Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Veckans lästips - Leva och låta dö!

Den här veckan har jag läst "Leva och låta dö" av den duktige liberale författaren och debattören Johan Norberg. Jag har tidigare läst flera av hans andra böcker och tycker att han skriver på ett lättillgängligt sätt och har en lagom akademiskt ton. 

I den här boken driver han tesen att ny teknik gör att vi kan åstakomma mycket mer än någonsin i historen då vi bildligen slår våra kloka huvuden ihop via sociala nätverk. Detta kan röra allt från schackspelare som är duktigare än någonsin tidigare till nya näringsverksamheter eller forskning. Genom att stå på varandras axlar kan vi nå högre än någonsin tidigare. Även boken i sig är ett exempel på det "nya" då den har crowdfundats. 

Samtidigt framhåller författaren riskerna med att etablerade företag, politiska institutioner, lagstiftning etc motverkar denna utveckling. Vi skyddar gamla bolag mot nya uppstickare genom att införa mycket komplex lagstiftning och byråkrati. Detta har de stora företagen länge varit emot men nu är det ironiskt nog kanske vad som håller de gamla jättarna vid liv. Vi ser hur banker har blivit "systemkritiska" och därmed inte får gå i konkurs (undrar vad som hänt med Nordea efter den senaste tidens avslöjanden om det var en liten bank?). I den mindre skalan ser vi småjordbrukare som vill sälja sina egna produkter på gården men som stoppas av allt för omfattande reglering som istället gynnar "köttfabrikerna".  Eller samåkningstjänster som stängs ner för att de konkurrerar med traditionella transportföretag. 

Detta är en intressant bok, den är utvecklingspositiv vilket jag gillar, om jag måste välja mellan att vara optimist och pesimist så väljer jag allid det föregående. Något som jag däremot inte tycker att boken besvarar är hur människan ska överleva i denna snabba förändring. Vi önskar alltid att människan är så förändringsbenägen men man ser samtidigt hur jobbigt de flesta tycker att förändring är...och framförallt förändring som inte är odelat positiv. Hur ska människor överleva under processen från anställda i storföretag till enmansentreprenörer i nätverk? Vad händer med dem som funkar utmärkt i de nuvarande strukturerna men som inte alls finner sig i det nya? 

Det är ju aldrig möjligt att stå emot en förändring, den kommer och det enda som är möjligt är att fördröja den och då blir kanske chocken ännu större den dagen den är ett faktum. Möjligen får vi bara leva med smärtan men det skulle vara intressant att fundera på om ledare skulle kunna coacha befolkningen igenom förändringen om man slutade försöka motverka och förneka den? Kanske ämne för en annan bok?

Den här boken var dock väldigt läsvärt och jag rekomenderar dig varmt att låna den på närmste bibliotek, om de inte har den kan de säkert beställa. 

Har ni läst boken? Vad tyckte ni? Har ni tips på annat som är läsvärt inom samma  område? 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar