Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vi är i mål - avbryter Super Spar Spurten!

I våras så inledde vi en utmaning som vi kallade Super Spar Spurt och som gick ut på att vi skulle uppnå vårt "sista" mål på vägen mot frihet för oss båda. Vilket handlade om att ha 2,5 miljoner i aktier och kontanter (vilket vi kallar fritt eget kapital). 

Eftersom vi alltid har prioriterat att bli fria framför att bli rika så har vi ju prioriterat att bli fria så snart som möjligt istället för att lägga upp en större pengahög. Det betyder att när vi märkte att vi kom bättre ut de senaste åren så har vi kortat vägen till vi slutar. Det innebar också att vi såg att det var på gränsen om vi skulle få ihop 2,5 miljoner i tillgängligt kapital fram till det att vi båda är fria Nu har vi dock säkrat detta med råge då vi haft lägre kostnader, högre inkomster och bättre avkastning än beräknat därför kommer vi nu att avbryta Super Spar Spurten. 

En annan anledning till att vi avbryter super sparandet är att det nu när vi blivit mer officiella med våra identiteter och när nya personer kommer i kontakt med oss (inte de inbitna läsarna) så verkar det som att man hänger upp sig lite på det här "super sparandet" eller snålandet som vissa skulle kalla det. Då är det ett mycket bättre exempel att vi lever på vår vanliga bekvämt sparsamma nivå och visar att det är enkelt och njutbart att leva ett liv som är mindre slösaktigt och mer fritt utan att ta ut de där sista kronorna ur budgeten som faktiskt är lite jobbiga. Det blir då fel exempel för det är ju det smarta effektiva livet vi vill propagera för inte snållivet. 

Super Spar Spurten varade dock i 4 1/2 månad under våren och resultatet var att vi uppskattningsvis sparade 7000 kr extra i månaden vilket blir drygt 30 000 kr över den perioden vilket inte är helt försumbara pengar och faktiskt så mycket som vi trodde att vi skulle kunna göra under hela första halvåret...så jag ger oss ändå godkänt.   

Så här ser balansräkningen ut nu:

Nu kör vi vidare på vår vanliga smarta effektiva budget framöver! 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Tjusig sammanställning!

Får man fråga hur du ändrar punkterna till cirklar? Tilltalar ögat mer än gamla kantiga kuber. Jag antar du gjort detta i excel?

Anonymous's picture
AktieFamiljen (ej registrerad)

Grymt jobbat. Jag hoppas fler läser era inlägg och reflekterar över vad som är viktigt i livet. Precis som du skriver så kan man leva smart utan att behöva definiera det som snålhet.

Ska bli kul att fortsätta följa er resa.

/aktiefamiljen.blogspot.se

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer,

Gurra - jag använder google docs (men det funkar ungefär på samma sätt i excel. Markera datan och välj diagramtyp "cirkel" och häpp! 

AktieFamiljen - tror att bloggen och allt annat vi gör kommer bli mer filosofiskt framöver och fokusera lite mer på hur vi (och andra) kan finna mer frihet via enkelhet. Lite mindre navelskådnining kring vår egen ekonomi även om vissa uppskattar det så det kommer nog oxå:-)

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Att leva i små samhällen har både sina plus och minus.
Det är lite som att gå i ett minfält!

Anonymous's picture
BörsSvensson (ej registrerad)

Grattis! Och lagom till sommaren dessutom!

Jag sammanställer själv på ett liknande sätt, jag är bara nyfiken på varför du inte har med inkomstpensionen alls. Även om det inte är dina pengar på samma sätt som tjänstepensionen och PPM så är det ju ändå kapital du tjänat in och det kommer generera pension till dig senare i livet.

Ekonomitankar's picture
13
30
0
0
Ekonomitankar

Bra balansräkning! Det viktiga för mig är dock det fria egna kapitalet, eftersom vårt höga övervärde i huset inte ger något kassaflöde.

Tack för inspiration, i helgen gjorde jag inte matbeställning online utan granskade noga Willys erbjudanden och masade mig iväg. 

Tänker att när jag går ner i tid så kommer jag ha mer tid för min trädgård, och förhoppningsvis minskar då vårt matkonto lite med egenodlade grönsaker istället.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kalle - visst kan det finnas både för och nackdelar med att leva i ett litet samhälle  men jag är osäker på vad du menar i detta fall?

BörsSvensson - ja det var ju planen och bli klar nu men det såg i vintras ut som om det var på gränsen. Nu är vi dock där. Jag har valt att se inkomstpensionen som en "säkerhetsmarginal" i min kalkyl. Jag tror absolut att vi får något men räkar det inte som ett kapital. Om du för att jämföra med dina siffror ändå vill ha uppgiften så har vi tillsammans (ganska jämt fördelat mellan oss) 2 ytterligare miljoner i inkomstpension enligt senaste beskedet. 

Ekonomitankar - precis så. Vi räknar med vårt hus men det var viktigt för oss att uppnå en viss nivå på fritt eget kapital. Att inte alls ta med hus och pension blir för konservativt men det är viktigt att ha tillräckligt med tillgängligt kapital. 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Grattis till målgången!

Tänkte själv göra en liknande sammanställning (åt mig själv). Jag håller med Ekonomitankar, jag kan/vill inte lägga in husvärdet eftersom det inte räknas förrän vi säljer och säljer vi så är det för att skaffa något annat, för man måste ju bo nånstans (även om det skulle vara på andra sidan jorden).

Som jag förstår det så har ni bara aktier i ert "fritt eget kapital", inga fonder? Jag har ganska mycket gamla fonder som tickar på (i en depå dessutom). mitt dilemma är 1. Ska jag flytta fonderna till en ISK, dvs sälja nu och skatta vinsten. 2. ska jag sälja fonderna och skaffa aktier istället. 3. ska jag bara låta dem vara

Bara jag kan bestämma vad som är rätt för mig och beslutsångesten är stor. Men jag kommer att ta tag i det nån gång. Troligtvis i år.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och tack för din kommentar, 

Jag tycker att man bör ta med huset och de delar av pensionen som man själv förvaltar i beräkningen. Sen kan man besluta för egen del att man dessutom vill ha ett visst belopp i fritt kapital. Pensionen kommer ju trots allt bli tillgänglig en dag och huset går att realiser antingen via föräljning eller uthyrning när behovet av boende förändras. Kapitalet som ni idag binder i boende levererar värde i form av billigt boende idag, i framtiden kan det leverera kapital om ni väljer att sälja och hyra istället eller en hyresintäkt....så min poäng är allt är kapital men allt kapital är inte skapat lika. 

Vad gäller våra aktier så är det 100% i ISK/KF och bara aktier och så har vi cirka 2 årsutgifter kontant.  

Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

Bra snålat, grattis!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar