Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vi gav bort bilen - vilken lycka!

Sedan vi flyttade förra sommaren så har det gnagt i mig att vi har två bilar på uppfarten medan vi egentligen bara hade nytta av en. Visst rullade bil nummer två några få mil då och då men egentligen så klarar vi utan den. 

Den äldre av bilarna (som vi nu har givit bort) var sedan länge avskriven och närmade sig 12 år och 24 000 mil varav 10 år och 18 000 mil i vår ägo. Dock fungerade den och den var mycket bränslesnål varför vi inte riktigt fick ändan ur vagnen och sålde den. Men även en bil som fungerar bra och är pålitlig innebär en belastning om man inte har så mycket nytta av den så även i detta fall. Det var snart  dags för en större service och man vet ju också att bilar kan gå från fullt fungerande till fullständiga vrak över natt om det vill sig illa. Detta får man bara acceptera om man behöver en bil men om man kan klara sig utan är det en onödig stress och risk. Därför blev jag så glad när vi hittade en lösning.

En släkting behövde en bil då hennes hade blivit utdömd vid senaste besiktningen (reparationer behövdes som kostade flerfaldigt mot vad bilen var värd och körförbudet inföll typ omedelbart). Vi kom därför överens om att hon fick ta över vår bil mot att hon betalade oss merkostnaden för att pendla i den andra bilen fram till sommaren. Bränsle, service och försäkringskostnader går upp något vilket motsvarar en utgift på 5 000 kr. Vi ser det som om vi gav bort bilen men att vi får ersättning för våra merkostnader under 5 månader i vår med 1 000 kronor i månaden.

Det viktigaste dock är att både mottagaren och  vi är så nöjda, vilket supergrej, att kunna hjälpa någon som bor så till att bil är nödvändigt och samtidigt för oss att inte bara slippa bilen men även slippa processen med att sälja, diskutera pris etc. Få bära ut de extra däcken ur garaget och få mer plats. Kort sagt en befrielse på alla sätt. 

Har du nyligen gjort dig av med något på ett vis du varit mycket nöjd med? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Sukram (ej registrerad)

Släkting fick bilen och ni fick en summa pengar = gav bort bilen?

Nej, clickbait rubrik och missvisande. Hade ni varit riktigt schyssta hade ni bara gett bort bilen utan motkrav, som du säger själv "bilar kan gå från fullt fungerande till fullständiga vrak över natt om det vill sig illa." Ni krängde bilen till släktingen för 5000 kr, punkt.

Hoppas den håller länge så det blev en bra affär för släktingen.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sukram och tack för din kommentar, 

Nja jag antar att man kan se det på olika sätt. Bilens marknadsvärde var cirka 15-20 tusen men vi hade någon i vår närhet som behövde den. Att ge bort bilen skulle innabar en merkostnad för oss under de kommande månaderna vilket  vår släkting ville täcka...

Det kommer med största sannolikhet bli en mycket bra bilaffär för släktingen då hon fick bilen till en bråkdel av marknadsvärdet (även om du vill se det som en försäljning) de kommande servicar som hade kostat oss multum att fixa är något som de har kompetens och möjlighet att fixa själva. Som jag ser det är detta en stor win-win för alla inblandade...

Det är också stor skillnad att ta risken för haveri på en bil som man faktiskt behöver jämfört med att ha den risken stående på uppfarten....därför är situationen för oss och den som tog över bilen helt annorlunda. 

 

Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Försöker att bli av med mitt heroinberoende, ja jösses

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Robert och tack för din kommentar, 

Lycka till...i ditt fall skulle jag dock inte rekomendera att du ger bort det till en släkting:-) 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Var på återvinningstationen två gånger i helgen. Med fullt släp! Vissa av sakerna som åkte har kommenterats med "men den där kan ni ju inte slänga, nån vill säkert ha den". Vi HAR försökt skänka bort en del av dessa saker, men ingen är intresserad (särskilt inte de med kommentarerna). Att sälja på blocket tar för mycket tid (fotografera, nån ska ringa, vänta på att nån som sagt sig vilja ha prylen EVENTUELLT kommer och hämtar...). Bara gammalt, men inget antikt.

Fick låna släpet. Fick mycket hjälp av några närstående. Vi jobbade effektivt några timmar. Trasiga, otympliga, obrukbara saker som bara är skräpiga och i vägen är nu borta. Känns bra. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och tack för din kommentar, 

Visst är det härligt att rensa! 

Vi rensade otoligt mycket saker i somras. 2 lass till återvinningen och 1 lass sålt till en loppis och 1 lass till välgörenhetsloppis före flytten. Sen ett 3 lass till återvinningen efter flytten kompleterat med 1 lass som vi själva sålde på loppis och 2 lass som gick till välgärenhet.  Så väldigt skönt att resna så mycket sen är det nog någon enstaka sak som vi kan ångra men jämför det med de hudratals saker som vi blev av med så var det en övervägande positiv upplevelse. . 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar