Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Veckans lästips - Bygg en förmögenhet!

Jag har fått den stora förmånen att läsa ett förhandsex av Joel Bladh's nya bok "bygg en förmögenhet" (Joel har även en nystartad blogg med samma namn). Det är en bok lämpad för den som just börjar sin resa mot att ta större makt över sin ekonomi och kanske i förlängningen bli ekonomiskt fri. Det är en omfattande guide till olika besparingar samt olika investeringsskolor och pensionssystem. Kort sagt en grundling men ändå lätttigänglig genomgång av de viktigaste aspekterna av våra ekonomiska liv. 

Boken tar både större grepp kring varför vi arbetar (så mycket) och hur det kommer sig att vi är så oförsiktiga med de pengar som vi byter vår livstid emot. Något som jag uppskattar är den generalla genomgången i varje kapitel och sen korta sammanfattningar kring vilka beslut Joel och hans familj har tagit och hur de har gått till väga "hur gjorde vi". 

Några saker som jag skulle vilja lägga till som inte framgår uttalat i boken är: 

  • Målsättningar ska enligt mig utformas på ett sätt så att de kan både under och överträffas på så sätt vidmakthåller man inspirationen att fortsätta kämpa..många är dem som satt för höga/låga mål och mist motivationen därför att målen antingen aldrig uppnås eller också uppnås utan minsta kamp. 
  • För finansiella mål kan det vara vettigt att mäta ett rullande medelvärde över en längre period för att se att man har en positiv trend men inte se en enskild dålig månad som ett nederlag. 
  • För dem som har lån så finns det sannolikt inget bättre lågrisksparande än att amortera. Vissa investeringsteorier förespråkar att man ska ha en viss del i obligationer/räntebärande men det anser inte jag kan rekomenderas till någon som fortfarande är belånad. Då är det bättre med vanligt konto för de pengar som man vill ha tillgängliga och aktier för den delen som man vill ha lite högre avkastning på. 

 

Något som jag också funderar på när jag läser den här boken är behovet av oberoende ekonomiska rådgivare/coacher i Sverige utan koppling till fondbolag eller banker. Idag är de så kallade rådgivarna anställda hos ett bolag som självklart vill tjäna pengar och sälja sina produkter och tjänster. Alla är inte super intresserade av pengar men kanske skulle kunna hjälpas av att kunna prata med en coach eller liknande som inte har någon annan uppgift än att hjälpa personen att förbättra sin ekonomiska situation. Som kan tipsa om besparingar och föreslå produkter helt utan vinning annat än tiden som kunden betalar för? Detta finns in många andra länder varför inte i Sverige?

Detta är en bok som jag helhjärtat skulle rekomendera till personer som börjar vilja ta ett grepp om sin ekonomi. Tror även att många som är duktiga inom ett enskilt område (sparsamhet, investeringar, pension) skulle ha nytta av att läsa den här boken då den ger en helhetsbild. Min bild är att många är väldigt pålästa men många gånger lite smala i sin privatekonomiska kunskap och denna bok skulle även kunna råda bot på det!  Så köp gärna boken, den är väl värd en läsning eller ännu hellre testa om ditt lokala bibliotek är intresserad av att köpa in den, på det viset kan ännu fler få läsa och ta del av denna efter dig!

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
http://startaom... (ej registrerad)

Låter som en bra bok för mig! Tack för tipset! Jag ska genast ringa bibblan=)

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

jag skulle älska att ha en coach. Det finns gratis på kommuen men väntetiden var närmare 5 månader! Och tydligen är det inget att ha ändå säger alla.  Så det vore underbart att ha någon som coachar och stöttar och ger inspiration. Men å andra sidan finns alla dessa fantastiska bloggar. 

Anonymous's picture
Blivande mamma (ej registrerad)

Hej! Jag är relativt ny på din blogg, har läst bakåt i arkivet och måste säga att jag tycker att den är oerhört bra och inspirerande! 

Jag har några funderingar gällande amortering som du tar upp här. Vi är två personer i hushållet (och snart får vi en bebis), båda har bra inkomster, och de senaste åren har vi sparat 15.000 kronor i månaden, för att vi vill kunna renovera köket, samt resa och göra annat trevligt. Nu har vi runt 500.000 kronor på våra vanliga bankkonton, och köksrenoveringen beräknas kosta 200.000, men vi tar höjd på 250.000 för att vara på den säkra sidan. Till saken hör att lägenheten väntas öka i värde med ca 500.000 kronor efter renoveringen, då det innebär att den blir en 3:a istället för en 2:a. Vi har även amorterat ganska bra på bolånet, och har en belåningsgrad på omkring 60 %. 

Min fundering gäller vad vi bäst bör göra med de resterande 250.000 kronorna som blir över efter renoveringen. Jag skulle gärna klumpamortera på bolånen med en del av det återstående beloppet på sparkontot, men jag har svårt att landa i hur stor den summan skulle vara. Fortsättningsvis, efter att barnet kommit och jag börjat med föräldrapeng, har jag räknat ut att vi istället för 15.000 kronor har 9.000 kronor i marginal varje månad som kan användas till sparande, höja amorteringen på lånen, eller något annat. 

Hur stor buffert anser du att man behöver ha tryggad på det vanliga bankkontot? Amortering är ju som du beskriver ovan en trygg sparform, och samtidigt är det kanske inte självklart att man snabbt kan omvandla pengarna till likvida medel om något skulle inträffa (risk med att vi behöver ta ett nytt lån om vi amorterar för mycket). En tredje sak är ju att vi även är nyfikna på aktier, så kanske ett försiktigt aktiesparande för att lära oss hur aktiemarknaden fungerar kanske inte heller vore fel? Åtminstone med en liten del av sparmarginalen? 

Hojta gärna till om du har tips kring hur vi kan tänka, eller kanske länka om du har några bra inlägg som handlar om detta. Håller helt med om att oberoende ekonomiska rådgivare vore topp! 

Tack för en bra blogg och ha en fin onsdag!

MVH Blivande Mamman

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej alla tre och tack för era kommentarer. Det här är en väldigt bra bok som jag skulle rekomendera de flesta att läsa. Även om man tror sig kunna ekonomi så kan man snappa upp nya tips. 

Blivande Mamman - Vad gäller amortering kontra investeringar så tycker jag att det kan vara relevant att göra lite av varje men jag föredrar månadsvisa insättningar för investeringar eftersom man då inte riskerar att gå in med för stora pengar på vad som senare visar sig vara en börstopp. Därför kan det vara intressant att amortera när man har en störe klumpsumma och sen spara månadsvis i aktier...men det är bara en tanke och det är mer en fråga om känslomässiga argument än matematik...om du vill ha mer tips kring er situation får du gärna skicka ett mail till mig på frivid42@outlook.com så kan jag kanske ge ett mer detaljerat svar via mail. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar