Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vi hade visst missat 850 000 kr?!

Som jag berättat i några tidigare inlägg så försöker jag gå igenom pensionen ordentligt. Tidigare har jag fokuserat på att slänga in pengar via löneväxling och inte göra allt för dåliga val. Mina investeringstankar har dock fokuserat på de pengar som jag har på ISK/KF och i IPS som jag själv kan förfoga över och som man kan följa på shareville.

Döm om min förvåning när jag upptäkte ett litet oskyldigt belopp längst upp på sidan (hos minpension.se) ("belopp per månad livsvarigt från 65 år(cirka 2 600 kr)). Kollade efter hos frun och där var motsvarande belopp 700 kr. När jag började tänka efter kommer jag nu ihåg att hos min första arbetsgivare fick insättningar till den förmånsbestämda ITP2-planen...hade jag nästan glömt. Frun får fortfarande insättningar till denna...tydligen...hade sämre koll på detta än jag trodde.  

Vad innebär nu detta och vad är värdet på det jo för att räkna fram ett värde så får man ta månadsbeloppet multiplicera med tolv månader och sedan multiplicera med livstidsantagandet hos pensionsbolaget (i Alectas fall 21,5 år efter 65). Värdet är alltså 2600 * 12 * 21,5 = ca 670 000 kr för mig och 700 * 12 * 21,5 = ca 180 000 för frun...alltså totalt 850 000 som vi har glömt bort.

Detta stärker mig i min tro att pensionen inte är något som helst problem för oss utan det som är viktigt för oss är att bevara och förvalta vårt "fria" egna kapital så det räcker och blir över fram till pensionen blir tillgänglig. Pinsamt egentligen att jag som är ekonom och intresserada av detta ändå inte riktigt förstått detta belopp..visar hur mycket det finns att göra kring pensioner i stort. Samtidigt stärker detta mig i min tes att när man har generellt god koll på sin ekonomi, är på bollen och har goda marginaler så är nästan alla ekonomiska överaskningar positiva! 

Hur som helst gör denna lilla upptäkt att det är ännu roligare att nu fortsätta äventyren i pensionsdjungeln! 

Anonymous's picture
Björn (ej registrerad)

Hej Farbror Fri.

Va bra att ni har lite mer pengar än vad du trott. Fast jag måste påpeka att du kanske räknar lite väl positivt. Ni har inte 850k idag utan detta är vad ni kommer att ha om 25 år när ni normalt skulle gå i pension (förutsatt att inga mer premier betalas in). Alltså i summorna som redovisas på Alecta så är förväntad  avkastning fram till 65års ålder redan inräknad.

Om jag har förstått ITP2 rätt så kan du räkna ut hur mycket din arbetsgivare betalat in där med 4,5% på lön upp till 7,5IBB och sen 30% på högre lön.

När jag räknar enligt ovanstående så har min arbetsgivare betalat in ca 600ksek och om jag räknar enligt din modell så blir det ca 1.1miljon. Så ett ganska stort glapp därimellan.

Sen är ITP2 nästan omöjlig att reda ut för den baseras egentligen inte på inbetalt belopp. Istället är det så att det som utbetalas i pension så småningom ska vara en del av din slutlön. Så om du har haft en låg lön i säg 25 år med följande låga inbetalningar till ITP2 men sen har en hög lön de sista 5 innan du går i pension så baseras din ITP pension bara på lönen de sista åren oavsett hur mycket som betalats in under ditt arbetsliv.

Ska tillägga att allt jag skriver ovan är vad jag har kommit fram till själv genom att försöka läsa på diverse hemsidor. Är det någon som har annan info vänligen rätta mig då.

För övrigt vill jag tacka för en oerhört inspirerande blogg. Ser alltid fram emot o läsa dina inlägg.

MVH Björn

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Björn och tack för din kommentar,

Vad jag tror att du egentligen säger är att pensionen i ITP2 är värd vad jag räknat fram men att detta belopp måste inflationsjusteras tillbaka till dagens datum? Om jag ska vara ärlig vet jag inte om det stämmer. Jag slutade nämligen att sätta in pengar till ITP2 i början av 2012 när jag blev såkallat "10 taggare" och sedan dess (om jag tittar på gamla besked) så verkar beloppet ha ökat med 3,5% vilket jag trodde var någon form av inflationsjustering (inflationen har ju varit låg de senaste åren) men jag vet inte utan försöker läsa på precis som du...återkom gärna med fler kommentarer om du kommer på nått;-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar