Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vill du har sex eller kanske tolv liv - kör bara!

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

Är det något jag älskar är det personer som väljer att leva lite annorlunda och speciellt så gillar jag dem som inte tycker att man behöver åka till exotiska platser för att uppleva äventyr utan när man kan hitta äventyret runt hörnet. 

I det senaste avsnittet av TV-serien Kalles sex liv så får vi följa med ett par  som valt att bli självförsörjande i Stjärnsund och paret bor i ett 6 kvm stort vagnhus. Premissen för programmet är att Kalle Zackari Wahlström som programledare hänger några dagar med någon som valt ett anorlunda liv och testar hur det är. Kanske inte lika lätt att få göra om man inte har med sig ett filmteam men idén är lockande. 

Ett par som gjort något liknande men helt på egen hand är Tove  och Thomas som testade 12 olika liv på lika många månader. Du kan höra mer om dom i det här avsnittet av podden andra sätt. I korthet handlade deras experiment om att istället för att använda pengar som de sparat ihop till en lång resa ta ett helt år ledigt på hemmaplan och testa på 12 olika livsstilar allt från att bo i ett torp på landet till att bo i bilen. 

Personer som gör denna typ av sak kallas ofta för drömmare men frågan är om de istället inte ska kallas för genomförare.  Hur många är det inte som går rund i sin vardag och funderar på större eller mindre drömmar men aldrig gör något åt dem? Är det inte istället vi vanliga "tråk Svenssons" som är drömmare som gärna sitter och funderar och drömmer och stort och smått men sällan gör någonting utöver det vanliga. 

Jag slås också av hur realistiska många av dessa "drömmare" är, det är inte bara snack utan enkla sammahang som "en årslön räcker ju för att vara ledig ett år" som Tove och Thomas säger i sin intervju. Detta medan många andra säger sig "inte förstå ekonomi" vilket i realiteten bara betyder att de inte orkar ha koll. 

Som jag sa inledningsvis så gillar jag alla historier om och med personer som gör annorlunda men det är något speciellt med dessa som har en realistisk plan för att genomföra en stor dröm och som sen bara gör. Det är något fantastiskt kraftfullt i detta genomförande och att kasta sig ut. Om det inte redan fanns en litterär genre med detta namn så skulle jag vilja kalla det "magisk realism" men nu antar jag att jag borde hitta ett annat ord. Vill gärna tro att vi i varje fall är några procent så häftiga som personerna ovan som har genomfört vår plan för ekonomiskt frihet men egentligen vet jag ju att vi är fegisar. 

Vad tänker ni? Har ni sett/hört några av programmen? Har ni andra förslag i samma genre? 

Taggar (blogg): 
Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Kalle heter Wahlström och inte Wahlberg, om vi ska vara petiga. Och det är jag :-).

Segade mig igenom det avsnittet och gillade det inte alls. Intressant ämne och programidé, men det blir så uppenbart att Kalle inte är ett dugg intresserad egentligen utan fejkar entusiasm för att det ska bli bra tv. Hade nog varit bättre att leta fram en programledare genuint intresserad av ämnet istället för att (som vanligt) ringa Kalle Zackari Wahlström och fråga vad han vill göra tv om den här hösten.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Tjena Sparo och tack för din kommentar, 

Det är ju uppenbart att Kalle (vad han nu heter:-) inte vill leva det livet..utom kanske på "landet" nån vecka om året. Sen tycker jag att man måste ha någon form av koncentrationssvårighet om man får "sega sig igenom" et 28 minuter långt avsnitt. Personligen tycker jag nog att dessa programs största svaghet är att de är så korta och att dom ändå ska trycka in sååå mycket viilket gör det väldigt hackigt. Lite genomgång med paret, lite psykologsnack..lite skoj med familjen etc. Man kan också tycka att Kalle kommer lite mycket i fokus snarare än personerna som faktiskt gör något annorlunda....

Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

28 minuter kort? Jag kommer från Youtubegenerationen vettu ;-). Men visst, allt hänger på vad man visar. Jag skulle hellre höra mer om personerna han besöker än att först höra Kalle dra igenom hela avsnittet med sin fru.

Men som sagt, helst skulle jag vilja ha en paus ifrån Kalle. Det MÅSTE finnas andra programledare på SVT. Jag är spyless på honom och då har jag inte ens en tv! Så länge han höll sig till träning var det okej. Även om jag störde mig på hans hat mot löpning var han ändå i sitt rätta element där.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar