Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vi tar den fega vägen till frihet!

Det är relativt få i vår närhet som vet något om vår plan. Några få som jag har förtroende för vet exakt antingen för att jag har berättat eller för att de själva via bloggen räknat ut det. Vi fortsätter dock att vara lite semi-anonyma eftersom min fru fortfarande tänker fortsätta i en vanlig anställning i några år till och vi vill inte att våra planer på något vis ska påverka hennes chanser att få en anställning eller arbetsgivarens syn på henne som anställd. 

Det som är gemensamt för dem som vet något om planen är att det tycker att det är positivt att vi gör något annorlunda och att det tycker att det är modigt! Det första är förstås riktigt men det senare att vi är modiga vet jag inte om jag håller med om. För några år sedan hade jag nog sagt att detta var modigt för att det är annorlunda men nu tänker jag nog nästan tvärt om....Jag ska förklara vad jag menar:

  • Det som möjligen är riskabelt är den personliga risken, om man gör något annorlunda och misslyckas så står man ju där ensam med brallorna nere medan om man följer lemmeltåget över stupet så ser man ju inte dummare ut än någon annan när man faller. Men förutom det så tror jag att det vi gör egentligen är en "feg" variant. 
  • Först och främst finns det många som väljer att slå sig fria utan att ha något större finansiellt kapital eller sparande. Vi börjar ju istället med några miljoner på banken, några miljoner i extra pension och ett mycket låg skuldsatt hus. Att slå sig fri helt utan detta är mycket modigare och görs varje år av massor med människor som väljer att bli mångsysslare, digitala nomader, musiker eller annat som är frihet för dem men som inte ger någon finansiell trygghet. 
  • De allra flesta är beroende av en (eller två om man är ett par) inkomster för sitt uppehälle. Att en av dessa strömmar plötsligt uteblir eller kraftigt minskar på grund av sjukdom eller arbetslöshet är inte omöjligt...inte ens osanorlikt att någon sådan situation uppkommer någon gång under en livstid. För att detta ska ske krävs bara att det bolag som man jobbar på går dåligt eller att man drabbas av en sjukdom. De flesta är mycket dåligt förberedda på detta då de "lever ur hand i mun"...Vi lever istället sparsamt och kan med lätthet leva på minder än en lön.
  • Våra inkomster kommer från avkastningen på ett 15-tal aktier i olika länder och olika brancher och till det kommer små inkomster från hobbies och uthyrning av boende sammantaget har vi cirka 20 olika strömmar av inkomst var och en ganska liten men sammantaget betydande. Utöver det har vi bundet kapital i boende och pension som skapar en trygg bas om än ej realiserbar i närtid. Någon eller ett par av dessa inkomströmmar kan ju möjligen sina men för att de ska upphöra samtidigt behövs någon form av total global ekonomisk härdsmälta vilket i och för sig skulle kunna hända men om vårt samhällsystem upplöses i sin nuvarande form tror jag att detta är det minsta av våra problem...det kommer dessutom att drabba alla så det är inget unikt för oss. 
  • Vi kommer bli mångsysslare både genom våra hobbys och genom att vi kommer genomföra byggnation, reparation, odling, matlagning, bakning, bärplockning med mera själva. Detta gör att vi i de flesta situationer troligen är väldigt "anställningsbara" även om vi inte är anställda. Jämför många av dem som är anställda 40 timmar i veckan för att göra en väldigt specifik arbetsuppgift...jättebra så länge den behövs och många gånger välbetalt...men om behovet upphör vad har man då för övriga kompetenser? 

 

Kanske är det så att människor (och detta drabbar även oss) är lite rädda för att stå där med brallorna nere efter att ha försökt något annorluda. Bättre då att springa på med flocken. Alltså att risk mäts relativt alla andra och så länge vi misslyckas i grupp så klarar jag mig från skammen? Men om vi tittar på abolut risk så tror jag att risken i vårt förfarande är så mycket hängslen och livrem man kan tänka sig. Det är också därför vi inte väntar till vi har 10 eller 20 miljoner för att sluta jobba utan är "nöjer" oss med totalt 6 miljoner...vi är fega men inte superfega.

Hur ser ni på detta med risk? Är den relativ eller absolut? Är det läskigt att göra något som inte alla andra gör? 

Anonymous's picture
Apistoberra (ej registrerad)

Klart som sjutton att det är läskigt att inte göra som alla andra men det är också det som behövs för att man ska kunna känna välbehag när man går mot strömmen och lyckas. 
Har du skrivit om dina olika inkomstströmmar förut? 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Apistoberra och tack för din kommentar. Våra inkomstströmmar är inte så avancerade. Det är utdelning/avkastning från ett 15 tal olika aktier samt inkomstbringande hobbies (författande, re-design med mera), uthyrning av en stuga vid det nya huset. Sen kan jag se ett antal potentiella strömmar som kan komma och gå över tid, till exempel skulle jag gärna hoppa in strötimmar på någon skola och köra lite företags-/privatekonomiutbildning med barnen/ungdomarna med mera. Jag kan se många många saker som vi skulle vilja göra med vår fria tid varav vissa säkert kommer ge någon form av inkomst. 

Anonymous's picture
Skogslingon (ej registrerad)

Jag jobbar nu mera 80%. Ingen höjer på ögonbrynen över just det eftersom vi har två barn i förskoleåldern. Vad som däremot får folk att sätta i vrångstrupen är att jag tillägger att jag nog aldrig mer är så sugen på att jobba 100%! Jag har inga planer på att helt hoppa av mitt yrke, trivs förträffligt i min branch, men 40h i veckan? Nej tack! Är uppriktigt förvånad över hur stark heltidsnormen är, så jag förstår absolut dina känslor kring anonymiteten. Har inte tittat igenom hela bloggen, men hur gjorde ni för att betala av bolånen? Finns kanske ett inlägg kring det?

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Skogslingon och tack för din kommentar. Vad gäller bolånen så betalade vi av dem genom att spara kapital och vid varje tillfälle ett lån löpte ut så löste vi det i sin helhet....kort sagt amortering. Vi har haft hjälp av att vi bor på en mindre ort så lånet var på 1 100 000 från början så det var "rimliga" belopp. 

 

Anonymous's picture
fruminimera (ej registrerad)

Intressanta tankar! Risk är absolut ett relativt fenomen men kanske handlar risken just som du säger att plötsligt stå med brallorna nere... Det finns en social poäng med att se ner på de som hoppar av, som vågar testa något annat osv oavsett vilken ekonomisk risk de tar. Om en inte såg ner på dem skulle incitamenten att vara kvar på ett 40 h kontorsjobb vara mindre. Att inte bli en av dem som inte "pallade trycket" är en motivator så god som någon att vara kvar i ett krävande otillfredsställande liv. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Fruminimera och kul att du har hittat hit och kommenterar. 

Ibland känner jag att hela konsumtionsamhället bygger på en argumentation typ "1 miljon flugor kan inte ha fel". Om man jobbar sig in i väggen så kan man ju verkligen misslyckas och inte palla trycket...det blir ett misslyckande jämfört med att hoppa av själv medan man fortfarande gör ett bra jobb. Det är alltid bättre att vara i förarsätet på sitt eget liv!!  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar