilsföretag, spara sig fri tidigt i livet eller dyligt finns liksom inte på kartan...och hur ska man kunna hitta till något som inte finns på kartan...jo genom att vi ritar en ny karta!! 

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

Känner att det som är relevant är väl lägsta kostnaderna snarare än sparkvot. Känns ganska självklart.

Det finns en bottennivå i kostnader vilket säkert hamnar i närheten av belopp för existensminimum/gräns för fattigdom.

Så, min önskan är att man snarare hittar olika lägsta möjliga kostnader för olika typfall för att hjälpa till.. Vad är lägsta möjliga kostnadsnivå för: 

  • * singel i småstad i hyresrätt
  • * sambo i småstad i hyresrätt
  • * singel i storstad i bostadsrätt
  • * sambo i storstad i bostadsrätt
  • * singel i småstad i villa
  • * sambo i småstad i villa

osv..

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Olf och tack för din kommentar, 

Jag förstår vad du menar och visst kan det vara intressant. Jag kan dock bara utgå ifrån det jag själv känner till vilket för närvarande är gift par med tre barn, småstad i villa. Samtidigt så tycker jag att ditt resonemang utgår ifrån premissen att man inte har några val och min poäng är ju att en del av det ovan kan du välja. Om du är singel i bostadsrätt i storstad just nu så kan du bli sambo i villa i småstad senare eller tvärt om. Du kan gå från hyresrätt till bostadsrätt till villa och tillbaka beroende på vad som är tillgängligt och också vad som är bäst för din situation. Detta kan "bara hända" eller vara en del av en livsplan där man jobbar mot ett mål.  

Samtidigt vill jag ju säga att jag inser att det finns dem som inte kan spara några större summor (ensamstående föräldrar med låga inkomster) men dessa är inte majoritet och om alla andra utgår från detta som "norm" så lurar de sig själva på möjligheter som bör tas tillvara. 

 

 

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

hej fff,

Jo. Jag tror också att folk har onödiga utgifter som de tror de egentligen behöver. Men, jag tror det är enklare att argumentera utifrån fakta mot sådana argument.. Exempel:
"Men, min hyra är ju 7500 kr / mån, buhu", ja, men då har du valt det, det står ju svart-på-vitt på din orts lokala bostadsbolags hemsida att en hyra för en etta är 5´200 kr/mån, flytta dit vettja.

Och om någon har matkostnader på 7000/mån mot vad "lägsta nivå" visar sig vara 1500kr så kan man enkelt jämföra mot vad det är som sticker ut.

Konsumentverket har en pdf med kostnader: http://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/privatekonomi/ko...

Det kanske är något att använda som basargument samt ett sätt att se hur man själv ligger till.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Olf och tack för ännu en intressant kommentar, 

Jag tror verkligen att detta skulle kunna hjälpa mycket. Ett sätt jag försöker råda bot på att jag egentligen bara har ett eget perspektiv och kan jämföra utifrån det är att både försöka jämföra med en "vanlig" familj. Men också att bjuda in gästbloggare så om du skulle vilja skriva något hör gärna av dig. Förutsatt att det passar med bloggens tema så tycker jag att det är super roligt att ha gäster.  Skicka ett mail till frivid42@outlook.com om du är intresserad (gäller alla andra läsare också) 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar