Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vinn boken Job Free - Dag 2 Extremsparande!

Detta är dag två i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. 

Dagens ämne är något som ligger min varmt om hjärtat nämligen extremsparande. Detta är också den metod som troligen är genomförbart för flest personer. Definitionen av extremsparare är i detta fall någon som sparar 50% eller mer av sina inkomster och som planerar att göra detta under cirka 10 år för att sedan vara finansiellt fri resten av livet. 

Detta är metoden med lägst risk men också metoden som kräver mest tålamod med resultatet. Du behöver diciplin för att genomföra de livsstilsförändringar som krävs för att leva på lite (livet i sig kan vara minst lika bra och i många fall till och med bättre..men förändringen kräver en medveten insats). Du behöver också ha förmågan att hålla ut i upp till 10 år inför frihet. För den som vill fördjupa sig i detta området så är Jacob Lund Fiskers Early Retirement Extreme den självklara boken och Mr Money Mustache den självklara bloggen som jag båda skrivit om tidigare flera gånger. 

Författaren tar många intressanta exempel på personer som gått den här vägen från böcker och personliga möten. Detta adderar djup och gör att man får mer förståelse för hur olika personer tänker och agerar för att spara pengar utan att sänka sin livskvalitet. Extremsparare är ofta mer akademiska och praktiska och försöker ta bort känsloargument kring boende, transport, mat och  övrig konsumtion. Pengar är inget mål i sig utan ett verktyg för att nå frihet och därmed är inte heller olika typer av "skrytprodukter" för att visa sin förmögenhet intressanta för den här skaran. Detta är helt klart en beskrivning där vi som själva är och har varit extrem sparare känner igen oss. 

En viktig poäng med extremsparande (och något som gör att det kanske inte passar alla) är att extremspararna är intresserade av ett designa ett liv med permanent lägre materiella önskningar. Det handlar alltså inte om att leva fattigt en period för att sedan börja bränna pengar igen. Detta innebär också att de flesta extremsparare svarar på frågan "vad skulle du göra om du vann 25 miljoner" med att de inte skulle ändra så mycket i sina liv..alternativt att de skulle starta en välgörenhetsstiftelse...detta då de inte längre har några större behov att fylla. 

Glöm inte att jag denna vecka delar ut tre ex av boken till tre personer som lämnar en kommentar på bloggen. Intressanta kommentarer och konstruktivt utmanande av ideerna kommer belönas! 

 

Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet "Unjobbing" eller Avjobbning som jag själv översatt dett till. Häng med!   

Eddiebow's picture
2
12
0
0
Eddiebow

Jag är också ett stort fan av Jacob Lund Fiskers bok och blogg. Precis som du säger så krävs en viss inställning, och kanske t.o.m. en viss personlighetstyp, för att uppnå målet som extremsparare. Något Jacob skrivit en hel del intressant om, varför jag kan tipsa om t.ex. detta blogginlägg: http://earlyretirementextreme.com/personality-psychology-early-retiremen....

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Eddibow, 

Tack för din kommentar, jag har läst inlägget av Jacob LF tidigare men det är väl värt en läsning igen och rekomenderas till alla andra läsare. ERE boken är ju mer filosofisk än praktisk vilket säger en del om vad som är viktigast om man verkligen ska extremspara...på Jacob nivå...vilket det är mycket få som gör...

Fredrik Lyreskog's picture
2
8
0
0
Fredrik Lyreskog

Knepig definition av extremsparande tycker jag. Att spara 50% av sin inkomst om man håvar in 35-40 tkr netto är i mina ögon rimligt och inte ett alls extremt på något sätt. 

Däremot att spara 50% i början av karriären när man kanske tickar in 15 tkr netto är väsentligt mycket tuffare. 

Även "cirka 10 år" går väl knappast att slå fast på det sättet? Antar att du/boken utgår ifrån att man börjar extremspara i början av karriären? 
Börjar man vid exempelvis 30-årsåldern och har haft en hyfsad löneutveckling så behövs det ju knappast några 10 år. 

Men om vi lämnar själva definitionsfrågan så är sparande givetvis positivt. Inte bara för att lägga pengar på investeringar, utan jag anser även att det är sunt att välja en mindre konsumtionsdriven livsstil. 
Det krävs ju ingen raketforskare för att lista ut att en person/familj som vant sig vid mindre materialistiska värden lättare kan ta till sig och uppskatta saker som natur/friluftsliv, relationer med andra, och även kunna stå ut med att sitta själv och göra ingenting en skön söndag. 

Helt ärligt skulle det inte förvåna mig om extremsparande blev en terapi-metod i framtiden!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Fredrik och tack för din kommentar, 

Det är ju en ganska generisk definition men det handlar ju om att man behöver spara 25 ggr årsutgifterna för att kunna se sig själv som ekonomiskt oberoende om man använder den etablerade 4% regeln. (Bland annat beskriven i dett MMM inlägg som jag länkar ovan). Det visar sig sedan att de flesta lyckas spara betydligt mer än 50% och därför får en betydligt snabbare resa men "minst 50%" är definitionens om boken använder. 

Som du säger är det inte extremt att spara 50% när man tjänar bra men å andra sidan så är ju inte alla extremsparare höginkomsttagare. Extremsparande dessutom är ju satt i relation till det "vanliga sparandet" som hos många är obefintligt eller begränsat till "några hudra till pensionen". och i det perspektivet så är ju även 50% sparande av en miljoninkomst "extremt". 

Vi har själva aldrig varit i lyxfällan men började extremspara först 2011 (då var jag 35 och hade hyfsad lön) och redan i år kommer vi båda bli fria så vi är ju själva exempel på att det inte kommer behöver ta några 10 år.

Intressant reflektion också om det välgörande med att extremspara vilket nog på många sätt är en övning i förnöjsamhet..och förnöjsamhet är troligen det mest välgörande som finns. Det är också en konst att kunna se nöje och utveckling i enkla ting som att läsa en bok, titta ut genom ett fönster medan det ljusnar och världen kommer till liv eller att ta en promenad i naturen (gärna i ur och skur). I ett överflödssamhälle så avgörs framgång snarare av vad man har förmågan att välja bort till förmån för några få prioriteringar snarare än "den som har mest när han dör vinner" vilket är den vinnande mentaliteten när brist föreligger. 

 

ceden's picture
9
45
1
0
ceden

Otroligt inspirerande att läsa, jag och min fru gjorde en budget härom veckan och ska försöka spara 50% av vår lön. Jag är 34 år som du var när du började. JAg har förmånen att ha min hobby som mitt jobb. Så även om jag vann 30 miljoner så skulle jag göra exakt det jag gör idag. Jag är mer Lockad av att välja bort, kliva bort från det materialistiska och bli "renare".

en fråga bara angående när man slutar jobba, vad räknar du med för avkastning på dina pengar? har du allt i aktier?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Ceder och tack för din kommentar, 

Kul att du finner det intressant och roligt för dig att du har möjlighet att jobba med din hobby. Det skadar ju i och för sig inte ändå att ha möjligheten att förändra arbetssituationen senare utan tanke på pengar om det antingen skulle bli tråkigare med tiden, svårare att tjäna pengar på eller om du helt enkelt känner för lite längre semestrar, kortare arbetsveckor eller liknande. 

Jag räknar med ta ut cirka 4% per år av kapitalet (i enlighet med 4% regeln som beskrivs i inlägget av MMM som länkas ovan). Detta är ett snitt mellan fritt eget kapital och pensioner placerade i aktier/fonder där jag räknar med 6% avkastning (reelt efter inflation och skatt), traditionellt förvaltad tjänstepension där jag räknar med 2% och kapital bundet i boende där jag räknar 0%.

Vad gäller det fria egna kapitalet så kommer vi ha motsvarande ett års utgifter (vanligen cirka 240 tusen men flexiblet beroende på budget) i kontanter och övrigt i aktier.  Beräknat på detta räknar vi med att vårt fria kapital kommer räcka fram till pensionen blir tillgängilig. Med nuvarande regler om 15 år...men det blir nog lite senare i nya regler vilket vi också har räknat med. 

ceden's picture
9
45
1
0
ceden

så ni har 3,6M i fritt kapital då ungefär när ni går i "pension" ? 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Ceden,

Nej vi kommer ha cirka 2,5 miljoner. Med avkastning så bör detta dock räcka cirka 16-18 år. Jag har skrivit ett litet inlägg för något år sedan kring detta som du kan finna här. Några datum och fakta är utdaterade men principen är den samma. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/frihet-med-begränsat-kapital-hur-ser-säkerhetsmarginalen-ut

Eddiebow's picture
2
12
0
0
Eddiebow

@FFF:
Ja, han har verkligen lyckats med att skapa en "klassiker" som i princip är tidlös. Hade han fokuserat mer på specifika tips och trick hade den kanske sålt bättre, men den hade aldrig skapat några extremsparare (om personerna som läser inte redan hade extremsparargenen :)).

Jag fortsätter att spinna vidare på er diskussion ovan... Jag ville bara nämna att jag tycker det är imponerande att du kan hålla en så optimistisk syn på er framtid och ekonomi med tanke på det "lilla" kapitalitet ni har i det du kallar fritt kapital. När jag läser din (och MMM:s) blogg märker jag att jag har en del kvar att jobba på vad gäller min frihetsmentalitet och mina sparmuskler. 

Nog med fjäsk! Man kan ju tro att jag vill ha den där boken om jag fortsätter såhär :)

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Det intressanta är ju vad man själv menar med extremsparande. Håller med Fredrik att det kan vara lätt att spara 50% när man har stor inkomst. men samtidigt så har den som har stor inkomst oftast vant sig vid stora (bekväma) utgifter. Jag sparade nog mest, procentuellt, precis efter att jag tagit examen. Då var jag fortfarande kvar mentalt i "studentutgifter" vad gäller mat, kläder mm men pengarna rullade in varje månad. Pengar som jag inte hade TID att använda eftersom jag jobbade.

Nu bor jag i samma bostad som då, men vi har haft råd att renovera, vi har barn (inkl deras utgifter), äter bättre/dyrare mat, vi har bytt ut den ärvda bilen ett par gånger mot något nyare... Kort sagt, vi har mer utgifter än förr. Och vi har ett ganska annorlunda liv mot då.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar