Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vi har börjat luta åt enkelhet...

Om du är ny på bloggen föreslår jag att du börjar här med lite läs och lyssningstips!

I ett samhällle präglat av ett utbudsöverflöd är det väldigt lätt att ständigt vilja ha "mer-mer-mer", "större-större-större" och "finare-finare-finare". Jag ser framför mig att man småspringer lätt framåtlutat med vikten på tårna nära att ramla framåt och med armarna utsträckta alltid redo att roffa åt sig maximalt av allt som bjuds. 

Jag kan helt klart känna igen mig i känslan att alltid vilja ha mer. När jag för några år sedan såg någon som hade en finare bil än mig, ett större hus eller något annat så kände jag en stark känsla av att det ville jag också ha. Visserligen hade jag även då närvaron att göra medvetna val och i många fall så valde vi bort för att vi såg att det fanns ett större syfte i att köpa frihet för pengarna. 

Under de senaste åren har dock enkelheten och alla de positiva effekter som kommer av den rotat sig djupare i oss och helt plötsligt känns det som om vi istället går genom livet med vikten mer jämt fördelad och i ett bekvämt promenadtempo. Vi fortsätter målmedvetet att röra oss framåt och väljer omsorgsfullt de få saker och upplevelser som får komma in i vårt liv. Några specifika exempel när jag känner detta är

Bilen - som jag erkände i inledningen hade jag tidigare en önskan om att äga dyrare och häftigare bilar. Idag ser jag bilen i första hand som något nödvändigt ont. Jag är dessutom avundsjuk i första hand på dem som har lyckats designa ett liv helt utan bil eller dom som har riktigt små/billiga/gamla bilar som kostar riktigt lite. Vi kommer troligen inte byta vår bil utan istället ha den i många...många...många år men lutningen finns där mot något mindre, billigare, enklare eller kanske helt utan. 

Bostaden - Vi har troligen aldrig varit så nöjda med vår bostad som vi är idag och det trots att vi har ett mindre hus med äldre standard än tidigare. Dessutom när vi på semestern testade att bo i en lägehet med mycket enkel standard och i en campingstuga så lutade vi åt att detta på vissa sätt var ännu skönare än vårt eget boende då det fanns mindre att "fixa med". Vi är nöjda med vårt boende men trots att det är enkelt så lutar vi åt mer enkelhet snarare än mer,större, finare.  

Det finns mängder med andra exempel på tillfällen när jag känner den här lutningen mot mer enkelhet. När vi rensar ut hemma och har loppis blir det enklare och enklare att göra sig av med grejer. Garderoben har jag nu vid flera tillfällen gått igenom och vid varje tillfälle lyckas jag minska antalet plagg med 30% och ändåär känslan att jag har mer brukbara kläder än någonsin tidigare. 

Hur ser det ut för er andra, känner ni fortfarande önskan efter mer, större, finare eller börjar ni också luta åt enkelhet? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Tycker att jag blivit friare från avundsjuka sedan jag blev fri!

Har nyligen bytt bil och det som ger mig tillfredsställelse är inte blank lack och snygga fälgar, utan lägre skatt och en tredjedel av den tidigare bränslekostnaden!

Känner mig ibland som en Fragel som förvånad går omkring och ser Dosarnas ständiga byggande och rivande!

Anonymous's picture
Dandyn (ej registrerad)

De gånger jag kör min bil sitter jag alltid å ler när jag ser alla andra som tror att de måste ha en ny bil...

min är 25 år gammal och går som en klocka

Anonymous's picture
Reine (ej registrerad)

Läser att du rensat ur garderoben och söker mer enkelhet. Kan tipsa om att söka efter konmari på youtube, det är ett sätt/metod att skapa minimalism och endast ha kvar de saker man verkligen älskar och använder. Man kan spara både tid, pengar och utrymme genom att ta till sig metoden.

Anonymous's picture
Mea (ej registrerad)

Har ägt både hus och lägenhet, numera hyr jag billigt, Tjänar inga pengar på mitt boende,men slipper alla problem med renoveringar, Standarden är inte topp men jag trivs enormt med mitt enkla tjäll. Tycker om att skapa ett hem som är präglat av mig och inte inredningsprogram på tv. Hem som ser ut som mäklarannonser är jäkligt trista. Igår sålde min kompis en lägenhet och xom hon fick en vinst på runt 1, 5 miljoner. Hon har alltid levt sparsamt, är henne väl unt. Kunde känna ett litet sting men det gick över.För fast jag lever enkelt så har jag aldrig haft det bättre.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kalle56 - ja det finns ju egentligen inte något att vara avudsjuk på om man lever exakt det livet man vill leva. Kul oxå med en referens till Fraglarna det var inte igår:-)

Dandyn - exakt så desstuom ser jag idag ett stort lån på hjul eftersom jag vet att de flesta är högt skuldsatta....om inte på bilen så på boendet vilket i slutändan är samma sak. 

Reine - bra tips, det ska jag kolla på!

Mea - Jättekul som du skriver om att inreda som det passar dig. Fru fri är väldigt intresserad av design och inredning men vi har med tiden insett att vad vi vill skapa är ett boende som är "hemtrevilgt och mysigt" kanske lite som det var att komma hem till mormor...inte "ljust och fräscht" som i mäklarannonserna. 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Från 22-30 så kände jag behovet av att ha bättre, större, finare.

Nu när jag är 32 så ser jag saker väldigt annorlunda. Lagt bilen på försäljning. Cykla till jobbet. Ta bussen på helgerna med familjen. Planera att köpa en lådcykel eftersom vi har märkt att vissa sträckor är bättre med cykel än buss.

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Farbror Fri, jag vet att ni använder er bil mycket sparsamt. Har ni funderat på att göra er av med den och hyra när det är riktigt nödvändigt? Räknat på om försäkring, besiktning, service, skatt året om är billigare än hyra vid enstaka tillfälle? Då kan man ju dessutom anpassa storleken (skidor med eller inte tex) till tillfället.

Anonymous's picture
Camilla (ej registrerad)

Jag hittade till din blogg för några veckor sedan :)

Så nu har jag ett noga urval av bloggar jag läser. "Spara med Hemberg", "Underbaraclara", "Minimalisterna.se" och din blogg. En perfekt mix för att ha bra pepp för att spara, leva enkelt och prioritera det som är viktigt i livet :)

Jag kan verkligen rekommendera Minimalisterna som gör det så mycket enklare att få bort onödiga grejer ur hemmet. Ett av favoritinläggen är http://minimalisterna.se/det-ar-ju-inget-fel-pa-den/

Vi har också tre barn som genererat en hel del föräldrapenning så vi ser framför oss flera år nu som vi inte behöver jobba heltid hela året. Känns så värdefullt att man få ha annat fokus i livet än bara jobb. Så jag tror vi kommer kunna känna stor frihet fastän vi fortfarande arbetar. Vi trivs att umgås hemma och gillar antik/äldre inredning. Som tur är så är det ju inte "inne" så då blir det billigt :)

Men jag hade ju önskat att din blogg låg på en mobilvänligare plattform...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar