Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Veckans Lästips! - Världens bästa blogginlägg?

De två skribenter som mest påverkat min syn på ekonomi och på tidig pension är Jakob Lund Fisker (författare till boken och bloggen Early Retirement Extreme som jag rekomenderat tidigare) och Mr Money Mustache (mrmoneymustache.com). Av dessa två är det Jakob forskaren och filosofen som skriver ganska komplicerat med en akademisk ton. Medan MMM skriver mer lättsamt och skämtsamt. Möjligen är MMM  lättare att relatera till för många eftersom han hela tiden haft familj, bott i hus och äger bil det vill säga lever ett liv mer likt den vanliga västerländska medelklassen. 

Det som är gemensamt för båda två är att de bevisar att det går att leva ett spännande, roligt och aktivt liv utan att det behöver kosta en massa pengar. De har även på ett effektivt sätt kunnat  peka på en del av det som är konstigt i vår tid. Hur vi ser på konsumtion och hur vi människor nästan verkar anstränga oss för att vara maximalt ineffekiva i vår använding av pengar. 

MMM har skrivit massor av intressanta, läsvärda och roliga inlägg men det som jag ständigt återkommer till och som mest påverkat min syn på pengar och möjligheter kopplade till dem är "The shockingly simple math behind early retirement" . Inläget är en genomgång över hur viktigt "sparandegraden (eng savingsrate) är för möjligheten att gå i tidig pension. Nedan ett exempel plockat från inlägget med någon som sparar 64% av inkomsten och som då behöver jobba i nästan 11 år innan friheten är möjlig. 

years_to_retirement

Working years vs. Savings Rate (screenshot from networthify.com)

 

För vissa kan detta verka som fullkomligt hokus pokus, pension handlar väl bara om ålder...just nu går vi vid 65 och i framtiden vid 75 om politikerna för bestämma. Värt att betänka då är att vi i vårt nuvarande pensionssystem sätter undan cirka 16-20% av inkomsterna som en genomsnitt. Det skulle enligt ovan motsvara 37-41 yrkesverksamma år = att en "vanlig svensk" förväntas börja jobba vid 25 år och sedan jobba fram till mellan 62-66 år. Vilket är väldigt nära sanningen. På precis samma sätt fungerar det om man sparar mer.

Den multiplikativa effekten av att kunna leva på mindre, lägga undan mer och avkastningen på det kapital som investeras gör att högre sparandegrad har en enorm påverkan på antalet år man måste jobba. Tror inte så många funderar på detta men skulle tänka mig att de flesta intuitivt skulle svara att om man ökar sitt sparande från 40% av inkomsten till 80% av inkomsten så skulle tiden till pension halveras men istället går den från 22 år till knappt 6 år. Detta blogginlägg öppnade min ögon för denna enorma effekt och fick oss att lägga in många extra växlar i sparandet. 

Kort sagt jag rekomenderar verkligen att ni läser detta inlägg av MMM! 

Vad tycker ni är MMM´s inlägg världens bästa på ämnet eller finns det något annat som kan konkurrera? 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
G (ej registrerad)

Trist att man inte kan lägga på ökat sparande som produkt av en högre lön, borde rimligen gå ännu snabbare med det inräknat!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej G och tack för din kommentar. Jo det finns många aspekter som man kan fundera på som högre lön över tid och även om man kan trimma sparsamhetsmusklerna och öka sparandegraden stegvis över tid. Tanken med detta verktyg (som jag uppfattar det) är dock att kunna göra en snabb jämförelse mellan två nivåer av sparandegrad..."vad händer om jag går från 40 till 70% på ett enkelt sätt utan att blanda in för många variabler. 

Anonymous's picture
D (ej registrerad)

Håller med om att det är ett lysande blogginlägg som på ett enkelt sätt belyser vikten av sparandegraden och hur man skall se på den. 

Att uppskatta sina årliga kostnader är ju alltid en utmaning. :) Dessa går ju att dela in i nuvarande och framtida årliga kostnader. Nuvarande är det kostnader som vi har i hushåller just nu, vilket farbror fri är väldigt bra på att beräkna och analysera. Men hur hanterar ni era framtida kostnader? Våra livsituationer förändras ju. 

Hur hanterar ni t.ex utlägg för barnen? T.ex framtida intressen, idrottssatsningar. (Finns betydligt fler exempel med det var det jag kom på just nu.)

Själv har jag i förhållande till er, eget hushåll, inga barn, hyreslägenhet.

Hur hanterar man detta på ett bra sätt? Kanske att man får uppdatera sin early-retirement-kalkyl när livets kostnader/möjligheter ser annorlunda ut.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej D och tack för din kommentar. Absolut en bra fundering och det finns nog inget exakt svar men min känsla är så här..vi lever just nu med tre ganska små barn bekvämt på cirka 20 000 i månaden (något äver just nu när frun jobbar men dessa kostnader är direkt relaterade till arbetspendling och kläder mm). Generellt handlar det om att prioritera hårt och om en kostnad drar iväg så får något annat stå tillbaka. Över tid så tror jag att kostnaderna kommer gå upp något när barnen blir äldre och sen åter gå ner när de blir så gamla att de flyttar hemifrån generellt så tror jag att 20 000 nivån som vi ligger på nu är ett bra snitt att räkna på även om enskilda år kan avvika signifikant. 

Sen är det ju helt klart omöjligt att helt förutse alla livets svängningar och därför har vi byggt in en del säkerhetsnivåer i vår kalkyl, både då vi vet att vi under perioder kan leva mycket billigar än vi gör idag men också på inkomstsidan där vi har en del intressen som kan tänkas ge lite inkomst om vi så vill. Kalkylen bygger ju på att vi inte har ett öre mer inkomst efter det att frun har slutat jobba men det är inte särskilt sannolikt att det blir noll även om vi inte aktivt söker efter inkomstbringande arbetsuppgifter. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar