Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Vinn boken Job Free - Dag 5 Startups!

Detta är dag fem i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en analys och fundering. 

Den fjärde och sista metoden för att lämna ekorrhjulet är Startups. Skillnaden på detta och ett vanligt företag är att en startup ska vara startad med tanken att entreprenören tids nog ska kunna stiga av och sälja företaget. Efter att företaget är sålt så ska entreprenören sedan kunna leva på det kapitalet och vara fri resten av livet. Detta är troligen den metoden som har högst risk för att misslyckas men också högst potentiell avkastning. 

När vi pratar startups så kan vi kanske komma att tänka på olika typer av internetbolag som säljs för miljardbelopp men det kan vara mycket mindre än så och inom helt andra brancher. Det kan vara ett litet nichat bolag (vad författaren Jake Desyllas startade och sedemera sålde) som inte betingar några fantasisummor men väl tillräckligt för entreprenören att sedan leva ett gott liv på avkastningen. Tanken är att entreprenören sedan ska leva på avkastningen på det kapitalet så på det sättet påminner det om planen för extremspararna även om metoden för att få ihop kapital ser helt annorlunda ut. 

Likt extremsparande kan detta också bli en väldigt lång väg till frihet. Att starta något i år och sälja det nästa år händer inte ofta så det handlar om att i många år bygga upp något som tillsist har ett betydande värde för någon annan som är beredd att betala för detta. Fördelen här är att man får bygga upp sin egen verksamhet inom något som man då också förhoppningsvis är intresserad av och att man bygger kompetens inte bara inom det specifika området men även i att starta, driva och bygga företag vilket kan återanvändas i senare projekt. Nackdelen är att det inte går att räkna på hur lång tid det kommer att ta för att bli fri och det är större risk att den dagen faktiskt inte kommer (jämfört med samtliga av de andra tre metoderna). 

Detta är nog den metod av de fyra som jag har svårast för med min mentalitet samtidigt är jag väldigt imponerad av personer som gör denna resa. Troligen är det osäkerheten i att kunna förutse utfallet som jag har svårt för. Även om jag inte är någon extrem riskminimerare så vill jag kunna beräkna möjliga utfall med någon form av säkerhet vilket är i stort set omöjligt med startups. 

DET FINNS FORTFARANDE MÖJLIGHET ATT VINNA ETT EX AV BOKEN (TOTALT TRE FINNS) FÖR DEN SOM KOMMENTERAR OCH KOMMER MED INTRESSANTA FUNDERINGAR OCH UTMANINGAR! 

Imorgon blir det summering, annalys och fredagfundering som sig bör. Häng med!

Magnolia's picture
3
9
0
0
Magnolia

En del av dem som startar bolag hoppas nog att en dag kunna sälja det för ett stort belopp. Dock så är sällan ett olönsamt bolag säljbart så även om en exit dröjer så ligger risken snarare i att inte hitta köpare än att inte kunna leva ett bra liv under tiden. Jag kan många gånger lockas av tanken på att driva eget företag och då är en eventuell försäljning bara en bonus, den stora lockelsen ligger just i friheten att även om det krävs mycket arbete så är det bara jag själv som avgör hur jag spenderar min tid. På så sätt är man friare under uppbyggnadsåren än om de hade spenderats som anställd, nackdelen är såklart en mer osäker inkomst.

En kombination av de fyra vägarna som skulle kunna passa mig är att först och främst skaffa sig en anställning och tillräckliga marginaler för att kunna lägga undan en stor del av lönen till framtidssparande, och när en solid grund är uppnådd satsa på frihet och eget företagande med en målsättning om att på sikt kunna sälja av detta.

I praktiken är det nog en betydande del av dem som sålt ett företag som startar nya företag för pengarna då det för många entreprenörer handlar om en livsstil snarare än en jakt på pengar, och detsamma kan säkert ofta sägas om dem som väljer de andra vägarna.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Magnolia och tack för din kommentar, 

Det är en sak att från början sätta upp ett företag på ett vis så att det möjligen en dag går att sälja och att sedan faktiskt kunna sälja det. Det är många stjärnor som ska stå rätt för att det verkligen ska fungera. Som du säger så tror jag att den för många mest framkomliga vägen är en kombination av flera av dessa metoder antingen samtidigt eller efter varandra. Mer om det i morgondagens analys av hela boken...:-)

ceden's picture
9
45
1
0
ceden

Farbror fri i ditt extrem sparande, har du något du har svårt att avstå eller något du fick jobba länge med för att undvara, å samma fråga till din fru?

jag har själv mat, i första hand att köpa hem väldigt god mat, (jag är fullt medveten om att det går att köpa billig och god mat men sen finnns det även där nivåer) plus att gå ut å äte på bra restauranger. Sen älskar jag också att resa, men den är lättare att dra ner på, större projekt

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Ceden och tack för din kommetar, 

Både ja och nej, det hade nog varit svårt att gå från vår mer konsumtionstunga nivå direkt till den nivå som vi har idag i ett steg. Sen tror jag att det skulle vara svårt om vi bestämde oss för att aldrig äta ute och aldrig resa någonstans. Vad vi har gjort istället är att prioritera tillfällena hårt att gå ut och äta några gånger per halvår när man verkligen kan njuta tycker jag ökar upplevelsen. Att resa och vara borta flera månader i sträck (vilket vi redan gjort vid flera tillfällen och kommer göra igen) möjligörs av friheten och är enligt mig mycket mer värdefullt än någon slentiranmässig sol eller skidresa. 

När det gäller mat så tycker jag att det finns en felatig bild av att det billigare är sämre, enligt mig är revben och fläskarre tillexempel några av de bästa köttbitar som finns och det går att laga en uppsjö av grymt goda rätter av dessa...bara fantasin sätter gränsen. Bönor rätt tillagat är super gott och billigt. Att äta gröt till frukost är enligt mig en slags lyx men det är superbilligt och så vidare. Men även här ska jag också säga att det händer att det är skaldjur eller oxfile även på våra fat men inte så ofta...

Vet inte om det besvarade din fråga? Ska se om frun vill svara oxå...hon har ju en sån där jobbig "anställning" som kommer ivägen för allt viktigt:-) 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Magnolia sätter huvudet på spiken! Vilken av de fyra vägarna som passar en bäst har mycket med att göra vilken sorts person man är. Är jag en entreprenör som har idéer och kan driva igenom dem (och klarar av delen "kill your darlings" när det är dags att sälja, dvs kan släppa taget)? Är jag en tusenkonstnär som inte har nån annan än mig själv att tänka på och kan anpassa mig till omständigheterna (tex flytta på kort varsel)? Eller en kombination av alla (eller värre - inget av det!)?

Så den som precis gått ut gymnasiet har lättare för att vara en avjobbare och att ta vilket jobb som helst för att spara ihop till en långresa, eller bli Au-pair, eller jobba på Kibbutz (gör folk det nuförtiden?)  jämfört med tonårsföräldern med amorteringar och gamla föräldrar som behöver ses till.

Fast boken verkar ju klart intressant för att den visar på olika möjligheter att göra det man trivs med. Vad det än är!

ceden's picture
9
45
1
0
ceden

Fantastiska Farbror Fri: Hej Ceden och tack för din kommetar, Både ja och nej, det hade nog varit svårt att gå från vår mer konsumtionstunga nivå direkt till den nivå som vi har idag i ett steg. Sen tror jag att det skulle vara svårt om vi bestämde oss för att aldrig äta ute och aldrig resa någonstans. Vad vi har gjort istället är att prioritera tillfällena hårt att gå ut och äta några gånger per halvår när man verkligen kan njuta tycker jag ökar upplevelsen. Att resa och vara borta flera månader i sträck (vilket vi redan gjort vid flera tillfällen och kommer göra igen) möjligörs av friheten och är enligt mig mycket mer värdefullt än någon slentiranmässig sol eller skidresa. När det gäller mat så tycker jag att det finns en felatig bild av att det billigare är sämre, enligt mig är revben och fläskarre tillexempel några av de bästa köttbitar som finns och det går att laga en uppsjö av grymt goda rätter av dessa...bara fantasin sätter gränsen. Bönor rätt tillagat är super gott och billigt. Att äta gröt till frukost är enligt mig en slags lyx men det är superbilligt och så vidare. Men även här ska jag också säga att det händer att det är skaldjur eller oxfile även på våra fat men inte så ofta...Vet inte om det besvarade din fråga? Ska se om frun vill svara oxå...hon har ju en sån där jobbig "anställning" som kommer ivägen för allt viktigt:-) 

 

jag gillar ditt synsätt och jag håller med dig angående resandet och att gå ut och äta. Även maten är samma sak, min fru är väldigt duktig kock som jobbat på stjärnkrogar över hela världen å hon gör fantastiska grejor med tex bönor. Sen är wagyu entrecote finare än en fläskfile för 59 kr/kg men som du skrev innan man får välja sina tillfällen :)

Fredrik Lyreskog's picture
2
8
0
0
Fredrik Lyreskog

Personligen gillar jag inte idén med att starta ett företag med syfte att sälja det - om pengar är den största drivkraften i företagandet har jag mycket svårt att tro att man kommer någon vart över huvudtaget. 
Bolag ska man starta om man drivs av att skapa kundnytta och brinner för att skapa maximalt värde i form av en produkt eller tjänst. I så fall kommer pengarna som en bonus, och en eventuell försäljning kan då möjligen bli aktuellt längre fram. 
Men att ha en basplatta som grundar sig på snabba cash tror jag inte ett dugg på. 

Personligen skulle jag hellre rekommendera startup-sugna att börja med ett bolag/produkt i linje med Livsstilsföretagande du skrev om igår. Då skapar man ett bolag runt något som man är genuint intresserad av, och bygger även upp en regelbunden intäkt. 

Sen OM denna produkt/tjänst når väldigt hög tillväxt och lönsamhet - ja först då kan man kalla det startup och börja fundera på om man vill fortsätta löpa linan ut eller sälja av och låta någon annan fortsätta resan. 

Just my 5 cents.

Anonymous's picture
EmilN (ej registrerad)

Tack för recensionen av boken! Hoppas själv kunna kliva av ekorrhjulet någon dag och ägna mig åt det jag tycker är intressant. Just nu har jag varit föräldraledig och har de sista två veckorna skolat in på förskola, vilket har gett mig lite tid själv hemma. Det har minst sagt lockat mig att sträva mot målet! Kommer gå ner i arbetstid för att få mer tid med familjen och givetvis fortsätta spara för att så småningom kunna gå ner rejält i arbetstid. Tack för inspirationen!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej allihopa och tack för era kommentarer, 

Fredrik - jag håller med dig att det känns intutivt svårt att starta något med tanken att sälja det. Vad jag tänker mig är att det möjligen kan finnas med en tanke att inte bygga in sig själv så hårt i företaget så att det inte går att sälja. Det kan också handla om att tillexempel välja att utveckla en programvara inom en niche istället för att starta en konsultverksamhet då det senare gör hela verksamheten beroende av en själv. Men "start-up" är längst ifrån min egen mentalitet så jag ska troligen inte uttala mig. 

EmilN - Kul att du gillar detta. Det är en nytt grepp att prata om en bok i en hel vecka. Kul också att ni letar vägar ut ur ekorrhjulet det är inte dumt på utsidan:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar